10 стратегии за лекуване на автоимунно заболяване

 

 

Businessman Touching Domino Pieces Arranged in a Line

Автоимунните заболявания, взети заедно, се превръщат в ОГРОМНА тежест за здравеопазването. Сред тях са ревматоиден артрит, лупус, множествена склероза, псориазис, цьолиакия и заболяванията на щитовидната жлеза. Всъщност повече от 80 заболявания са класифицирани като автоимунни и списъкът расте.

Автоимунните заболявания днес засягат 24 милиона американци и пет процента от населението на западните страни. Те често включват странни, трудни за описване синдроми като възпаление, болка, отичане и общо неразположение.

Какво са автоимунните заболявания? Имунната система е защитата на тялото от нападащите го външни патогени. Представете си имунната система като армия, която трябва ясно да различава приятелите от враговете си.

Автоимунитет има когато имунната система се обърква и излага собствените си тъкани на приятелски огън.

С други думи, тялото винаги се бори с нещо, било то инфекции, токсини, алергени или реакция към стреса. Понякога вашата имунна армия пренасочва вражеските си атаки срещу вас самите. И така ставите, мозъка, кожата, а понякога и цялото тяло, се превръщат в жертви.

Цялата тази концепция се нарича молекулярна мимикрия. Конвенционалната медицина приема проблема, но спира дотам и никой не ТЪРСИ какво би могло да създава този проблем.  Те не се стремят да открият коя молекула ИМИТИРАТ клетките ви.

Използването на противовъзпалителни средства като Advil или стероиди или имуносупресанти като меротрексат или TNF алфа блокери като Enbrel може да доведе до чревни кръвоизливи, бъбречна недостатъчност, депресия, психоза, остеопороза, загуба на мускулна маса, диабет, както и до тежка инфекция и рак.

Не ме разбирайте погрешно. Тези лекарства могат да са животоспасяващи и да помогнат на хората да си върнат живота, но те пропускат целта.  Има друг начин за справяне с това.

Проблемът при подхода на конвенционалната медицина

Макар и класифицирани като много различни заболявания, те имат едно общо нещо помежду си. Във всеки случай на автоимунно заболяване тялото атакува само себе си.

Има ли друг начин за лечение на тези проблеми, освен използването на мощни имуносупресивни лекарства, които поставят пациентите в повишен риск от инфекция и дори смърт?

Исторически, медицинските открития се резултат от внимателните наблюдения на заболяванията и реакциите към лечението на пациентите от страна на лекарите. Лекарите съобщават заключенията си на своите колеги или ги публикуват в медицински списания. Днес тези „казуси” често се отхвърлят като „ненаучни” и стават все по-неуместни. Вместо това, ние сега се фокусираме върху рандомизирани контролирани изпитания като единствения стандарт за „доказателства”.

За жалост, този подход отхвърля опита на хиляди пациенти и лекари, натрупан докато те прилагат нови научни данни в лечението на трудни заболявания.

Основните научни открития често отнемат десетилетия да бъдат въведени в медицинска практика. За жалост, това пречи на милиони да достигат до терапии, които могат да са им от полза сега.

Определящият фактор в решаването дали да се опита нов подход при даден пациент е уравнението риск/полза. Лечението по-вероятно ли е да помогне, отколкото да навреди? Колко рисковано е лечението? Какви са страничните ефекти? Колко опасен или рискован е сегашния подход към даден проблем? Колко инвалидизиращо или заплашващо живота е лекуваното заболяване?

Освен че лекува инфекции с антибиотици и с лечението на травмите, медицината днес подхожда към повечето заболявания с потискане, скриване, блокиране или по друг начин намесване в биологията на тялото. Ние в общи линии не се опитваме сериозно да решаваме скритите проблеми, довели до заболяването първо на първо.

Лекарствата за холестерол, да дадем един пример, блокират ензим, който произвежда холестерол (наред с други важни молекули като CoQ10), но те не са насочени към това защо холестеролът може да е висок първо на първо (фактори като диета, упражнения, стрес и генетика). Лекарите използват бета-блокери, блокери на калциевите канали, инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI’s), ACE-инхибитори, антибиотици и противовъзпалителни средства.

Ние спираме, блокираме или противодействаме на всичко. Но не задаваме два прости въпроса:

Защо тялото е извън баланс и как да му помогнем да си върне баланса?

Има нов подход към лекарствата, който започва да задава тези въпроси.

Функционален медицински подход към автоимунните заболявания

Както казах, конвенционалната медицина често лекува автоимунните заболявания като предписва силни имуносупресивни лекарства вместо да търси причината. Това е все едно да пиете много аспирин, докато сте стъпили на гвоздейче. Лечението не е в повечето аспирин; лечението е в махането на гвоздея!

Ако сте като милионите хора, страдащи от автоимунни заболявания, сигурен съм, че силно желаете а намерите отговори, които разчитат по-малко на фармацевтичните лекарства и повече на решения, свързани с начина на живот.

Конвенционалните подходи нямат метод за намиране на причинителя на проблема.  Може да са ви предписали мега дози венозни стероиди или преднизон, хормони, болкоуспокояващи, блокери на киселините, метотрексат или TNF алфа блокер (силно имуносупресивно лекарство) за автоимунното ви заболяване и въпреки това да не намирате облекчение.  Всъщност, може да се чувствате по-зле.

Всяко автоимунно заболяване се свързва с един централен биохимичен процес: Необуздана имунна реакция, произтичаща от това, че тялото атакува собствените си тъкани.

Функционалната медицина** осигурява карта за откриване на това коя молекула имитират клетките. Тя разглежда причината за възпалението и пита защо съществува това възпаление.

Ако можем да открием скритите източници на възпалението, ние можем да излекуваме тялото.  Основните причини могат да включват стрес, скрити инфекции, хранителни алергии или чувствителност, токсично излагане, генетично предразположение, хранителни недостици, и пропускливи черва.

Ако искате да премахнете възпалението в тялото, трябва да намерите причинителя. Лекарите най-вече са научени да диагнозират заболяванията по симптомите, НЕ по основната причина за тях.

Функционалната медициа е скрито движение, бързо разпростиращо се в целия свят и тя се основава върху различен метод на диагнозиране и лечение на заболяванията—такъв, който се фокусира върху причините, а не върху симптомите, такъв, който се основава върху разбирането на динамичния начин, по който гените ни взаимодействат със заобикалящата ни среда, такъв, който надминава простото лечение на заболяванията на база на наименованието им.

Функционалната медицина учи лекарите да възприемат тялото като система; да търсят причините за болестта; да разбират основните функционални системи на тялото, къде те издишат и как да се възстанови баланса; да разбират взаимовръзките между симптомите и органите, а не да се разделят заболяванията по характеризиращите ги черти.

Този подход е фундаментално различен начин за решаване на медицинските проблеми, той ни позволява да дешифрираме произхода на болестта и да идентифицираме нарушенията в биологията, които водят до симптомите.

Ако страдате от автоимунно заболяване, аз силно ви насърчавам да се консултирате с лекар по функционална медицина, за да определите и елиминирате основната причина (и). Понякога това изисква детективска работа, изпитания и грешки, както и търпение, но резултатите си струват.

Когато пациенти идват при мен, за да определя причинителя на техния проблем, аз често използвам тези 10 стратегии и пациентът обикновено изпитва огромно подобрение:

  1. Яжте пълноценна, противовъзпалителна храна.

Фокусирайте се върху противовъзпалителни храни като морска/речна риба и други източници на омега-3 мазнини, червени и лилави (горски) плодове (те са много богати на полифеноли), тъмно зелени листни зеленчуци, оранжеви сладки картофи и ядки. Ежедневно добавяйте противовъзпалителни билки като куркума (източник на куркумин), джинджифил и розмарин в храната си. Елиминирайте възпалителните храни като рафинираните, съдържащи омега-6 и причиняващи възпаление олиа като царевично, соево и шафраново.

  1. Проверете за скрити инфекции.

Тези включват гъбички, вируси, бактерии и лаймска болест. Ще трябва да работите с лекар по функционална медицина, за да откриете и елиминирате тези инфекции.

  1. Проверете за скрити хранителни алергии.

Отново, вашият лекар по функционална медицина може да направи това с IgG изследване на храната. Алтернативен подход включва провеждането на десет дневна детоксикираща диета, насочена да елиминира повечето алергени в храната.

  1. Направете си тест за цьолиакия.

Това е кръвен тест, който всеки лекар може да направи.

  1. Изследвайте се за токсичност от тежки метали.

Живакът и други метали като оловото, кадмият… причинят автоимунитет.

  1. Излекувайте стомаха си.

Около 60 процента от имунната система се намира точно под изградената от един слой клетки лигавица на стомаха. Ако тази повърхност е нарушена, имунната ви система ще се активира и ще започне да реагира на храните, токсините и микробите в стомаха ви. Най-лесният начин да започнете да лекувате стомаха си е като ядете пълноценни храни, минете на противовъзпалителен режим на хранене, и елиминирате глутена и другите храни към които сте чувствителни.

  1. Въведете хранителни добавки.

Хранителните вещества като рибеното масло, витамин С, витамин D, и пробиотиците могат да помогнат на имунната ви система да реагира естествено. Също така, помислете за вземането на противовъзпалителни хранителни вещества като кверцетин, екстракт от гроздови семки и рутин. Използването на UltraInflamX PLUS 360 като заместител на хранения също помага на много мои пациенти, страдащи от възпаление. Хранителните и противовъзпалителните вещества, които вземате трябава да са с качество от професионален клас.

  1. Редовно правете физически упражнения.

Редовната физическа активност е естествено противовъзпалително средство. Не е необходимо да ходите във фитнес зала, да бягате по пътечка, или да се тъпчете с желязо, за да поддържате формата си. Просто започнете повече да се движите. Излизайте на разходки с приятелите или семейството си. Излизайте навън и се занимавайте с градинарство. Играйте на фризби в парка с децата си. Хванете тенис ракета и се позабавлявайте на корта. Всичко което можете да направите, като излезете на открито е движите тялото ви прави физически активни. Така че не си мислете че е абсолютно задължително да ходите на фитнес за да влезете във форма. Просто движете тялото си повече.

  1. Практикувайте дълбока релаксация.

Стресът влошава реакцията на имунната ви система. Техниките за успокояване, включващи йога, дълбоко дишане, био-обратна връзка, масаж или вземането на ултравана снижават стреса и тревожността, така че да стимулират отпускането ви.

  1. Спете по 8 часа всяка нощ.

Изследванията ясно показват, че липсата на сън или непълноценният сън увреждат метаболизма, причиняват силно желание за яденето на сладки неща и въглехидрати, карат ви да ядете повече и ви покачват риска ви от множество заболявания от затлъстяване с диабет до автоимунни заболявания. Особено важно за доброто здраве и за премахване на възпалението е да спите достатъчно и да имате пълноценен сън.

С пожелание за здраве и щастие, Д-р Марк Хаймън*

* Д-р Марк Хаймън вярва, че всички ние заслужаваме здраве и жизнеспособност и че имаме потенциал, да го създадем за себе си. Ето защо той се е посветил на борбата с първопричините за хроничните заболявания, чрез овладяване със силата на Функционалната медицина и за трансформиране на съвременното здравеопазване. Той е практикуващ семеен лекар, автор на бестселъра на “Ню Йорк Таймс” Ултрапревенция и международно признат лидер, оратор, възпитател и застъпник в своята област. Той е директор на Клиниката за функционална медицина в Кливланд. Той е и основател, и медицински директор на The UltraWellness Center, председател на управителния съвет на Института за Функционална медицина, медицински редактор на The Huffington Post, и е редовен медицински сътрудник на много телевизионни предавания, включително CBS This Morning, the Today Show, CNN, The View, the Katie Couric show and The Dr. Oz Show.

**Какво е функционална медицина? Функционалната медицина разглежда причините, които стоят в основата на заболяването, с помощта на един новподход, който обвързва пациента и лекаря в терапевтично партньорство. Това е еволюция в практиката на медицината, която е по-добре насочена към здравните нужди на 21-ви век. Чрез пренасочване от традиционния подход, при който заболяването е в центъра накъм подход, при който пациента е във фокус, функционална медицина разглежда целия човек, а не е просто изолиран набор от симптоми.

Практикуващите функционална медицина прекарват голяма част отвремето си в разговори със своите пациенти, изслушайки техните истории и изследвайки взаимодействието между различни фактори – генетични,такива свързани с околната среда и с начина на живот, които могат да повлияят върху здравето в дългосрочен план под формата на хроничнизаболявания. По този начин, функционално медицина изследва здравето и жизнеността за всеки отделен човек. Ето и основните принципи:

1. Всеобхватен подход към лечението. Повечето нaрушенията на равновесието на функционалността на организма могат да бъдат преодолени, някои от тях могат да бъдат напълно възстановени за оптималното функциониране,  а други може да бъде значително подобрени.

2. Предотвратяването на болестите е от първостепенно значение. Почти всяка сериозна хронична болест се предшества от дългосрочни смущения във функционалността на организма.

3. Промяна във функционалността на системите може да окаже голямо въздействие върху здравето на пациента. Практикуващия функционаленлекар изследва широк кръг от наличните методи на лечение и персонализира плана за лечение, включително и тези с най-голямо влияние върху основната функционалност на организма.

4. Функционалната медицина разширява комплекта от похвати на лекаря. Лечението може да включва сбор от лекарства, билки, хранителни добавки, лечебни диети, или прочистващи програми. Те могат да включват консултации относно начина на живот на пациента, упражнения или техники за управление на стреса.

5. Пациентът става партньор. Като пациент, вие ставате активен партньор с практикуващия лекар. Това ви позволява наистина да стеотговарни за подобряване на собственото си здраве и преодоляването на болестта.

 

източник: официален сайт Mark Hyman, MD

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *