Зеленото ми спасение

detox. young barley, chlorella superfood.

Преди 8 години бях в най-тежкото си здравословно състояние. Изразяваше се в много лоши общи кръвни изследвания, много болезнена и почти невъзможна работа на червата и на цялата ми храносмилателна система, тежко и същевременно слабо тяло. Бях изтощен собственик на много диагнози на конвенционалната медицина, които предимно засягаха имунната ми система… Няма да продължавам, но наистина беше ужасно. И се опитвах да поправям нещата по някакви си мои начини и най-вече на принципа проба-грешка. Този принцип не е лош, но трябва много време и самонаблюдение, за да стигнеш до правилните неща. Едно от грешните неща, които правех е да взимам много и хаотично хранителни добавки. Пробвам едно – не помага, после друго, защото някой ми казва, че е страхотно – пак не помага, после трето, защото попадам на някой напорист рекламен агент на хранителни добавки и така до безкрай. Да не споменавам, колко шишета и буркани наполовина използвани съм изхвърлила, съотвено и толкова пари.

Един проблемите, с които се опитвах да се справя беше анемията, която ужасно много ме мъчеше. Превеше ме слаба. И физически, и емоционално. Живеех някак с 80-85 единици хемоглобин и нищо не се променяше, независимо колко спанак, коприва, черен дроб и всякакви други полезни неща да хапвах. Независимо и от лекарствените продукти, които ми изписваха, които всъщност само ми скапваха още повече стомаха и червата. И така беше докато един аюрведа лекар (д-р Виджей, един от много с които съм се срещала в Индия, но един от любимите ми) не ми препоръча да приемам всеки ден прах от житни стъбла. Започнах още докато бях в Индия, а тогава се снабдявах само от там, защото в България все още не беше популярно и не се намираше по специализираните магазини. Ефектът беше почти мигновен. И не съм спирала и до днес. С тази разлика, че вече не пренасям “контрабандно” буркани с трева от Индия, а си я купувам от тук, само внимавам за качеството.

Ето повече за житните стъбла:

Manual-Wheatgrass-Juicer
Сок от житни стъбла – може да се приготвя и така, но изсушеният вариант е много по-удобен

 

Какво представлява? 

Използването на пшенична трева за храна започва през 30-те години. По това време Чарлз Шнабел се опитва да популяризира растението, като по-късно през 40-те години Ан Уигмор продължава да допринася за популяризирането. Тя издава няколко книги за пшеничната трева и по какъв начин тя допринася при борбата с рака.

Пшеничната трева е една от така наречените зелени храни, ценени от хората, които държат на здравето си, като чудесен източник на хранителни вещества. Под формата на сок тя съдържа 70% хлорофил, който често се нарича кръвта на растителния свят. Той много прилича на молекулите на човешките червени кръвни клетки. Хлорофирът е известен като неблагоприятна среда за бактериален растеж в тялото и следователно ефикасно засилва отблъскването на болестите от страна на тялото.

Пшеничната трева се счита за пълноценна храна сама по себе си. Факт е че 453 г пшенична трева се равняват по хранителна стойност на 10.5 кг висококачествени градински зеленчуци. Поради влакнестата й същност, която е несмилаема от хората, пшеничната трева трябва да е в течна форма, за да може да се консумира.

Тази богата на хранителни вещества трева съдържа 17 аминокиселини, които са градивните елементи на протеините. Тялото използва тези аминокиселини за изграждане на тъканите на мускулите, възстановяване на клетките и съсирване на кръвта. Пшеничната трева съдържа 92 от 102та минерала в почвата. Тези минерали включват калций, фосфор, желязо, магнезий и калий. Тя е богат естествен източник на витамините А и С. Пшеничната трева има повече витамин С от портокалите и два пъти повече витамин А от морковите. Тя е изключително богат източник на витамините E, K, и В комплекс. Тя е също така естествен източник на лаетрил (B-17). Пшеничната трева произвежда имунизационен ефект срещу много канцерогени в хранителните вещества.

Ползите от сока от пшенична трева включват голямо разнообразие от концетрирани витамини и минерали, аминокиселини, хлорофил и живи ензими, той е естествен източник на омега-3 мастни киселини и има алкализиращ ефект върху тялото. Сокът от пшенична трева е растителен източник на протеини без мазнини или холестерол.

Препоръчителната средна дневна консумация е 3.5 грама (прах или таблетки). Някои предпочитат 30 милилитров шот веднъж на ден или по-висока доза от 50-80 гр. 2-3 пъти през деня на гладен стомах и преди храна. Други избират и по-чест прием от 3-4 пъти на ден за детоксикация. Важно е да отбележим, че хората на диета могат да получат гадене при високи дози пшенична трева.

За какво помага?

 • за преодоляване на непълноценното хранене
 • за естественото подобряване на имунитета
 • за преодоляването на проблеми като: запек, хемороиди, колити, язви, диабет, бъбречна недостатъчност и др.
 • Като естествен оксидант помага за премахването на лош дъх
 • за пречистването на кръвта и балансира производството на хемоглобин. Помага в борбата срещу анемията.
 • за решаването на кожни проблеми и подобрява и тонизира кожата
 • за подпомагане на дейностите и вида на клетките, жлезите, косата, белите дробове, бъбреците, черния дроб, мускулите, далака и зъбите.
 • подпомага борбата срещу рак, кръвно налягане, менструални проблеми, парализи, левкемия, артрити, астма и други.***

Упътване:

За възрастни: 1 чаена лъжичка (равна) дневно с топла вода. За деца: възраст 5-15 годишни – 1/2 чаена лъжица дневно с храната. Прибавя се към сок или във храна след готвене. За да направите плодово смути прибавете в блендера 3 чаши от плодов сок, 2 равни чаени лъжици от пшенична трева и един банан и миксирайте до получаване на гладка смес (достатъчна за 3 порции). Може да се смесва и с ядково мляко, мед, сокове спред индивидуалният вкус. Най-добре е да се приема сутрин.

Аз ще добавя: вкусът не е най-приятният, но се свиква. И ако не ви харесва, най-добре е да приемате тревата с малко топла вода и мед. И да, сутрин на гладно. И още нещо – в началото може да се появят симптоми като разстройство, леко неразположение на червата, гадене, пъпки по кожата и други. Може да намалите дозата, не спирайте! На тялото му трябва време, за да се справи. Това са знаци, че дотоксикацията е започнала и продукта действа. Бъдете търпеливи и постоянни.

Сега ситуацията при мен е следната – след повече от 6 години непрекъснато приемане на прах от житни стъбла, а това ми е основната хранителна добавка, освен допълнителните витамини В12 и D, се чувствам прекрасно. Всичките ми кръвни показатели са в абсолютна норма. Хемоглобинът ми е 135! Това е! Продължавам, защото това е част от начина ми на хранене и защото наистина ми помага и се чувствам по-добре. И препоръчвам зелената трева горещо не само заради ползите, които изброих, а и заради това, че един от “страничните ефекти” на тревата е подмладяване. А пък маска с малко топло, истинско мляко и прах от житни стъбла е много добра за кожата на лицето. Бъдете здрави, млади и красиви!

Самият продукт и неговата цена може да видите тук и тук

img-2869.jpg

***

По-подробно за ползите:

Пшеничната трева се използва като алтернативно лечение на рака. Пиенето на сок от пшенична трева помага на тялото да изгражда червените кръвни телца, които пренасят кислород до всяка клетка. Чрез повишаването на оксигенацията на тялото то неутрализира смога и въглеродния окис и повишава издържливостта си по време на физическа активност.

Пшеничната трева разтваря образуванията в белите дробове и освен това спомага за отмиването на насложилите се остатъци от лекарствата от тялото, прочиства кръвта и органите и противодейства на киселините и токсините в тялото. Тя повишава нивото на ензимите в клетките, спомагайки в подмладяването на тялото и в метаболизма на хранителните вещества. Тези ензими помагат за стопяването на туморите.

Пшеничната трева е влияе благотворно на кръвните клетки, костите, жлезите, косата, бъбреците, черния дроб, мускулите, далака, зъбите и на други части на тялото. Може да се прилага върху кожата или скалпа и се използва в клизми за пречистване на дебелото черво. Може да се използва за профилактика на очите, венците, синусите и зъбите.

Пшеничната трева предпазва белите дробове и кръвта от замърсяването на водата и въздуха, токсините, цигарения дим и тежките метали. Тя е също така безопасно и изключително мощно средство за отслабване понеже подтиска апетита и стимулира циркулацията и метаболизма.

Пшеничната трева е изключително питателна храна. Тя съдържа цял спектър от витамини, (тринайсет важни минерала), десетки микроелементи и ензими. Телата ни се нуждаят от много различни витамини, минерали и микроелементи, за да функционират както трябва. Пшеничната трева бързо и лесно ги подсигурява, както и възстановява увредените клетки и лекува и предотвратява заболяванията.

Първото нещо, което хората забелязват когато използват пшенична трева е, че тя им осигурява издържливостта, която те винаги са искали. Тя ни осигурява жизненоважната енергия, от която се нуждаем.

Пшеничната трева спира развитието на болестите. Всеки път когато подхранвате клетките си и ги пречиствате се случват чудеса! Тя е едно от най-силните и безопасни лечебни средства, които съществуват. Тя има способността да подсилва цялото тяло като стимулира имунната система. А щом имунната система е подсилена, тялото знае какво да прави с нещата, които му вредят вътре в него – намира ги и ги унищожава.
Комбинацията от хранителни, химични и енергийни свойства на пшеничната трева позволява на тялото да се пребори с всякакви предизвикателства. Много хора и изследвания съобщават за отстраняване на големи здравни проблеми чрез приемането на хранителни добавки с пшенична трева.

Пшеничната трева защитава тялото от токсините, стареенето и свободните радикали. Днес замърсяването във водата и въздуха прониква в тялото и срива здравето ни – стареем по-бързо, циркулацията в тялото бива блокирана. Един начин да се справим с положението е като засилим вътрешната защита на тялото си с пшенична трева. Ако отделителната система работи ефикасно, то отровите не остават дълго в кръвта и токсините преминават по-бързо през белите дробове. Това намалява възможността за увреждане и за формиране на свободни радикали.

Пшеничната трева подмладява кръвта. Младата кръв = здрава кръв = здраво тяло. Когато кръвта ви е чиста, а не затлачена с нечистотии, тя е здрава. Кръвта достига до всяко кътче на тялото, пренася хранителни вещества в органите и е реката на живота вътре в нас. Когато е замърсена и стара, тя не ни е полезна. Поддържането на кръвта в тип-топ форма подсигурява здраве и липса на болести. Пшеничната трева поддържа кръвта чиста. Предоставя й хранителни вещества, така че да подмладява клетките, за да действат те подобаващо.

Пшеничната трева помага в свалянето на килограми като пречиства тялото. Тя ускорява циркулацията на кръвта и метаболизма и подсилва храносмилането като по този начин намалява излишните мазнини в тялото. Ензимите в пшеничната трева и в суровите храни допринасят за отслабването на много хора.

Пшеничната трева възстановява ДНКто. Редица лекари провеждат експерименти и изследвания върху ДНК. Пшеничната трева показва способност да възстановява ДНК – тя подсилва регенеративния ефект и този на възпроизводството като помага на клетките в обичайните им процеси на  възстановяване. Това само по себе си означава толкова много. Оздравяването на увреденото ДНК в тялото би ли отблъснало заболяванията и дори рака? Да.

Способността на хлорофила да прочиства и да подсилва кръвта. Д-р Бернар Йенсен е известен с това, че изгражда чиста кръв посредством зелени храни (хлорофил). Той използва зелени сокове и благоприятното въздействие на пшеничната трева в оздравителните си програми. Той успя да удвои червените кръвни клетки като просто кара пациентите си да се киснат във вани с пшенична трева или да пият сокове от пшенична трева / зелени растения. Хемоглобинът в кръвта е много сходен с химическия състав на хлорофила.

Пшеничната трева изгражда кръвта и стимулира циркулацията. Качеството на кръвта определя силата на костите и стегнатостта на мускулите. Богатата на желязо кръв предоставя повече кислород на клетките, което ни прави по-млади и предотвратява сенилността. Ако кръвта ни не е здрава и богата на важни вещества, която да зарежда всяка клетка на тялото с хранителни вещества, здравето ни се влошава.

Пшеничната трева стимулира и регенерира черния дроб. Черният дроб е главния орган за детоксикация на тялото. Той изпълнява повече от 500 различни функции. Едно от свойствата на пшеничната трева е, че тя подобрява функционирането на черния дроб.
Пшеничната трева премахва миризмите на тялото. Много изследвания са проведени за разкриването на въздействието на хлорофила в намаляването на миризмите на тялото и на фекалната миризма. Д-р Уесткот провежда изследване през 1950 г, което открива, че 100 милиграма хлорофил действат толкова добре, колкото всеки друг дезодорант като успешно неутрализира неприятните миризми в храните, тютюна и алкохола в епруветка. При пациенти и доброволци пшеничната трева намалява миризмите при менструация, потене, лош дъх, и лош мирис на урината и екскрементите. Японските учени Моршита и Хота проведоха доста интересно изследване. Те дават на доброволци да ядат чесън, а след това по 12 грама хлорофил. След двадесет минути миризмата на чесън не била засичана в 8 от 10 доброволци.

Пшеничната трева е с високо съдържание на кислород  като всички съдържащи хлорофил зелени растения. Мозъкът и всички телесни тъкани функционират на оптимално ниво във високо оксигенирана среда.

Хлорофилът е антибактериален и може да се използва вътрешно и външно с лечебна цел.
Науката доказа, че хлорофилът спира растежа и развитието на вредните бактерии.
Хлорофилът (пшеничната трева) възстановява кръвообращението. Изследвания с редица животни показват, че хлорофилът няма токсична реакция. Броят на червените кръвни клетки се връща в нормалните граници в рамките на 4 до 5 дни след даването на хлорофил дори и при изключително анемични животни или при такива с нисък брой на червените кръвни телца.
    Пийте сок от пшенична трева при кожни проблеми като екзема и псориазис.
    Пшеничната трева не позволява на косата да побелява.
    Пшеничната трева подобрява храносмилането.
    Пшеничната трева е богата на ензими.
    Пшеничната трева е чудесна за запечен стомах и прочистване на червата. Тя е с богато съдържание на магнезий.
    Д-р Бършър, учен изследовател, нарича хлорофила ‘концентрирана слънчева енергия’. Той вярва, че хлорофилът повишава функцията на сърцето, влияе на съдовата система, червата, матката и белите дробове.
    Пшеничната трева разтваря белезите, образували се в белите дробове от дишането на киселинни газове. Ефектът от въглеродния оксид се свежда до минимум, тъй като хлорофилът повишава производството на хемоглобин.
    Пшеничната трева сваля кръвното налягане и подсилва капилярите.
    Пшеничната трева изхвърля тежките метали от тялото.
    Пшеничната трева е идеална при заболявания на кръвта от всякакъв вид.
    Пшеничната трева помага за изхвърлянето на натрупалите се в тъканите на тялото токсични тежки метали като олово, живак, алуминий.
    Пшеничната трева помага в детоксикацията на тялото като разгражда засегнатата материя в дебелото черво. Тя се бори и с инфекциите като по този начин стимулира естествения процес на самолечение на тялото.

Заболявания, които се повлияват от приемането на пшенична трева:

Акне, стареене (преждевременно), анемия, артрит, астма, заболявания на пикочния мехур, кръвно налягане (и високо и ниско), заболявания на костите, бронхит, рак, нарушено кръвообращение, колит, запек, диабет, очни болести, умора, сенна треска, оплешивяване, атеросклероза, хипогликемия, импотентност, инфекции, бъбречни заболявания, чернодробни заболявания, белодробни заболявания, заболявания на нервната система, кожни болести, язви, отслабване.

Около 70% от пшеничната трева съдържа хлорофил. Той е основата на целия растителен живот и вероятно най-известната здравословната храна. Науката е доказала, че хлорофилът спира растежа и развитието на неприятелски бактерии.

 

МС Мога Сам

9 Comments

 1. Daniela
  14.05.2016
  Отговор

  Здравейте, в магазините намирам покълнала пшеница на прах, дали е същото, тази в Зоя магазин не е налична.

 2. 13.06.2016
  Отговор

  Страхотна статия и много вдъхновяваща лична история. Благодаря :)))

 3. Петя
  28.07.2016
  Отговор

  Здравейте Биляна, след прочетеното от статията искам да започна да взимам тази трева. Има ли нещо с което трябва да се съобразя или някаква причина поради която да не се приема? Благодаря

  • 01.08.2016
   Отговор

   По принцип няма странични ефекти. Като начало може да се почне с по-малка доза и да се увеличава. Може в началото да предизвика някакви неща като промени в храносмилателната и отделителната системи, но това е само докато се настрои тялото. Тя има мощен детоксикиращ ефект. Действа на кръвта и я пречиства. Следствие на което може да се появят и разни неща по кожата като пъпки, например. Но не трябва да се спира. Всеки нов ден ще става все по-добре. Успех!

   • Петя
    01.08.2016
    Отговор

    Благодаря! Мога ли да използвам случая за да ви попитам според вас кое най добре и бързо повлиява на силните мравучкания по тялото?

    • 01.08.2016
     Отговор

     Храната, движението, добрия сън. В режим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *