НЕДЕЛНА ПРИКАЗКА ЗА КАРМА ЙОГА ИЛИ ИЗКУСТВОТО ДА ПРАВИШ НЕЩА ЗА ДРУГИТЕ

Събудих се с усмивка. Отидох рано на плажа и посрещнах слънцето права, в самото море. Слях се с водата, въздуха и слънцето. След това морето ме дари с една шепа богатство… Съвършенната красота на нещата, които са около нас. Подарявам ви ги…

image

Стоя на една тераса над самото Арабско море. Усещам близостта на океана и това ме прави щастлива. Сещам се за една мъдрост казана от мой много близък приятел (Благодаря ти, Филип за вдъхновението! – книгата “Душата на човека”, Филип Лхамсурен): “ЩАСТИЕТО СЪС СИЛАТА СИ КОМПЕНСИРА ЛИПСАТА НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ”. Но пък може силните моменти на щастието да са много. Да са един след друг, нанизани като огърлица. На мен така ми се случва от известно време. И не защото съм късметлийка или защото много го заслужавам. А защото така съм си го направила. Защото търсих и намерих. Намерих нещата, които ме правят истински щастлива. За едно от тях ще ви разкажа днес. За моето лекарство. Може би най-истинското и най-важното, поне за мен.

Ще ви разкрия още една тайна, която е основна за моята промяна и моята терапия, която бих нарекла успешна. Знаете доста за мен. Виждате ме каква съм тук и сега. Но имаше едно дълго време, през което бях гневна и страхлива, груба и нетърпелива, не вярваща в себе си и таланта си, тревожна и тъжна, сравнявах се с другите, завиждах. Не виждах изход. Бях в един тъмен коридор. Имаше само врати, но не смеех да ги отворя. Предпочитах познатото зло, пред непознатото не знам какво. Толкова дълго стоях там, че от липсвата на свеж въздух и светлина се разболях. И когато въздуха съвсем не ми стигаше отворих вратата, през която се процеждаше светлина. Протегнах пръста си към брояча, занулих и тръгнах. И всичко започна да се случва някак лесно. Важно е да не стоим дълго в коридора или пък с пръст протегнат към брояча. Променях се ден след ден. И ПРОДЪЛЖАВАМ. Имам още много. Осъзнавам всичко и живея в движение. Без застои никъде. Премахнах фалшивите етикети, които ме обграждаха.

И когато имаш куража да направиш първата крачка, всичко започва да се случва някак от самосебе си.

Срещнах Го по пътя си. Нали сте чували, че не ти намираш Учителя си, а той теб. Когато си готов! Та спрях пред него. Застанах на колене и му се поклоних в знак на уважение и признателност. Той сложи ръка на главата ми, усмихна се и каза само две думи – КАРМА ЙОГА. Знаех какво значат, но не осъзнавах какво иска да ми каже. Но сега, години по-късно разбирам смисъла. Разбирам, че това ме изведе на повърхността. На свежия въздух при светлината и топлината на слънцето. Позволи ми да усетя силата на водата и да я превърна в моята сила. Да правя с камъните това, което те сами не могат. Да разбирам огъня и неговото истинско значение. Благодарение на това, че моят Учител се появи намерих мястото, където мога да намеря празнотата. Дървото е моя храм. Влизам в него и се сливам с жизнените му процеси. И дори физически да съм далеко от тези мои светини, те са в сърцето ми и винаги, когато имам нужда отивам там. И пак се срещам с Онзи Човек, който ориса дните ми от онзи момент нататък. И пак се срещам с всичките си Учители, които ме намериха докато блуждаех по пътя. Всеки човек може да ти бъде Учител. И щом е на пътя ти, значи е пратен с мисия.

КАРМА ЙОГА е изкуството да правиш неща за другите. Безвъзмездно! В западния свят го наричат “ПРО БОНО”. В близките на нас социуми – Общественно полезен труд. Наричайте го както искате. Все едно! Важното е да го правите.

Без натиск. Без сила. А с ЛЮБОВ и ОТДАДЕНОСТ.

Хора! Всеки вярва в нещо – богове, религии, ангели. Без значение. Аз съм пратена при вас. Вие при мен. Намерете вашето призвание. И започнете от днес. И всяка усмивка, всяко озарено от радост лице, всяко благодарно сърце ще са вашите розови хапчета. Любов, истина, простота. Чудеса има! Ние сме чудеса! Животът е най-голямото чудо. Отворете сърцата си и предайте нататък…

Ashram_129_3

Снимка от мястото, за което ви разказвам и камъните, които правят това, което аз искам! Благодаря на моят приятел Пламен и Учител в Изкуството да вдигаш камъни, независимо колко са големи, остри и невъзможни – най-добрата терапия да повярваш в себе си!

НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА…

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *