Primum non nocere / Първо не вреди*

Primum non nocere / Първо не вреди*

Това, което ще споделя днес с вас е провокирано от новата книга, свързана с “победа” над множествената склероза – “Нокаут за МС” на Таня Берийска и нейните интервюта от последната седмица, които буквално подпалиха и сайта, и ФБ страницата, и пощата, и телефонът ми. Причината е, че това, което тя разказва, че я е “излекувало” от множествената склероза или по-точно казано, довело я до ремисия на болестта е диета, която е абсолютно противоположна на начина на хранене, за който аз говоря, за начина на хранене, който е в основата на вече двугодишния ни проект МСМ – Много Специално Меню и който е създаден от д-р Суонк спциално за хора с МС още в средата на миналия век и добре обяснен и застъпен в книгата на проф. Джелинек “Преодоляване на множествената склероза”.

gorowski-poster04610
Poster Designer: Mieczysław Górowski
Primum non nocere 100 anniversary of Polish Surgeons Society

В основата на диетата, която Таня Берийска следва, стои принципът на кетогенната диета и това е терапевтичен метод, който е много стар. Той е създаден още през 1920 година и се е използвал основно при хора с епилепсия. Контролът върху епилептичните припадъци е основната причина за създаването и следването на този тип хранене. Ефикасността е безспорна и доказвана многократно. За съжаление не всички хора имат еднакъв резултат, но повечето научни данни показват, че:

 • при 50% от хората припадъците намаляват с над 50%;
 • около 30% постигат до 90% намаление;
 • между 5 и 15% успяват да се отърват напълно.

В същността си този тип хранене представлява такова, при което в храната преобладават мазнините и в много по-малка степен протеинът и въглехидратите. През годините диетата търпи различни промени и в момента могат да се срещнат няколко нейни вариации – класическа кетогенна диета, модифицирана Аткинс диета, лечение с нисък гликемичен индекс.

Много често в наши дни кетогенната диета се използва и от активни спортисти за подобряване на издръжливостта и влизане във форма. Използва се успешно и за сваляне на килограми. А като лечебна терапия, освен за епилепсия, има сведения, че помага и за диагнози като диабет 2, рак, мигрена.

Отдавна знам за нея и в никакъв случай не оспорвам нейните положителни влияния, имайки предвид всичко, което съм чела и гледала. Но никога не съм я пробвала. Знам, че тя се прави в строг режим и всяка една храна се измерва предварително с теглилка. Правят се цикли, които започват с няколко дни гладуване, като трябва да има непрекъснато наблюдение и периодични изследвания, за да не се доведе тялото до тежки дефицити – като калций, селен, цинк, мед, магнезий, витамин Д, витамините от група Б, л-карнитин. Също е възможна поява на камъни в бъбреците, запек или пък да доведе до тежкото състояние наречено кетоацедоза. Кетогенната диета във всичките ѝ вариации е противопоказна при хора със специфични заболявания нарушаващи метаболизма на мазнините.

Това, което е притеснително в показаното по телевизията (участието на Таня Берийска в Нова ТВ) е, че тя някак не успя да обясни убедително механизма на тази специфична хранителна терапия и се показа примерно дневно меню, порции с храна, които меко казано са притеснителни като количество. Освен това, тя поясни, че не е важно кога се приема храната, т.е. – храни се, когато е гладна. И за финал, вечерята й се свежда задължително до едно свинско сърце, което било много полезна храна за жените и то в комбинация със свински уши. Също се спомена и за хранителните добавки, които тя приема и които са много важни.

Както и да е. Няма да анализирам повече видяното. Не искам изобщо да оспорвам кетогенната диета. Не искам да влизам в сблъсъци с хора, които намират изход за себе си и решават да споделят. Все пак и аз съм в тази група. Но това, което искам да помоля всички, които ми пишат, обаждат се или пък тези, които не смеят да го направят: мислете преди да започнете да следвате какъвто и да е метод на хранене. Намерете вашата диета и я следвайте. Намирайте качественни храни. И ако решавате да се храните с месо или риба, намирайте истински и по-добре направете компромис с количеството, отколкото с качеството и цената. Бъдете постоянни и упорити. Направете си режим и го спазвайте. Допъленете към доброто хранене и добър сън, движение, спорт, медитация. Добавете и радост към всеки един ден, към любимите хора, към това, с което се занимавате. Хора! Всичко е важно! Не се фокусирайте само в храната. 

Заглавието на тази публикация не е случайно. Този израз е основополагащ принцип на медицинската наука.* Той е и заглавие на един филм, който аз много харесвам и който ще намерите по-долу като активен линк. Избрах да го направя заглавие и на моя текст, защото основното, от което трябва да бъдем водени всички, които искаме да помагаме на хората, е точно този принцип – “Първо не вреди”. Това трябва да е принцип и на алопатичните лекари, и на холистичните, и на всички терапевти, и на диетолозите. А тези, които решаваме да споделяме, е добре да го правим с цялата отговорност на този акт, да бъдем максимално информирани, подготвени и честни. И най-важното – да бъдем близо до хората, когато те имат нужда и желание за това. И освен съвети да даваме и време, внимание и любов. В повечето случаи хората имат нужда точно от това.

Желая ви прекрасен неделен ден!

Бъдете мислещи и здрави!

Биляна

 

Полезни статии по темата:

Библия на кетозата

Кетонна диета (Кето диета, Аткинс диета)

The Ketogenic Diet Center

Първо не вреди (1998) филм

 

*Primum non nocere – Първо не вреди (основополагащ принцип на медицинската наука; ако лекарят не е сигурен, че добре разпознава заболяването и действително може да помогне на пациента, той не трябва да си прави опити с неговото здраве, а да го изпрати при друг лекар).

МС Мога Сам

4 Comments

 1. Всичко, което е постигнала Таня е доказано с изследванията и мненията на лекарите, които са публикувани в книгата й. Опростявате методът й, като го принизявате до кетогенна диета. Явно не сте прочели книгата “Нокаут за МС” :). Видяното в “На кафе” при Гала, което коментирате, по отношение на “сърцето”, е решение на сценаристите.
  До няколко седмици ще излезе от печат и втората книга на Таня “Рецепти за дълголетие”, в която може да прочетете богатото меню, което предлага нейния метод на хранене и не само ……
  Този метод, който изцяло е създаден и комбиниран от Таня, се прилага под нейно наблюдение от много хора, от доста години. Резултатите са забележителни! Наближава моментът, в който ще бъдат огласени от всички хора, които го прилагат!

  • 09.03.2018
   Отговор

   Чудесно! Не го принизявам до кетогенна диета. То си е кетогенна диета, но пречупена през опита и решенията на Таня. Не знам обаче как се прилага този метод “от много хора, от доста години” под нейно наблюдение, като тя самата практикува метода сравнително от скоро. Но се радвам за успехите на всички. На Таня също. Просто наистина е добре да се внимава как се показват и разказват нещата. Книгата не съм чела още, но сигурно ще го направя скоро. Благодаря ви за коментара и ви желая здраве!

 2. Г-жо Биляна Савова, мога да Ви кажа, че вече 20 дена се храня по такъв режим, ниско въглехидратен и високо мазнинен. Чувствам се страхотно, имам енергия, походката ми се подобри, стойката ми се изправи, правя упражнения по 40 мин. на ден и започнах да карам велоаргометъра по няколко минути. Не чувствам умора, изпълнена съм с положителни емоции …. списъка е дълъг. Интересно ми е защо винаги се търси под ТЕЛЕТО вол? Защо трябва да се критикуват различните от Вашите методи за помощ? Типично по български е всяко ново и хубаво нещо да се оплюва и отрича. Това е първия достъпен начин начин за болните от МС да си помогнат и да подобрят своето състояние.
  В нашето семейство има 4 случая на МС: покойния ми баща, голямата ми сестра- 56 год., аз съм на 49 год. и малката ми дъщеря е на 26 год. и с тази диагноза от 9 години. Сега заедно с дъщеря ми прилагаме режима на Таня Бейрийска и се чувстваме много добре!!!
  Искам да попитам, кой досега предложи безплатна помощ на болните от МС? Поне на нас никой!!!Ние живеем на ръба на мизерията с помощ от роднини и приятели. Как можем да си позволим да ходим в Индия? Как можем да си позволим да се лекуваме в центъра на Д- р Емилова? Да ходим в САЩ или където да било другаде?
  Тези центрове са създадени с търговска цел и са недостъпни за масово потребление.
  Мога да пиша до утре по този въпрос, но няма смисъл, защото това е глас в пустиня.
  Г- жо Биляна Савова, с цялото ми уважение към Вас, не изкривявайте постигнатото от Таня Бейрийска! Не обърквайте хората с Вашите разсъждения на глас! Оставете всеки сам да намери своя път към лечението, за да се радва на един пълноценен живот. Да се освободи от оковите на общественото и държавното нехайство. Ние сме достойни хора и заслужаваме своето място в обществения живот!
  С уважение: Теодора Димитрова

  • 09.03.2018
   Отговор

   Уважаема, Теодора Димитрова! Ни най-малко не принизявам или омаловажавам постигнатото от Таня Берийска. Това, което казвам е, че трябва да се внимава кое и как се показва и обяснява. Знам за този начин на хранене и знам неговият ефект. Не знам защо решихте, че отричам метода. Няма такова нещо. От 6 години работя в посока да помагам на хора с МС – доброволно и без заплащане. Помогнала съм на много да направят първата крачка. И то не към точно определена диета или терапия, а да повярват в себе си и да потърсят сами решението. Да си върнат радостта от живота и да поемат отговорност за изборите, които правят. А решенията са толкова различни, колкото са различни хората. Радвам се за вашите успехи и ви желая от цялото си сърце да бъдете здрава! Благодаря ви за коментара!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *