Как древната наука Аюрведа лекува модерните болести?

Документалният филм „AyurBrain” (Жив Ум) вече има собствена платформа, в която може да бъде гледан от всяка една точка по света – https://ayurbrainmovie.com/bg/. Достъпът до филма е чрез дарение към Фондация „МС-Мога Сам“, която е продуцент на филма. Към момента филмът е с английски, български и руски субтитри. Предстои да бъде превеждан на немски, испански, френски и италиански език съвсем скоро.

Гледай филма

ЖИВ УМ е завладяващ документален филм на режисьора Николай Василев, който прави многоизмерен преглед на най-древната лечебна система в света, Аюрведа, наричана още „майката на всички лечебни системи“. Терминът на санскрит означава „наука за живота“ и произхожда от Индия, където Аюрведа се практикува и до днес, вече над 5000 години. В основата ѝ е заложено разбирането за човека като единна същност, съставена от три неразривно свързани нива: физическо, емоционално и духовно.

Филмът е заснет в началото на 2023 г. в единствената в света специализирана аюрведа болница за лечение на множествена склероза „Аюш Прана”. Включва истории и интервюта на пациенти с множествена склероза и с други неврологични заболявания от цял ​​свят. ЖИВ УМ обяснява как благодарение на вековния опит на аюрведа традицията повечето от нелечимите болести в съвременната система на конвенционалната медицина са лечими.

Сред участниците във филма са Биляна Савова, основател на Фондация „МС-Мога Сам“, която живее от 16 години с диагнозата множествена склероза, Д-р Прашант Рагаван – трето поколение аюрведа лечител, собственик на Клиниката „Аюш Прана“ и неговият баща д-р Рагаван Раманкути, известен аюрведа вайдия, бакалавър по медицина и хирургия, по акупунктура и химия.

“Аюрведа погледна на мен не като съвкупност от органи, които са болни, които се лекуват отделно и с различни лекарства, както е в конвенционалната медицина, а като индивидуална цялост, в която емоциите, душата и тялото ми са неразривно свързани. Благодарение на Аюрведа се научих как да обичам себе си. Разбрах как да си върна енергията и как да си я доставям, как да се храня правилно. Осъзнах колко е важен сънят, за да имам здрав организъм. Аюрведа ми даде знанието и силата да действам. Аюрведа ми помогна бавно и много устойчиво да си върна всичко, което бях загубила. Научи ме да живея. Това означава и думата АЮРВЕДА – науката за живота“, споделя Биляна Савова, която живее пълноценен живот вече повече от 15 години с диагнозата МС в резултат на терапия в клиниката „Аюш Прана“.

МС Мога Сам