МОЗЪКЪТ

Мозъкът на човека съдържа около 9 билиона нервни клетки, които са като “компютърни чипове”! Те съдържат 85% вода! Мозъкът е частта от тялото, която е непрекъснато в активно състояние. За тази интензивна работа мозъкът използва 20% от кръвта, от която извлича всичко от което се нуждае, за да функционира правилно и безотказно. Той преработва неимоверно много информация – от вътрешността на организма и от външната среда. За да направи целия този анализ и синтез и то с такава огромна скорост, за да активира всички части на тялото за адекватен отговор, мозъкът се нуждае от огромни количества енергия. За безупречната му функция е важно той да получава всичко, от което се нуждае! Когато се наруши обаче това равновесие от комплексни фактори участващи в обмяната на мозъчната тъкан настъпват промени, както във функциите така и в структурата на мозъка по-късно.

Затова нека разгледаме

от какво най-много се нуждае мозъкът

за своята работа и за запазване на здравето му:

ВОДА – открито е, че човешкият организъм сам произвежда “хидроелектрическа енергия”, когато водата се просмуче в клетъчната мембрана. Тези процеси са много сложни.

Ето защо човек се нуждае от приемането на чиста, чешмяна вода! Дневно по 1,5 литра, а в горещите дни и повече!

(Кока – колата, лимонадите, безалкохолните напитки, кафето, супите, млякото, чайовете, минералните води, бирата, виното и т.н.

не заместват необходимата за деня обикновена вода!)

Съвременният човек за съжаление е “забравил” да пие вода още от съвсем малката си възраст (за което допринасят и родителите)!

Водата е жизнено необходима за физиологичното протичане на всички обменни процеси в организма!

ГЛЮКОЗАТА е от групата на т.нар. “прости захари”, които бързо освобождават енергия за организма и специално за мозъка. Глюкоза се складира в мускулите и в черния дроб под формата на глюкоген, откъдето при нужда бързо се разгражда.

Витамин В1 играе важна роля в биохимичните реакции превръщащи глюкозата в енергия. Витамин В1 поддържа функциите на централната нервна система. Бялата захар, кафето, чаят(черният), бялото брашно алкохолът и др. унищожават витамин В1!!!!

Глюкоза се получава при обмяната на въглехидратите. Здравословен източник на въглехидрати за организма са черният хляб, оризът, картофите, бобовите растения, млякото, плодовете, зеленчуците, сушените плодове и др. Особено внимание трябва да обърнем на пчелния мед . Той съдържа 1-10% захароза, 1-10% висши захари, 26-33% глюкоза, 30-38% фруктоза. Съдържа още голямо количество биоактивни ензими, витамини – от група В, фолиева киселина, витамин С, минерали (калций, калий, мед, магнезий, натрий, фосфор, желязо и мн.др., органични киселини, ароматни вещества (над 50 вида), аминокиселини, природни консерванти. Медът за разлика от всички рафинирани захари, с които днес се храни човек, не е загубил витамините, минералите и всички полезни съставки, защото не се обработва нито по топлинен начин, нито по химичен, а е природен хранителен и лечебен продукт.

КИСЛОРОДЪТ – 20% от целия кислород в организма се използва за активната обмяна на мозъка. Кислородът е жизнено необходим за функцията на мозъка. Всички знаем колко малко време може да издържи мозъкът без кислород – само няколко минути и след това настъпват необратими промени. Всички знаем колко тежко понасят алпинистите кислородния глад. При хроничния недостиг на кислород също настъпват промени, които с времето се задълбочават – главоболие, световъртеж, безсъние, влошена памет, умора и т.н. При тютюнопушенето непрекъснато се заменя кислорода с токсичните газове на тютюневия дим, при белодробните заболявания също организмът и мозъкът страдат от хипоксия, при хъркането, при заседналия начин на живот намалява дихателният капацитет на белия дроб, кръвта лошо се окислява, при дълго пребиваване в затворено помещание се изчерпват запасите от кислород и т.н.

ДОСТАТЪЧЕН СЪН – “Сънят е истински дар от Бога” казва известният гръцки философ Плутарх.

 

Този физиологичен процес е абсолютно необходим за възстановяване на намалената или загубена нормална жизнена дейност и работоспособност на организма и нервната система. През цялото време на будно състояние в мозъка вследствие на активната му дейност се натрупват отпадни продукти от обмяната му, които предизвикват умора и желание за сън. През време на съня протичат много сложни и регенериращи нервната клетка процеси, при което се възстановява метаболизма й и се зареждат енергийните й депа. Повишава се броя на защитните клетки, които унищожават вирусите, бактериите, раковите клетки дори. Сънят възстановява и повишава имунната защита на човека. През време на съня се преработва и приема новата информация. Сънят хармонизира всички функции в организма. Добре наспаният човек е отпочинал, с добро настроение, с добра енергия и желание за работа. Дори за кожата и красотата сънят е най-доброто козметично средство. Безсънието води до физиологични нарушения в мозъчните функции, а може да доведе дори до смърт. За здравето на мозъчната тъкан е необходим редовен сън с продължителност от 6-8-10 часа, в зависимост от възрастта на човека. Много е важно сънят да започва един два часа преди полунощ!

 Днес модерният начин на живот освен всички болести на цивилизацията доведе и до нарушаването на съня при много хора.

 следва продължение…

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *