Защо сънят е важен за здравето ни?

Мозъкът използва една четвърт от целия енергиен запас на тялото, въпреки че отговаря на два процента от масата му. Как този уникален орган получава и, може би по-важното, се пречиства от жизненоважни хранителни вещества? Ново изследване предполага, че роля играе сънят. Вижте това видео и гарантирам, че ще преосмислите важността на съня и ще промените отношението си към тази съществена част от живота ни.

“Това, което новото изследване всъщност ни казва е, че нещото, което всички вие вече знаехте за съня, нещото, което дори Гален* е разбирал – че сънят освежава и прояснява съзнанието, може всъщност да е голяма част от смисъла на съня. Вие и аз, всички ние заспиваме всяка нощ, но нашите мозъци никога не почиват. Докато тялото е неподвижно, а съзнанието ни се разхожда някъде из сънищата, елегантният механизъм на мозъка работи тихо и усилено, чистейки и поддържайки тази невъобразимо сложна машина. Подобно на домакинските задължения, това е мръсна и неблагодарна работа, но също и важна. Ако спрете да почиствате кухнята си за месец, домът ви ще стане абсолютно негоден за живеене много бързо. Но в мозъка последствията от едно изоставане могат да бъдат много по-големи от неудобството от мръсни плотове, защото, щом стане дума за почистване на мозъка, самото здраве и функциониране на духа и тялото са в опасност. Ето защо, разбирането на тези основни домакински функции на мозъка днес може да е важно за предотвратяването и лекуването на болести на ума утре.” / Джеф Айлиф, невроизследовател Assistant Professor of Anesthesiology and Perioperative Medicine at Oregon Health & Science University

*Гален / древноримски лекар, хирург и филисоф от източната, гръкоезична част на Римската империя. Преди две хиляди години, Гален, един от най-изявените медици на древния свят, предположил, че докато сме будни, движещата сила на мозъка ни, неговият сок, изтича до другите части на тялото и им вдъхва живот, оставяйки мозъка да изсъхне напълно. Той мислел, че когато спим, цялата влага, изпълваща другите части на тялото, бързо се връща, рехидратира мозъка и освежава съзнанието. Сега това звучи напълно абсурдно, но Гален просто се е опитвал да обясни нещо за съня, с което всички се сблъскваме всеки ден. Всички знаем от собствен опит, че сънят прояснява съзнанието, а когато не спим, съзнанието ни остава мрачно. Но докато сега знаем много повече за съня, от по времето на Гален, все още не сме разбирали защо от всичките ни действия точно сънят има тази невероятна възстановителна функция за съзнанието.

МС Мога Сам

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *