МОЗЪКЪТ продължение

ЛЕЦИТИНЪТ – е вещество, което се нарежда в групата на мазнините наречени фосфолипиди. Лецитинът е смес от холин, инозитол, остатъци от фосфорна киселина и други вещества. Инозитолът и холинът принадлежат към витамините от група В. Тези съставки се образуват в черния дроб и наред с това се внасят с храната.

Лецитинът е съставна част от клетъчната мембрана на всички клетки в тялото на човека. Клетъчната мембрана участва активно в обмяната на веществата на клетката. 30% от “сухото” вещество в мозъка е лецитинът! (85% е водата, а от останалите 15% една трета е лецитин!) Тази цифра доказва важността на това вещество за функцията и структурата на мозъчната тъкан.

Съвременният човек има недостиг на лецитин в организма си! За това допринасят две групи причини: Храната е бедна на лецитин, защото промишлено приготвяните храни си загубват лецитина след процесите на “рафиниране”, бялото брашно не съдържа здравословните съставки на пълнозърнестите продукти.

Алкохолът, кафето, стресът, повишената консумация на мазнини и захари, дисбактериозата – с прекомерно размножаване на гъбички в червата и целия организъм след това (кандидите-гъбичките отделят много и изключително вредни токсини и така хронично интоксикират организма вкл. и мозъка), приемането на антибиотици, алергии, хроничното отравяне на организма с химичните съставки в целия живот на човека вкл. употребата на много лекарства и др. силно повишават нуждите на организма от лецитин.

Дневната нужда от лецитин е 3-5 грама.

Природни източници на лецитин са нерафинираните растителни масла получени “чрез студено пресоване”, орехите, семената, соята, лещата, меласата, жълтъкът на яйцето, хайверът и др.

Лецитинът е храна за мозъка! Усъвършенства паметта, предпазва я от намаляване и загуба, повишава способността за съсредоточаване, действа успокояващо, релаксира нервното напрежение, подобрява съня. Без достатъчно лецитин се влошават функциите на мозъка! Лецитинът подобрява дейността на имунната система!

Магнезият е елемент, без който човек не може да бъде здрав! Магнезият участва в над 100 различни ензимни реакции в обмяната на веществата. В сложните метаболитни процеси на лецитина магнезият взема активно участие. Магнезият има решаваща роля в процесите на нервната система. Магнезият предпазва организма в условия на стрес, токсични въздействия, при алергични състояния, възпалителни процеси, активира защитните сили на организма, при безсъние, депресия, раздразнителност, нарушение на мисленето и т.н.

 

Съвременният човек с нездравословните си хранителни навици страда от хроничен недостиг на магнезий. Причините и тук са две: недостатъчен внос на магнезий с храната и неблагоприятното влияние на много лекарства – като аналгетици (употребата им води до продължителен недостиг на магнезий), алкохолизма – повишава нуждите от магнезий 12 пъти!, голямата консумация на животински мазнини – повишава нуждите от магнезий до 18 пъти!

 Съществуват лекарства, които увеличават изхвърлянето на така необходимия магнезий от тялото – лекарствата против запек, противозачатъчни, диуретици и др.

 Дневните нужди от магнезий са 300-350-400 мг. За активирането на магнезия е зъдължително присъствието на калций като съотношението магнезий : калций трябва да бъде 1 : 2, необходимо е още участието на витамини от групата В, също витамин С и витамин Е.

 Най-много магнезий се съдържа в пшеничните кълнове, какаото, соята, фасул, грах, орехи, бадеми, зеленчуци, яйца , мляко, риба и др. Бананите са добър източник на магнезий и калций в подходящото съотношение. 

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *