Ан Борох*: Множествената склероза е победима без химия

Ann-Boroch-SLIDER-1WEB1

Ан Борох е сред най-популярните в САЩ специалисти, лекуващи автоимунни заболявания без лекарства, само чрез хранителен режим и промяна на мисленето. Именно по този начин само за година и половина успява да излекува бившата баскетболна националка Гергана Брънзова, страдаща от тежка форма на множествена склероза. За лекарите това е прецедент. Специално за “България Днес” Ан Борох разказа какво включва лечението й.

– Много хора възприемат като чудо факта, че лекувате множествена склероза без лекарства, само чрез промяна на мисленето и храненето. Толкова ли е невероятно това?
– За съжаление по-голямата част от обществото продължава да вярва, че правилното хранене няма отношение към лекуването на хронични болести, каквато е и множествената склероза. Всъщност храната, която ядем, помага или съсипва организма ни. Казано ясно: поглъщате боклуци – боклуците после ви поглъщат.
Друга важна стъпка в лечението на множествена склероза е детоксикацията. Днес телата на хората са като варел, пълен с токсини: от неправилна храна, стрес, замърсяване на околната среда, възпаления, вируси, гъбички, странични ефекти от лекарства. Когато си дадем сметка какъв мръсен въздух дишаме, с какви химикали е пълна водата ни и с какво се хранят животните, можем да си обясним защо 1 от всеки 2 души в САЩ има рак, 1 от 8 има автоимунно заболяване, а 1 от 3 има диабет. Нашето тяло е задръстено от токсини и не трябва много време, за да се обърка имунната система и да се разболеем.
– Какво трябва да знаят хората, които изберат вашия начин на лечение?
– Най-важният разговор, който водя с клиентите си, страдащи от множествена склероза, е да ги попитам дали вярват, че тялото им само може да се излекува. Ако отговорът е “не”, се опитвам да им покажа как да променят този начин на мислене. Това, в което вярваш, е това, което гените ти ще усетят и запаметят. Комбинирам силната вяра и знанието, че организмът е интелигентен и сам знае как да се излекува с хранителна програма, която премахва възпаленията и инфекциите. Така се създава среда за възстановяване на обърканата имунна система.
– Вярно ли е, че тъжните, самотни и обезверени хора се разболяват от автоимунни заболявания по-често от щастливите?
– Ние сме съставени от физическо, духовно и емоционално тяло. И трите трябва да се третират еднакво и правилно, когато тялото страда от автоимунни заболявания. При множествената склероза се забелязва най-големият дисбаланс от липса на любов и уважение към себе си. Хората, които страдат от множествена склероза, най-често са преследвали перфекционизма и в резултат се е появило чувство на вечна неудовлетвореност.
– Докторите все още не могат да обяснят защо толкова често започнаха да се появяват автоимунни заболявания. Защо в един момент нашето тяло започва да ни атакува?
– Нашето тяло не е създадено да ни атакува. Ако това беше вярно, то аз никога нямаше да успея да излекувам пациент. Преди да назнача диета и детоксикираща програма, обяснявам колко важно е пациентите да елиминират стреса, да се справят с емоциите си, да освободят духа си, да не отричат себе си. Да се почувстват свързани с Господ, тао, космическата енергия. Ако някой не се чувства свързан с вяра и се предава лесно, точно толкова лесно се предава и тялото му пред болестите.
Проблемът при лечението на автоимунни заболявания с традиционната медицина е, че в началото на болестта хората не получават правилна диагноза и напътствия. Лекарите не обясняват на пациентите колко важно е да променят стила си на живот, да започнат да ядат здравословна храна, да правят детоксикираща програма, да спят достатъчно, да започнат да се движат, да спортуват, да мислят позитивно. Вместо това се предписват лекарства, които много често имат повече странични ефекти, отколкото позитиви.
– Кои са факторите, водещи до автоимунни заболявания?
– Факторите са прости: токсикация на организма, липса на полезни хранителни вещества, несправяне със стреса. Важен фактор е и замърсената околна среда. Тук влизат използването на амалгама, петролни продукти, пластмаси, ГМО, ваксини.
Основните причинители на автоимунните заболявания са инфекциите, причинени от вируси и паразити в тялото ни. Много важно място сред тях заема кандидата (вид гъбичка Ц бел. авт.). Тя се намира във всеки организъм. Може много лесно да се увеличи, да наруши баланса и да се превърне в системна гъбична инфекция в организма. Кандидата и нейните микотоксини всъщност са коренът на автоимунните заболявания. В такава среда вирусите, паразитите и лошите бактерии се размножават много лесно. Затова слагам моите клиенти на диета, с която да преборят кандидата, а по този начин и инфекциите, които тя причинява.
– Какво включва диетата?
– Диетата означава да спрат алкохола, млечните продукти, глутена, царевицата, бобовите храни, захарта и храните, водещи до ферментация. Диетата против кандида намалява значително възпаленията в организма и създава благоприятна среда за имунната система да започне тя да се самолекува и възстановява. Препоръчвам билкови или фармацевтични антигъбични продукти – за да се освободи тялото от гъбичките, както и добавки, които да подмогнат детоксикацията и регенерацията на тялото.
– Във всички свои книги и статии твърдите, че захарта е основен съюзник на автоимунните заболявания. Защо?
– Захарта е отрова за тялото ни! Тя храни кандидата. Забравете бялата захар изобщо. Свикнете да използвате нейни безвредни заместители – стевия, ксилитол, корени от цикория.
– Препоръчвате да се изключат млечните продукти. Не са ли полезни те?
– Помислете – кой животински вид в природата пие мляко от друг вид?! Ако кравите се отглеждаха хуманно и правилно, какво щяха да ядат те, за за да имат калций? Трева! На практика тъмнолистните зеленчуци осигуряват на тялото ни минералите, които ни трябват и които смятаме, че си набавяме от млякото. Също така пастьоризираните и хомогенизирани млека не са натурални. Единственият млечен продукт, който препоръчвам, е безсолното масло. На някои би им понесло и сурово козе или овче мляко, които са по-лесни за храносмилането. Но при болните от множествена склероза, които са на кандида диета, е хубаво да избягват каквито и да било млечни продукти поне за 3-6 месеца.
– Българското кисело мляко се счита за много полезно. Може ли болните от множествена склероза да го ядат?
– Повечето кисели млека използват пастьоризирано мляко за основа, което пък храни кандидата и не е подходящо при лечение на МС.
– В диетата си разрешавате месо, но това, което е в магазините, е пълно с хормони.
– Месото, което разрешавам в диетата, трябва задължително да е без хормони и антибиотици. В противен случай създава възпаления в тялото.
– Според някои изследвания вегетарианците са по-силно изложени на риск да се разболеят от множествена склероза. Така ли е?
– Проблемът на вегетарианците е, че ядат прекалено много карбохидрати като зърнените храни. Те пък се превръщат в захар и подхранват кандидата и останалите гъбички. Като цяло голям проблем за вегетарианците е, че ядат много сладко, защото се борят с хипогликемията (ниска кръвна захар Ц бел. авт.) вследствие липсата на животински протеин.
– В диетата, която назначавате за лечение, изключвате напълно глутена. Според диетолозите той не е опасен за хора, които нямат непоносимост към него.
– Глутенът е опасен за абсолютно всеки човек! Без значение дали го знаете или не, той е опасен за вас. На практика не съществува точен тест, който да ви каже, че имате или нямате поносимост към глутен. Така че по-добре не си давайте парите за такива изследвания и спрете да приемате глутен. Дори в момента да не усещате гастроентерологични проблеми, когато ядете глутен, с течение на времето той ще доведе до възпаления в тялото ви и симптомите ще се появяват. Глутенът, ГМО-ото и кандидата с нейните гъбични токсини са най-големите причинители на възпаления на червата, на т.нар. симптом leaky gut (спукано черво Ц бел.авт.). Нелекуването на този синдром води до възпаление на белите дробове и мозъка, а оттам се превръща в отговорно за раждането на много болести, включително множествената склероза.
– Какво ще кажете на хората, болни от МС в България?
– Нека да знаят, че тялото им е като къща. Ако не се грижиш за него, то се разпада. Грижата трябва да е подплатена с много любов. Вслушайте се в сигналите, които вашето тяло ви дава, когато се разболее от множествена склероза. И дайте разрешение на тялото си да пребори болестта, като се превърне в здрав, балансиран организъм, със здрав дух и вяра. Най-големите трагедии в нашия живот могат да станат нашите най-големи възможности да се превърнем в това, което трябва да бъдем. Повярвайте и не спирайте да вярвате, че имате невероятната способност да излекувате ума и тялото си.

Бисерка БОРИСОВА, bgdnes.bg

* На 1 август 2017 Ан Борох внезапно си отиде от този свят.

Светъл път на душата й. Поклон

За да получите копие с превод на български език  пишете на Цветанка Сопаджиева svtsp@abv.bg

МС Мога Сам

53 Comments

 1. diana hlebarova
  21.01.2017
  Отговор

  Каде може да се намери книгата?

  • 24.01.2017
   Отговор

   Дайте адрес, на който можем да ви изпратим превод на книгата.

   • Наталия
    30.01.2017
    Отговор

    може ли на имейл да се изпрати

   • Ивелина
    03.02.2017
    Отговор

    Много благозаря за тази възможност.

   • Йордан
    06.02.2017
    Отговор

    Дано да помогне. Благодаря предварително!

   • Моля, изпратете ми превода. Благодаря!

   • Цветанка Сопаджиева
    06.02.2017
    Отговор

    Може ли превод на книгата и на мен. Благодаря!

   • Бистра Коцева
    06.02.2017
    Отговор

    Може ли и на мен да изпратите превод на книгата. bistra.koceva@abv.bg

   • Цветанка Сопаджиева
    22.06.2017
    Отговор

    пишете и на svtsp@abv.bg

   • iordanka Ivanova
    21.07.2017
    Отговор

    И аз се интересувам от книгата “Как се излекувах от множествена склероза” на Ан Борох.
    Към момента ми е изключително необходима !!!
    Удобно ли ще бъде и на мен да пратите превода й?
    Голяма помощ ще ми окажете ! Безкрайно Ви благодаря !

  • Иван
   09.02.2017
   Отговор

   Здравейте,може ли и на мен превода на книгата.petrov_ivp@yahoo.com.Благодаря предварително

  • Биляна
   27.02.2017
   Отговор

   Здравейте,
   Благодаря за прекрасната статия.
   Родителите ми вече са тръгнали по този път на лечение.
   Моля да ми изпратите превод на книгата на имейл b_bulatova@abv.bg. Тя ще е техният безценен помощник и пътеводител в желанието за по-добър живот.

 2. Цветелина Петрова
  03.02.2017
  Отговор

  Здравейте! И аз се интересувам от книгата. Удобно ли ще бъде и на мен да пратите превода й?

 3. Боряна Влъчкова
  06.02.2017
  Отговор

  Здравейте! Може ли и на мен да ми изпратите превода на книгата? bubeto77777@gmail.com Благодаря!

 4. галя Иванова
  06.02.2017
  Отговор

  Здравейте,
  и аз се интересувам от книгата. Ще се радвам, ако можете да ми я изпратите на: gallya@gbg.bg или galia@spb.bg. Благодаря!

  • Здравейте!Интересувам се от книгата,много бих се радвала ако може да ми я изпратите на: emamineva9@gmail.com
   Благодаря много!

 5. Ани
  06.02.2017
  Отговор

  Моля ви нещо я изпратите и на мен. Мейла е:an_arsova@abv.by. предварително ви благодаря!

 6. Мая
  06.02.2017
  Отговор

  Здравейте, ще се радвам ако има възможност да изпратите книгата и на мен, може и на английски език. Благодаря!

 7. Ник
  06.02.2017
  Отговор

  Здравейте,
  моля изпратете и на мен книгата. Много благодаря!
  naninikol@aol.com

 8. Моля, изпратете превода и на petronik@abv.bg.
  Предварително благодаря!

 9. Меглена Бешовишка
  06.02.2017
  Отговор

  Здравейте! И аз съм с молба за превод на книгата на Анн Борох. Сърдечно благодаря!

 10. Весо
  06.02.2017
  Отговор

  Ако може книгата в електронен вид. Предварително благодаря.

 11. Теодора Пинджева
  06.02.2017
  Отговор

  Бих искала превода на книгата.Сърдечно благодаря!

 12. Есен Мустафа
  07.02.2017
  Отговор

  Моля, изпратете ми и на мен превода на книгата на д-р Анн Борох! Благодаря!

  • Красимира
   10.02.2017
   Отговор

   Здравейте! Интересувам се от книгата,много бих се радвала ако може да ми я изпратите. Благодаря!

 13. Евелина
  09.02.2017
  Отговор

  Моля изпратете я и на мен.. ev4eti_85@abv.bg

 14. Валя
  10.02.2017
  Отговор

  Здравейте! Голяма молба – изпратете и на мен превода на книгата на Анн Борох! Сърдечно Ви благодаря и желая Ви всичко най-добро в живота!

 15. 10.02.2017
  Отговор

  Здравейте! Пиша до всички, които виждам, че си дават е-мейл адресите с молба за файл с превод на книгата на Ан Борох. Пишете на Цветанка Сопаджиева svtsp@abv.bg Тя се занимава с това от известно време и го прави много добре. Благодаря!

  • Не. Нищо не ми е изпратено. Ако може ми изпратите превода по пощата.

  • емил
   21.04.2017
   Отговор

   може ли да изпратите и на мен копие с превод

  • Керанка
   19.06.2017
   Отговор

   Гр.Варна,ж.к.Вл.Варненчик,бл.204,вх.5,ап.152,
   Керанка Вълкова
   Благодаря!!?

 16. Вили
  14.02.2017
  Отговор

  Здравейте ! Много бих се радвала да получа книгата преведена . Сърдечно Ви благодаря предварително ! vili_bbb@abv.bg

 17. 15.02.2017
  Отговор

  Изпратила съм я на няколко човека, които трябва да си я снимат и да върнат копията или да ги споделят с други. Дръжте връзка с Цветанка Сопаджиева. Тя ще я получи скоро и пое тази задача да я разпространи. Нейния адрес е svtsp@abv.bg

 18. Борислав
  13.03.2017
  Отговор

  Здравейте, мога ли да помоля за копие от книгата.

 19. Емилия Борисова
  12.04.2017
  Отговор

  Здравейте, мога ли да помоля за копие от книгата.Много Ви благодаря!

 20. Владислава Дамянова
  02.06.2017
  Отговор

  Здравейте, дали мога и аз да получа превода на книгата?
  vldamyanova@gmail.com

 21. Роси Стефанова
  20.06.2017
  Отговор

  и аз проявявам голям интерес към книгата Които може моля да ми съдействува. Благодаря предварително

 22. Камелия
  26.06.2017
  Отговор

  Моля ви, изпратете и на мен превода на книгата. Проявявам голям интерес. Предварително ви благодаря!

 23. Таня Рангелова
  14.07.2017
  Отговор

  Моля, при възможност да ми изпратите превода на книгата! taicy@abv.bg

 24. Венелина
  18.07.2017
  Отговор

  Здравейте,
  Моля, изпратете копие от книгата на veni.dumanova@gmail.com Благодаря Ви!

 25. 23.07.2017
  Отговор

  Пишете на Цветанка Сопаджиева svtsp@abv.bg, която се занимава с копирането и изпращането на книгата.

 26. Пешка
  25.07.2017
  Отговор

  Има неща които в книгата не се споменават.Това се разбира след като прочетеш книгата а после започнеш лечението по Скайпа.Най добре е личен контакт с Ан Борох .Има сайт и цени,но е достъпен за английско говорящи или с преводач.Но абсолютно излекуване няма само подобрение.

 27. Петя
  01.08.2017
  Отговор

  Моля изпратете и на мен книгата…Много ми е нужна за здравето ми…имам проблеми.Емаил- petia_uzunova@ abv.bg .Още един емаил-p.uzunova1969@gmail.com…Много благодаря предварително

 28. Вера Кедрова
  17.08.2017
  Отговор

  Здравейте,
  може ли да ми изпратите превод на книгата на адрес spots1@abv.bg

 29. Бог да я прости лекарката Ана Борох.
  Светлина по пътя.

 30. Здравейте! Моля Ви, изпратете и на мен превод на книгата на д-р Анн Борох до имейл katq_radewa@abv.bg Благодаря Ви!

  • 30.01.2018
   Отговор

   Пишете на Цветанка Сопаджиева svtsp@abv.bg, която се занимава с копирането и изпращането на книгата.

 31. Здравейте! И аз се интересувам от книгата, бихте ли ми изпратили превода на danitazaprqnova@gmail.com Благодаря Ви!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *