Кои са вероятните провокиращи причини за появата на множествената склероза?

(този текст, както и текстът за МОЗЪКА, който преди ден публикувах са части от едно дълго проучване, което преди време бях намерила в един форум и дори не го бях прочела цялото. Сега го прочетох и открих много полезни неща. Не че не сте ги чували вече, но въпроса е не просто да ги чуваме, а да ги осмисляме и да искаме да бъдем информирани. Благодаря на подписалата се Д-р Георгиева и се надявам да ви бъде полезен този текст. Колкото по-знаем, толкова по-добри решения ще взимаме за тялото си. Сами трябва да правим изборите и да носим отговорност за тях.)

 

 

Вероятните, провокиращи причини за появата и развитието на множествената склероза могат да бъдат обединени в голяма група и всички те водят към една или друга степен увреждане на имунната защита на човека: 

много автори, изследователи на това заболяване смятат, че съществува известно наследствено предразположение. 

от вътрешните причини най-главният фактор е психиката. Колкото човек е по-лабилен и уязвим, толкова по-лесно е податлив към заболявания и то не само от множествена склероза. Това влияние особено добре се отчита при влошаване състоянието на болните след психотравми и стресове. 

множествената склероза може да бъде в резултат от наднормено количество олово или живак в тялото. Хроничното отравяне с тези метали може да предизвика подобни симптоми, както при множествената склероза. Затова винаги при поставянето на диагнозата трябва да се има пред вид тази възможност. 

множествената склероза може да бъде в резултат от голямо размножаване на кандиди (гъбички) в организма. 

Още: 

може да бъде в резултат на алергия към глутена. 

може да бъде в резултат от недостиг на витамин В12, като се получава дегенерация и демиелинизация на нервни влакна и често последиците от този дефицит се диагностицират като множествена склероза. Витамин В12 активно участва в обмяната на миелина!! 

доброкачествен тумор на гръбнака също може да наподобява симптомите на множествена склероза също и други заболявания на нервната система. 

при нарушение метаболизма на мазнините 

като автоимунно заболяване с образуване на противотела срещу собствения миелин (но коя е отключващата причина?). 

като резултат от протрахирана вирусна инфекция, а напоследък се предполага, че и имунизациите биха могли да имат негативно влияние. 

 

Болестта се проявява с атаки и ремисии. През време на обострянето могат да се наблюдават: слабост, умора, двойно виждане, нарушение на зрението на едното око, нарушение в сетивността на кожата на крайниците и на тялото, сърбеж в областта на лицето, затруднение при говорене, мравучкане, изтръпване, нарушение на движението в крайниците, нарушение координацията на движенията, световъртеж, тремор, проблеми с червата, с пикочния мехур. Извън пристъпите пациентът може да се чувства напълно без никакви признаци. 

В литературата са описани случаи, когато при аутопсия на починали от други заболявания случайно се установяват промени в мозъчното вещество подобни на тези при множествената склероза, без да са били налице някога характерни симптоми на това заболяване. 

Също се описват случаи само с една атака от симптоми на множествена склероза и след това пълно възстановяване. 

Също известни са случаи с инвалидизиране изразено с нарушения в движенията и след време пациентите се възстановяват и започват да ходят с километри пеша. 

 

Съвременната медицина непрекъснато търси пътя към излекуването от болестта. Създават се все по-нови лекарства, действащи в различни междинни етапи на патологичния процес. Но едни пациенти се повлияват добре от лечението с тях, докато при други те не действат така успешно. Защото всеки си има своето заболяване. Затова лечението не може да става с еднакви лечебни схеми за всички. Освен лекарствата, дори и да са най-модерните, трябва да се обърне погледа към болния като към цялостен организъм – от тяло и дуx. 

 

Някои казват “лошо е, че множествената склероза се лекува от невролозите, защото те не са имунолози”. Но бих казала, че и имунолозите не са достатъчни. Нали толкова много екипи от учени работят непрекъснато в света над този проблем? 

Когато към подходящите лекарства се прибави подходяща диета, подходящ начин на живот, подходящ двигателен режим се получават много по-добри резултати. 

МС Мога Сам

2 Comments

  1. Hristo
    13.04.2015
    Отговор

    Имам 3 налични опаковки Extavia 250, който има нужда нека се свърже с мен – тел: 0988872235

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *