Множествената склероза – благословия, път, промяна към по-осъзнат живот

Да си на 33 г, здрав, активен и в разцвета на силите си, и да се озовеш пред отделение в най-голямата неврологична болница, на което пише МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА, е колкото неочаквано, толкова плашещо и още повече носи страх от неизвестното. Задаваш си хиляди въпроси, но най- важният за мен беше – а сега накъде? Не си дадох време да се съжалявам, защото знаех, че това няма да помогне. Не разбирах защо ми наливат кортикостероиди и лежа в болница, в която те хранят с козунак. Знаех само, че от тук насетне играта рязко се променя и трябва да се търсят решения. Това се случи началото на м. Октомври 2021 година. Ядрено-магнитният резонанс беше категоричен, а аз обвинявах себе си за случилото се.

Какво направих първо – намерих хранителен режим веднага, още в болницата, още ден втори от престоя там вече прочитах многократно книгата Best Bet Diet, съставена от Джоан Ембри, специално за диагностицирани с МС хора.

Започнах режима, който следвам и до днес и мислех, че това е достатъчно. Върнах се в динамиката на работата ми, носех кутии с храна с надеждата, че ще се справя.

Няколко месеца по-късно една приятелка ме попита „Ти знаеш ли коя е Биляна Савова”? и отговора от моя страна беше отрицателен. Изпрати ми линк с информация за нея, а на мен ми отне поне още месец, за да го отворя… Трудно е и е процес. Процес да се приемеш, да свикнеш, да споделяш с открито сърце какво се случва с теб.

Отне ми време и да се запиша и за първия 8for8, а вече имам зад гърба си 6!

Първият беше най-тежък! Взеха ми телефона! Ами сега? Слушах, но не чувах. От дистанцията на времето съм сигурна, че не съм вникнала дори в 1/3 от нещата, които тогава сподели Биляна, но реших да действам. С малки стъпки и първата беше да си купя тетрадка и цветни писалки, и да пиша благодарности всяка вечер. Правя го и до момента! И така с всяко издание допълвах пъзела, запълвах деня със смисъл и осъзнатост. Усетих вкуса на пастата си за зъби, спирам, за да чувам птиците, чета осъзнато и се наслаждавам на слънцето! Но трябваше време, защото аз знаех какво да правя, но отлагах и по-малко, на глътки и на части се случваше промяната до миналата лято.

Лятото на 2023 г. и семинара на Фондацията бяха водещи. Срещнах се д-р Прашант и обсъдихме моя режим, запознах се с уникалната Райна Соколова и също започнах редовно да ходя на флотация и масажи.

Започнах да се грижа и за емоционалното и психическото си здраве. Райна Соколова е прекрасен логотерапевт, когото посещавам и до днес, и ме държи над повърхността, с нея търсим смисъла и съм уверена, че скоро ще го намерим.

Флотацията и масажите са част от моя месечен ритъм и част от мен самата.

Вече по-осъзната и спокойна можех да чувам и повече, и бях готова да чуя. Есента на миналата година слушах поредица от специалисти, които говорят за автоимунните заболявания и действах. Този път бях в режим на действие. Проверих си състоянието на стомаха и червата, и установихме типичната пропускливост, за която работя и се надявам да преборя. Научих колко е важно чревното здраве за общото здраве, особено при автоимунните заболявания.

Посетих и изключителен невролог, с когото коментирахме трите стълба на здравето ми, които трябва да са в страхотен баланс – храна, сън и малко стрес! Тогава чух и нещо много важно – извади МС от себе си – това не е болест, това не е диагноза, при теб е просто състояние, което е до теб, но не е вътре в теб!

Най-важното слушах Биляна и Калина Радичева, и имах сърцето да чуя и чудото се случи.

Една сутрин просто реших, че трябва действие и вече повече от 3 месеца всяка сутрин отделям време и за медитация. Толкова е просто и освобождаващо! Слушам гласа на Биляна, потъвам и дишам! И това работи и ще го правя цял живот! Работи и комплекса с упражнения, работи и алтернативното дишане! И това е ритъм, който е всеки ден. Променлив е, защото се опитвам да надграждам. Вечер заспивам с алтернативното дишане без да използвам ръцете си и е велико. Ако се събудя през нощта и няколко вдишвания и издишвания ме връщат отново към съня. Сънят, който е стълб. Категоричен и непоклатим. Лягането във времето между 21.30-22.00 часа е важно, ценно и задължително условие за спокоен следващ ден.

Опитвам се да имам и добро движение през деня, уикендите ходя на йога, за да поддържам и здраво тялото си.

Сигурно мога да навляза в още детайли, но ключовото за мен е, че благодарение на това мое състояние имам по-добър, по-здрав, смислен и най-вече осъзнат живот. Живот, който пожелавам на всеки! Ценното от всичко е да се приемеш, да знаеш, че е път, по който ще вървиш цял живот и да си простиш. Да простиш на себе си и на другите, и да поемеш отговорност за собствения си живот, който е днес, тук и сега!

С обич,
Мария

МС Мога Сам