Дневникът на една много гладна жена*

emilova_175_1-20066-big

По повод многото писма, които получавам от хора, които споделят за проблема териодит на Хашимото, извадих от архивите един дневник. Той е писан и споделян преди 13 години. И да, тогава започна моето събуждане. Помествам го без редакция и без съкращения.* Тогава, преди 13 години той беше публикуван в съкратен вариант на страниците на списание EVA и предизвика голям интерес и отзвук. В този дневник освен, че ще видите как се е променяло състоянието ми ден след ден, ще имате възможност и да намерите много интересна и любопитна информация, която съм получавала във всеки един ден от престоя си в клиниката на д-р Емилова от нейните лекции.

И тук е мястото за пореден път да благодаря на д-р Емилова за всичко, което направи за мен и най-вече за това, че ме събуди и спаси живота ми… 

***

февруари 2003

Това, което ще се опитам да напиша ще се нарича

ДНЕВНИК НА ЕДНА МНОГО ГЛАДНА ЖЕНА,

а пък какво ще се получи един господ знае. Доста съм изплашена от това дали ще се справя, но съм изплашена много и от здравословното си състояние. Не е нормално на 35 години за 10 дни да направя 5 хипертонични кризи – кръвно налягане 200/140, пулс 100-125, а и едновременно с това липсваща функция на щитовидната жлеза и заплашваща операция на жлезата за отстраняване на увеличенията и образувалите се възли. Жлезата изглежда така все едно ми е заседнала малка гумена топка в гърлото, а болката е ужасна. За това съм тук и дано да не е късно. Д-р Емилова ме прегледа и ми каза, че със сигурност гладолечението ще реши проблемите с кръвното, но не се наема да прави прогнози как ще се развие заболяването на щитовидната жлеза (тиреодит на Хашимото). Веднага обаче се обади на лекар във Варна, който на следващия ден ми направи ехография на щитовидната жлеза и разреши да гладувам.

Към всичките проблеми мога да добавя и постоянните болки в гърба заради работата с компютър, влошеното зрение, нездравословното хранене, социалната зависимост към цигари и – не на последно място – около 15 килограма наднормено тегло, които никак не мога да сваля след раждането.

16 февруари / 14:30 часа

Пристигнах в хотела на д-р Емилова с две огромни чанти – едната с дрехи, другата с плодове, с доста голямо безпокойство за това дали ще се справя и една камара снимки на любимите ми същества, без които трябва да издържа цели три седмици (май това ще ми е най-трудно). И разбира се въоръжена с достатъчно техника – компютър, мобилен телефон, CD плейър и фотоапарат. Мануела (позната от много време, минала по пътя на гладуването, сега работи като секретар при д-р Емилова и води заниманията по йога) ме посрещна с усмивка и специален подарък – ефектно опаковано шишче от изсушени ягоди.

16:30

Първо занимание с йога. Мануела даде всичко от себе си, аз също. Не беше много трудно, но се надявам с всяко следващо занимание да ставам по-добра.

Днес ми е разрешена вечеря, но след двучасова борба със себе си реших, че няма да вечерям за да ми е по-лесно утре, когато вляза в ПРОГРАМАТА и започне детоксикацията на организма ми.

Реших – ще гледам телевизия, ще изям 2-3 ябълки и надявам се да заспя.

За деня – 0 кг , 7 цигари, кн 140/100, ужасно силна болка в гърлото.

 

ДЕН ПЪРВИ

17 февруари / 06:48

Събудих се наспана, но с доста силна болка в гърлото, кашлица и запушен нос. Сега престои посрещането на слънцето по тибетски и даване на кръв, понеже ми е първи ден. Кн 125/85, болка в гърлото

10:00

Току що изпих закуската си – чай от липа и чаша лимонов фреш с мед, заради гърлото. Чуствам се добре, с леко забавени движения, не усещам глад. Всяка сутрин д-р Емилова изнася лекции, докато ние си пием чая. Днес ни разказа за някои интересни случаи с хора, които буквално са се изправили на крака след 20 дни гладуване.

Много са интересни хората, които са тук. Всеки с проблемите си, и с надеждата, че за 2-3 седмици ще се отърве от болести, които са го мъчили години. В същото време има и такива, които са скептично настроени и непрекъснато се правят на интересни. Оплакват се, че им е скучно, че нямат с кого да си говорят и са доста досадни. Сега ще се разходя до морето.

Навън е невероятен студ, морето е ледено. Всичко, което през лятото кипи от живот, сега е покрито с ледена кора и изглежда така, сякаш никога няма да се размрази. Тишината е невероятна. Особено като си свикнал да виждаш тези места изпълнени с хора, топли и слънчеви. Красиво е. Но някак си странно.

Дойде Мануела. Донесе ми лента за фотоапарата. Направихме си по една снимка. След това заснех подаръка, който вчера тя ми подари – шиша с ягодите и разбира се веднага ги хапнах. Невероятно е! До сега – 15:00 часа съм изпила 2 чаши чай и една чаша фреш от лимони ( + ягодите). Глад не изпитвам, по скоро мислите са ми гладни, а не аз.

19:30

Кръвното ми налягане е 110/80. Твърде ниско е за мен. Усещам се странно. Болят ме костите, движенията са ми някак забавени. Следобед спах два часа – като малко дете. След това играх китайска гимнастика. Беше интересно. Сега ще изпия още една чаша чай, а към 10:00 ще хапна круши. Продължавам да си мисля за разни вкуснотии. Мисля, че това е най-трудното – да спреш да мислиш за разни сандвичи, манджи и топли хлебчета. Продължавам да не усещам глад.

Гърлото още ме боли. Трудно преглъщам и чая много ми помага.

Езикът ми е обложен с поне 1мм налепи.

Една полезна рецепта при болки в гърлото: изцежда се сока на 3-4 лимона, добавя се една супена лъжица мед и се загрява на котлона, без да завира. Изпива се бавно на големи глътки. Ето това ми направиха в ресторанта по препоръка на д-р Емилова и ми помогна.

ДЕН ВТОРИ

18 февруари / 06:45

Явно снощи съм хванала делта вълната, защото съм заспала рано-рано и се събудих в 06:15 сама и наспана. Отивам да посрещам деня с тибетския ритуал.

10:15

Чувствам се добре, гърлото почти не ме боли. Доста ме болят ставите, но след тази интензивна гимнастика нямам мускулна треска, коета е доста странно. Глад не усещам, почти нямам желание да пуша. Очакваното главоболие го няма, което може само да ме радва. Току що говорих с д-р Емилова, която не ми препоръча ходене на фитнес (понеже аз имах такова желание), а ме посъветва да си почивам и да използвам енергията си за преодоляване на здравословните си проблеми. Днес тежа с 1,6 кг по-малко, а кръвното ми е като на космонавт 120/80.

Осъзнах, че май всичките ми проблеми са дошли от това, че докато бях бременна доста похапвах неща, които по принцип не ядях преди това или поне не в такива количества. Баници, сирене, кашкавал, бял хляб, кока-кола, шоколад, вафлички и да не изреждам в този момент, че това е доста голямо изпитание за мен и стомаха ми. От там дойдоха и килограмите, и проблемите със здравето. Неправилно е захранването на бебето, което правиме в този момент, когато вече е на 5 месеца. След като всичките ни проблеми идват от сиренето, млечните продукти, яйцата и месото, не разбирам защо трябва да даваме на тези малки същества сирене и яйца още от първите им месеци. Разбира се веднага се обадих в къщи и посъветвах майка ми, която се грижи за малката ми дъщеря да престане да и дава тези неща, както и безкрайно лесните за употреба готови пюренца и сокчета.

Тук условията са прекрасни, а природата е уникална.

17:30

 Току що се върнах от каланетиката. За два дена направих толкова гимнастика, колкото изобщо не съм и предполагала, че мога да направя. Най-чудно ми е, че изобщо не усещам глад. А толкова ме беше страх, че няма да издържа. На всеки два часа поемам чай или плодове (редуват се). Понеже не се храня, понякога ме домързява да дъвча и тогава си взимам фреш.

Както май вече отбелязах тук има всякакви хора. Доста от тях са много изнервени в началото и създават доста комични ситуации. Не е зле да се посмее човек малко, а пък и не трябва да се взима много на сериозно. Зевзека на групата е един застаряващ доцент по медицина, който обича да се шегува, да подхвърля разни реплики и да диша звучно на тибетските гимнастики и на йогата. Любимо му е сутрин, когато се появи на гимнастиката да попита: “За какво сте се събрали вие тука? Що не отиде някой да донесе по един бюрек и по едно мляко!” Има жени, които не издържат на неговите подхвърляния и така се палят, че имам чувството, че са готови да го разкъсат. На мен той ми харесва. Днес ми сподели, че от 14 дни е тук, свалил е 10,5кг и в същото време не е спрял да работи и преглежда пациенти във Варна. J

Часът е почти 18:00. Ще отида да хапна две круши и това ще ми е вечерята.

Много се впечатлих днес, като видях че тук се лекуват двама-трима млади мъже от стерилитет. Приятно се изненадах. Имам познати, които имат такъв проблем, но не смеят да го признаят на себе си и на другите. Не само, че не го признават, а си и тормозят жените и си развалят семейството. Много са горди тия мъже, ама като опре до някоя болест си подвиват опашките и стават неузнаваеми. Евала на тези, които не само си знаят проблема, а и правят всичко възможно за да го преодолеят. Тук има и много жени със същия проблем. Всички вярват в успеха си. И така трябва да бъде. А д-р Емилова има многобройни примери за това. J

Току що гледахме филм, който наистина може да ме откаже от животинската храна. От кадрите, които видях ми стана много мъчно за горките животинки, но ми стана мъчно и за нас хората, че като се опитваме да надхитрим природата, всъщност лъжем себе си и плащаме скъпо за лъжите си, а именно със собственото си здраве. Досега в живота си съм била вегетарианка веднъж за един месец, докато бях в Индия. Чувствах се много добре. Може би ще опитам пак. Не ме привлича месото, но не знам как ще се откажа от сирената, киселото мляко и яйцата. Сигурно много хора са се замислили сериозно, но не ми се вярва да сменят програмата след като излязат от тук.

Сега ще изпуша една цигара – петата за днес (две по-малко от вчера). Дано до края да забравя за тях. Месото мога да откажа, но за цигарите все още ми се струва невъзможно.

Цигари – 6, кръвно налягане 110/80, -1.5кг

Езикът – още повече обложен

 

ДЕН ТРЕТИ

19 февруари / 10:00

Тази сутрин кръвното ми е 100/70. Както казва д-р Емилова, кръвното на дълголетието. Лакмуса показа, че бъбреците вече се чистят и имам повишен албумин. Добре се чувствам, не съм гладна.

18:30

Днес доста си разнообразих деня. Ходих на една доста дълга разходка по морския бряг. Денят беше прекрасен и не много студен. Успях даже да си намокря краката, без да искам разбира се. Улисах се да снимам ледовете под мостовете и вълната не ми прости. След това се видях с една стара приятелка, която не пропуснах да агитирам за програмата, на която се подлагам. Срещнах голямо разбиране от нейна страна, защото тя сподели, че вече е пробвала и е убедена в това, че има полза. “Има файда” – както каза една баба тази сутрин на Шоуто на Д-р Емилова.

Темата днес беше за праната и делта вълната. Праната е нещо, което не се вижда, но ако се научиш да го управляваш и да го използваш ще работи в твоя полза. Грубо казано, това е да улавяш енергията на природата, да я поглъщаш като я насочваш в желаната от теб посока и след това да изхвърляш навън отрицателната енергия, която се трупа в теб. Представяш си, че поглъщаш червено-розова пара и изхвърляш сиво-черни кристали /просто по-лесно е като визуализираш енергията/. Сега за делта вълната. Това е времето между 22.00 и 24.00, когато човек трябва да спи за да може да зареди мозъчните си клетки с енергия. За това тук не се казва “Лека нощ”, а – “яхвай вълната”. Аз вече две вечери заспивам към 22.30 и сутринта се събуждам преди будилника.

Цитат на деня

“НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ УСТАТА СИ В КОШЧЕ ЗА БОКЛУК”

цигари – 7, кръвно налягане 120/80, – 0.6кг

 

ДЕН ЧЕТВЪРТИ

20 февруари / 10:30

Приключиха сутрешните занимания – гимнастика, чай и лекцията на д-р Емилова. Вчера пристигнаха много нови хора и общо в момента сме към 180 човека. Днес ми е четвърти ден без храна, не съм гладна, но за съжаление все още ми се пуши. Вчера си купих книгата “Не пуша вече”. Смятам да я прочета, пък ще видим какво ще стане. Сега ще изляза малко да се разходя и ако после ми дойде нещо на ум ще пиша.

21:35

Днес не ми беше най-добрия ден. Бях доста отмаляла, спеше ми се непрекъснато, очите ме сърбят ужасно и изобщо не мога да чета и пиша без очилата. Д-р Емилова казва, че е нормално зрението да се влоши в първите дни, но след 14 ден от гладуването ще се оправи. Вечерта кръвното ме беше 140/100 – най-високо откакто гладувам. Не ми се пише повече. Май нямам сили. Ще лягам за да яхна вълната, пък утре ще видим.

кръвно налягане 140/100, цигари – 7, -1,2кг

 

ДЕН ПЕТИ / 21 февруари

кръвно налягане 110/90, -0.2кг

10:40

Днес също няма да е най-лесният ми ден. Не се чувствам добре и ми е малко нервно. След един час ще отида на масаж, пък после ще видим. Може би ще лежа цял ден, за да ми е по-лесно.

Много ми е тъжно за двете ми момиченца. За съжаление ми е 5 ден, а ме очакват още 15 глад и 10 захранване.

Цитати на деня:

“Ако един диабетик не е вегетарианец, то той или е неинформиран, или е глупак.”

 “Яж като просяк, за да се радваш дълго време на богатството си.”

 “Дълъг колан – къс живот, къс колан – дълъг живот.”

16:10

Разходих се до морето. Имаше страхотна снежна буря и беше много красиво. Плажът се покри със сняг, а морето беше гладко като езеро. Невероятно!!! Дойде една приятелка, та малко се разведрих. Днес съм доста тъжна. Сега ще отида на йога.

 

ДЕН ШЕСТИ

22 февруари

кръвно налягане 100/70, -0.2кг

10:30

Мисля, че петия, шестия ден са най-трудните. Не защото си гладен, а някак си психически си срутен. Мислиш си за разни храни, а в същото време се опитваш да си внушиш, че трябва да промениш начина на хранене и живот.

Съжалявам, че не съм знаела много неща, докато бях бременна. Не трябваше да се тъпча с толкова много тестени неща, шоколади, газирани напитки и куп други вредни храни. Нямаше да стигна до тук, сигурна съм. А и за бебето не е полезен този начин на хранене. И е по лесно кърменето след това. Аз родих по-рано, заради това, че вдигнах високо кръвно в края на 8 месец и предизвикаха раждане. След това успях да кърмя само 2 месеца, защото ми беше много трудно, може би заради проблемите с щитовидната жлеза. Сега вече много неща са ми ясни и дано не е късно.

Днес изпуших само 4 цигари. Не е зле.

 

ДЕН СЕДМИ

23 февруари

……….

Явно ми е бил критичен, защото не съм написала нито ред.

 

ДЕН ОСМИ

24 февруари

кръвно налягане 90/60, -0кг, цигари 3

И вчера, и днес съм доста сънлива и лежа и спя по цял ден. Вчера даже не написах нито ред. В момента изживявам критичните 7,8,9 ден. Днес сутринта ми спряха още едно от лекарствата, но следобед не се чувствах добре и пак ми върнаха хапчето. Пулсът ми беше над сто.

Колкото повече стоя тук и си мисля, разбирам че трябва наистина да мисли човек, какво яде и да е наясно с последиците на неразумното си хранене.

Не е нормално да се приема за норма човек, който страда от някаква болест или няколко такива, нормално е човек да е ЗДРАВ докато е ЖИВ. Не може всеки да казва, че има главоболие, колит, болки в ставите, високо кръвно, алергии и т.н. и да приемаме това за нормално и да се тъпчем с лекарства, които само временно премахват симптомите, а в същото време трайно увреждат организма ни. Тъпчейки се с лекарства ние всъщност увреждаме себе си и успоредно с това тъпчем джобовете на голямата индустрия наречена фармацевтика.

Трябва да се яде СУСАМ. Това е единственото нещо в света, което съдържа най-много калций и желязо. Не млякото, не сиренето, не кашкавала, а сусама. Суров и смлян, приеман по няколко пъти на ден, по 2 лъжички. Така ще доставим на организма количеството калций и желязо, колкото е необходимо.

 

ДЕН ДЕВЕТИ

25 февруари

кръвно налягане 120/90, -0.2кг, цигари – 4, езикът -обложен

19:50

Днес е деветия ми ден от гладуването. Много е студено и от два, три дни не съм си показвала носа навън. Когато човек гладува му е доста студено, а и добре да не си хаби енергията за тежки упражнения. По-добре е да си лежи и да почива. Вчера беше неуспешно спирането на едното от лекарствата ми, та днес пак го взимам и се чувствам добре. Следобед бях на каланетика. Тази гимнастика е много добра и след 4-5 посещения вече виждам реални резултати. Коремът ми се прибира и като го стегна усещам коремните си мускули. Към лечението си освен отслабването прибавих още една екстра – всеки ден ми правят антицелулитен масаж.

Почивам активно и се опитвам да премисля много основни неща от начина ми на живот. Най-големия успех ще бъде да успея да удържа фронта, когато се прибера. Не е сложно, просто е друг начин на мислене.

Основен режим на хранене, който трябва да спазвам:

До обяд – САМО чай и плодове

Обяд – голяма салата, постно ядене, 2 филийки пълнозърнест хляб

Вечеря – отново голяма салата, постна храна или ( най-много 1-2 седмично) месо, 2 филийки пълнозърнест хляб

Салатите се овкусяват само с лимон и зехтин, също така може да се добави и сусам. Необходимите мазнини могат да се доставят от сурови ядки – бадеми, орехи и лешници. Много добър ефект имат и покълналите семена, които могат да се приемат самостоятелно или да се прибавят в салатите или в супата, след като вече е готова и не е вряла.

Този режим не е самоцелен, а е на базата на на основните цикли, което има нашето тяло за приемане и преработване на храната.

ЦИКЪЛ 1 – ОТДЕЛЯНЕ от 04:00ч до 12:00ч

ЦИКЪЛ 2 – ПРИЕМАНЕ НА ХРАНА от 12:00ч до 20:00ч

ЦИКЪЛ 3 – АСИМИЛИРАНЕ от 20:00ч до 04:00ч

 Нямам намерение да разказвам с пълни подробности принципите и начина на осъществяване на природосъобразното разделно хранене, затова препоръчвам просто да си вземете книгата “СИЛА ЗА ЖИВОТ” на издателска къща КИБЕА, в която всичко е обяснено прекрасно. Аз лично имам тази книга от 9-10 години, но едва сега разбирам какво съм притежавала и какво съм изпуснала. Няма значение, по-добре късно, отколкото никога.

МЛЕЧНИТЕ ПРОДУКТИ и ОСТЕОПОРОЗАТА

Не звучи трудно, но ….. Най-сложно ми се струва това, че трябва да се откажа от всякакви млечни продукти. Но разбрах, че е абсолютно неправилно човека да се храни цял живот с мляко. Само до 3 годишна възраст човешкия организъм образува ферментите, които разграждат млечните продукти. Така е и с бозайниците, но те след като се отбият от майката не продължават през целия си живот да се тъпчат с мляко. Колкото повече човека яде мляко и млечни продукти, които на всичкото отгоре днес са и със съмнителен състав и произход, толкова повече насища организма си с мазнини и белтъчини. Те не могат да се разградят и изхвърлят, и постепенно се складират в артерии, органи и в подкожните мазнини.

 Млякото наистина съдържа калций, но заедно с това съдържа и много белтъчини. Прекалената консумация на млечни продукти води до приемането на прекалено много белтъчини, които се извеждат от организма ни преминавайки през бъбреците. Белтъчините се разграждат до аминокиселини, а след това аминокиселините се свързват с калций и се извеждат през бъбреците. Но какво става, когато белтъчините са много и калция не достига. Започва изтегляне на калций от органите, които го съдържат в най-голяма степен, а това са костите. И какво се получава – остеопороза. Хората заплашени от това заболяване не трябва да приемат хапчета калций за да увеличат количеството му в организма, а просто да спрат да приемат мляко и млечни продукти. Резултатите няма да закъснеят!

Единственото мляко, което може да се яде, но разбира се в умерени количества е козето мляко (разбира се без болните от болести, които абсолютно забраняват млечните продукти). Истинско и прясно издоено.

Най-лошото е, че храним децата неправилно. Непрекъснато ги натискаме да ядат месо, сирене, мляко – така наречената силна храна. Тя е силна, но не откъм енергия, а откъм отрови. Да не говорим за бързото хранене – сандвичи, вафлички, чипс. Тук има 5 малки дечица с алергии, кашлици, увеличени сливици. Пет дни гладуване, пет дни захранване и след това природосъобразно хранене и проблемите са решени. Без лекарства, без антибиотици, с които ги тъпчем за щяло и нещяло. Тровим си децата и пълним джобовете на недобронамерени лекари, фармацевти и търговци. Така не може да продължава повече! Аз ще направя всичко възможно моите деца да са здрави и да се хранят така както природата е казала, че трябва да бъде.

Май не са напразни лекциите на д-р Емилова. Нейната цел е не само да ни помогне за налегналите ни болести, а и за това да ни научи да се храним здравословно. Да отглеждаме здрави деца. Да имаме повече енергия за ежедневните си задачи и да живеем по-дълго. Тя самата е пример за това, как една жена на 60 години, може да изглежда с поне 20 години по-млада, как и стигат силите и енергията да работи по цял ден. Когато я видя сутрин на тибетските ритуали, които всеки ден са в 7 часа и се водят от нея, просто не мога да повярвам, че може човек да издържи на това темпо. Но тя го доказва – може!

Утре ще разкажа за тибетските ритуали, а сега ще “яхвам вълната”.

 

ДЕН ДЕСЕТИ

26 февруари / 10:00

Кръвно налягане – 110/80, -1кг, 6 цигари

Днес се чувствам много добре. Десети ден ми е и май ще излезе вярно ,че след десетия ден човек вече е изпълнен с енергия и жизненост. На обяд вместо чай пих зеленчуков бульон.

ЗЕЛЕНЧУКОВИЯ БУЛЬОН

Бульона се приготвя така: в съд с около 400г студена вода се поставят 2-3 картофа, морков нарязан на кубчета, може и целина; след това включваме котлона и оставяме да се сварят. След това изваждаме зеленчуците и ако си мислите, че ги изяждаме – жестоко се лъжете. Изхвърляме ги, прецеждаме и изпиваме бульона. Така приготвен той отнема всички минерални соли, които се съдържат в картофа и моркова и те на практика не са нито вкусни, нито полезни. Бульона е с алкален заряд, а докато гладуваме се завишава киселинността, затова той се възприема много добре, зарежда ни с енергия и се чувстваме по-добре. Когато приготвяме варени зеленчуци, най-добре е да ги приготвяме на пара и то без да обелваме кората, ако има такава. Така всички безкрайно полезни минерални соли си остават в тях и ние с удоволствие ще установим колко по-вкусно е и колко живителни сокове са се влели в нас. Липсата на минерални соли ни прави отпаднали и затова аз днес съм толкова жива и енергична.

ТИБЕТСКИТЕ РИТУАЛИ са популяризирани от един човек, който много стар и болен отива в Тибет за да търси тайната на вечната младост. Живее известно време в тибетски манастир и поглъща жадно всички уроци, които монасите му преподават всеки ден. Връщайки се в Америка, той страшно много впечатлява своите познати с новия си вид, а именно подмладен с около 20 години и по здрав от винаги. Този човек веднага намира свои последователи и им разказва за петте тибетски ритуала, които практикувани всеки ден водят до чудодейни резултати с душевното и психично здраве на човека. Тайната на вечната младост, която тибетските монаси и лами пазели в своите манастири хиляди години, звучи твърде семпло за да е толкова вълшебна, но хората които практикуват тези ритуали твърдят, че промените са толкова големи, че и те самите не могат да повярват в това което се случва с тях. Ритуалите се състоят в изпълняването на 5 упражнения, които стимулират седемте енергийни центъра на човешкото тяло или чакрите, както ги наричат индийците. Тези седем чакри управляват седемте жлези с вътрешна секреция или ендокринната система на човека, която пък управлява всички функции на човешкото тяло, включително и стареенето. Тези пет прости упражнения спомагат за възстановяването на нормалното въртене на тези чакри и е добре да се изпълняват като комплекс, макар че изпълнени и поотделно вършат своята работа от само себе си.

Първи ритуал – той е прост и неговата задача е да ускори въртенето на чакрите. Заставаме прави с ръце разперени на страни. Започваме да се въртим от ляво на дясно, първо бавно като ускоряваме с всеки изминал ден. Внимаваме за световъртеж и изпълняваме 11 пъти.

Втори ритуал – той е още по-прост и от първия. Лягаме по гръб на пода върху нещо меко. Изпъваме ръцете до тялото с обърнати към пода длани. Вдигаме главата от пода като натискаме брадичката към гърдите и едновременно с това вдигаме и краката от пода с изправени колена до вертикално положение. Ако можем пускаме краката назад, зад главата, но без да сгъваме коленете. Задържаме малко и след това спускаме главата и краката на пода, като внимаваме да не тупнат. Повтаряме 3,5 или 7 пъти. Опитваме се през цялото време да дишаме ритмично и дълбоко.

Трети ритуал – изпълнява се веднага след втория. Коленичим на пода със свити колене, изправен гръб, а ръцете са отпуснати до тялото. Навеждаме главата напред, като притискаме брадата към гърдите. После внимателно извиваме шията и главата възможно най-назад, накланяме се назад като извиваме и гръбнака. Опираме длани на таза и след като задържаме малко бавно се връщаме в изходна позиция. През цялото време дишаме ритмично. Когато извиваме гръбнака вдишваме, а при връщането – бавно издишаме.

Четвърти ритуал – сядаме на пода с изпънати напред крака, разтворени на ширината на гърдите. Дланите са на пода до хълбоците, като пръстите сочат към пръстите на краката. Брадичката е отпусната към гърдите. Отпускаме възможно най-много главата назад, повдигаме тялото, така че коленете да се свият, а ръцете да са опънати до тялото. Горната част на тялото образува хоризонтална линия, която е успоредна на пода. Ръцете и краката са перпендикулярни на пода. Стягаме всеки мускул, задържаме дъха си, отпускаме тялото до първоначалната позиция и вдишваме. Почиваме и повтаряме 3,5 или 7 пъти. Не се обезкуражавайте, ако не се получава от първия път. С всеки изминал ден става все по-лесно, а и резултатите не закъсняват.

Пети ритуал – лягаме с лице към пода. Ръцете са на ширината на раменете, свити в лактите, дланите са до раменете към пода. Краката са разтворени на ширината на раменете, пръстите са извити и стъпват на пода. Без да отместваме дланите и стъпалата, свиваме тялото в ханша и го вдигаме в поза “триъгълник”. Притискаме брадичката към гърдите. Връщаме и започваме отначало. Повтаряме 3, 5 или 7 пъти. Вдишваме при изтласкването нагоре и издишваме напълно при впускането надолу. През останалото време дишаме ритмично и дълбоко.

ЧАКРИТЕ

Ако искате чакрите ви да се въртят със скоростта на един млад човек, изпълнявайте тези ритуали всяка сутрин. Не отнемат повече от 10-15 минути, а и не изискват много място и нищо друго освен мека подложка. Трябва постепенно да се увеличават повторенията, докато се стигне пълният им брой от 21 пъти. Хубаво е след това да се вземе освежаваща баня с хладка вода. С думи прости това е тайната на вечната младост. Не е никак трудно, въпроса е дали ще бъдеш постоянен и добре мотивиран за да постигнеш истинските резултати.

Разделното природосъобразно хранене е другия въпрос, който тук се разисква всеки ден. Аз все още преосмислям всичко, което чувам и когато изградя своята програма ще я споделя.

 

ДЕН ЕДИНАДЕСЕТИ

27 Февруари / 18:30

Почти измина и единадесетия ден от моето изпитание. Днес след тибетските ритуали и лекцията на д-р Емилова, отново имах антицелулитен масаж, плюс масаж на гърба с мед. Чувствах се страхотно след това. Леко ми беше студено и затова си легнах, завих се, затоплих се и заспах. Това беше най-здравия следобеден сън, който си спомням да съм спала. Само накрая се събудих от това, че за пръв път откакто съм тук сънувах, че ям и то разбира се всичко това, което е най-вредно и забранено. Ето това е кошмарът на гладуващия. Станах и веднага захапах една ябълка. Добре ми дойде. Взех един душ и малко по-късно се разходих до морето. Днес времето е по-топло и меко. Морето беше спокойно и имаше страхотен залез. Много са красивите неща, които ни заобикалят, но някак си ние не им обръщаме достатъчно внимание. Оправдаваме се с това, че нямаме време. Напротив – време има, всичко е въпрос на настройка и организация.

 

ЖИВОТ В СИНХРОН С ПРИРОДАТА

Природата е един невероятен източник на положителна енергия. За да живеем в синхрон със себе си, трябва да живеем в синхрон с природата, та нали сме една много малка частичка от нея. Нашето тяло е една изключителна биологична система, която ние трябва да управляваме. И колкото по-добре се отнасяме с нея, толкова по-добре ни се отплаща и тя. Каквото повикало, такова се обадило. Или перефразирано за нашия случай – каквото влязло, такова излязло. Не може да не си даваме сметка, каква уникална биологична машина управляваме и да не си даваме сметка, как захранваме и поддържаме тази машина.

Не мога да разбера само, как човечеството стигна дотам, че въпреки всички открития, целия напредък, има едно доказано немърливо отношение към тялото си и храната, която умишлено попада в него. И разбира се най-цивилизованите народи в света имат най-голям проблем с храненето и са най-болни. Сами се унищожаваме и то не с оръжия, а с храна и лекарства. Може би всички ще си помислят, че тук се повреждаме, че ни зомбират. Да, обаче всичките тези неща са супер логични. Не е нужно да си лекар или диетолог за разбереш за какво става въпрос. Големи количества сурови плодове и зеленчуци, сурови ядки, пълнозърнест хляб, билков чай – не изглежда трудно, но е твърде еднообразно. Мисля, че да живееш и да се храниш природосъобразно звучи екзотично в днешно време. Магазините, които предлагат такива храни са много малко на фона на големите супермаркети, които преливат от всякакви изкушения, вредни за нашия организъм.

 

ДЕН ДВАНАДЕСЕТИ

28 февруари

кръвно налягане 120/80, -0.3кг, цигари 5

10:30

Сутрешните ни занимания приключиха с поредната лекция на д-р Емилова, посветена на високото кръвно налягане, артеосклерозата и болестите на сърцето. С две думи – наблюденията показват, че мазнините, които приемаме под формата на животински храни се отлагат не само около вътрешните ни органи и около ханша и бедрата ни, а засягат всичките ни кръвоносни съдове. Отлагат се по стените на съдовете, като все повече ги стесняват и намаляват притока на кръв по артериите, в най-лошия случай предизвикват запушване, а от там инфаркт и инсулт. При много от пациентите на д-р Емилова, 20 дни глад и 10 – захранване, артериите се повлияват много добре и плаките изтъняват, а постепенно и се изчистват. Дори при хора с вече преживян инсулт, инфаркт или байпас гладуването дава много добри резултати.

Цитат на деня

“ГЛАД МУ Е МАЙКАТА”, а аз само ще допълня – постоянство му е бащата 🙂

Днес времето е прекрасно. Ще направя разходка по морския бряг.

 

Разходката беше невероятна. По всичко личи, че зимата свършва. Бреговете са пусти и много красиви. В морето плуват лебеди. Харесва ми повече, отколкото през лятото.

След кратка почивка, отидох на каланетика. До сега не съм изпускала нито едно от заниманията с йога, каланетика или китайска гимнастика – цигун и резултатите са очевидни. Коремът ми започна да се прибира и стяга. Същото се отнася и за краката. Тук освен, че човек си лекува заболяванията, ПРОГРАМАТА спомага за свалянето на излишните килограми и стягането на тялото. Всичко става някак си постепенно и неусетно, а едновременно с това почивката е невероятна. От време на време ми писва и ме стяга шапката, но съм сигурна, че като се прибера още на 3-4 ден с носталгия ще се сещам за отминалите безметежни дни.

В момента тук в хотел Лебед (обратно името се чете Дебел – закачка) има около 200 човека. И дебели, и не до там дебели, различни възрасти, различни професии и всички правим едно и също – гладуваме и си мислим само за разни манджи. Аз вече си имам компания. Твърде късно за престоя ми тук, но в началото бях много нервна, изплашена и уморена и изобщо нямах желание да контактувам с когото и да било. Та компанията ми е – едно семейство, мъж и жена от Хасково и един издател от София. Двамата мъже се оказа, че са ловци и тази вечер през цялото време говориха само за дивеч и за това как се приготвя. Това беше голямо изпитание за гладния ми мозък. Естествено получаваш обилно слюноотделяне, но единственото нещо което мога да хапна, по-точно да пийна е чаша чай. Така и направих. Дано не сънувам кошмара на гладния отново. Яхвам вълната.

 

ДЕН ТРИНАДЕСЕТИ

1 март

кръвно налягане 110/70, -0.3кг, цигари 7

Измина още един ден. Времето беше прекрасно, даже успяхме сутринта да си изиграем гимнастиката на брега на морето. Невероятно е и някак си се зареждаш с енергия за целия ден. Чувствам се добре. Бульона на обяд ми се вижда все по-вкусен и ми дава все повече сили. Вече не съм така отпаднала и без настроение. Чета една страхотна книга, която ме върна в онова лято на 2000 година, когато бях в Индия. Размечтах се и отново ми се доходи там. Тук има много време човек да остане сам със себе си и да прави това, което му харесва. Почивката е истинска и при това здравословна. Тази вечер има организирани танци за всички, които са тук. Д-р Емилова е сърцето и душата в тези мероприятия и всички се включват доста активно. Танцуват дори хората, които през деня с усилия прекосяват коридорите дори и с бастун. Доброто настроение е част от ПРОГРАМАТА и за това цялото това място е обгърнато от положителна енергия, всички хора си тръгват от тук усмихнати и позитивно настроени. И се връщат, ако не за да продължат лечението си, то за да се заредят отново.

Стоя си в стаята и имам чувството, че съм тук от половин година поне. Топло, уютно, всякакви удобства – все едно си вкъщи. Приятно ти е и няма нищо, което да те дразни и нервира. Така кръвното ми е добре. Но какво ще стане после? Какво ще стане като се прибера, като тръгна на работа, изобщо като ме завърти отново мелачката в София? Не знам. Ще кажа по-късно. Чувството е същото като това, което изпитвах преди да дойда тук – страх, неизвестност, може би неувереност, че ще можеш да справиш с новия си начин на живот, който трябва да следваш.

Днес разбрах, че престоя ми ще се увеличи с още поне 4 дни (така ще мога да започна захранването тук). Вече ми липсват всички, особено малката Белослава, която е само на 5 месеца. Но нямам друг избор. Издържах толкова много, ще издържа още 10 дни. Иначе трябва да се оставя в ръцете на официалната медицина да си пия цял живот хапчетата и да се подложа на операция на щитовидната жлеза. Няма да е по лесно, със сигурност. И няма да стана по-здрава. Важното е, че цялото ми семейство ме подкрепя и ми помага много. Благодаря им от цялото си сърце!!!!

ДЕН ШЕСТНАДЕСЕТИ

4 март

кръвно налягане 110/70, за три дни общо –1.5кг

Цели два дни не написах нито ред. Не ми се пишеше, а и вчера почти целия ден бях във Варна. Реших, че вече е време да се върна в живота извън клиниката и да видя как ще ми подейства. Успях! Успях през цялото време да бъда около хора, които с нищо не се ограничават в момента и да не се поддам на никакви изкушения. Човек, който никога не е гладувал няма как да ме разбере, но за гладуващия е трудно не само защото е гладен, а и защото сетивата му са така изострени, че нито една миризма не може да му убегне.

На 14, 15 ден от гладуването се чистят ушите и очите. Вчера много ме сърбяха очите, а днес до обяд бяха зачервени и мътни. Сега, вечерта са добре. По принцип аз имам астигматизъм и далекогледство, така че реакцията им не ме учуди.

Днес лекцията беше посветена на покълналите семена. Невероятно е колко енергия има в едно мъничко семенце. И за да заработи тази енергия в наша полза просто трябва да се храним с покълнали семена. Не им трябва кой знае какво за да покълнат. Просто топлина и вода. Във вода със стайна температура се поставят семената, като престоя на различните семена е различен.

Ето примерни часове за някои семена:

12-24ч – зелена соя, фасул, нахут

10-12ч – жито, сминдух, леща

4ч – белен слънчоглед, люцерна, сусам

След престоя във вода семената набъбват и омекват. Водата се изхвърля и се изплакват. След това се поставят в съд, който е покрит с тензух, закрепен с ластик. Добре е тензуха да не покрива дъното или съдът да е наклонен под 45 градуса. Семената се разпределят по тензуха без да се натрупват.

Измиват се по няколко пъти на ден (два пъти най-малко). Съдът, в който са семената се покрива с плътна кърпа, за да предпазим семената от светлината.

Трябва да се приготвят малки количества и да се изяждат веднага или да се съхраняват ден в хладилник. Като се върна започвам да правя и ще храня всички с тях. Разбира се не се прекалява с количествата. Могат да се ползват семена от жито, люцерна, соя, грах, боб, нахут, слънчогледови семки без люспи и други според вкуса. На бебето също ще давам, пасирани, по една лъжичка на ден. А след една две седмици, по две лъжички.

На децата трябва да се дава само толкова храна, колкото те желаят. Така те запазват не само апетита си, а и естественият природен инстинкт за да запази здравето си и ще бъде здраво, пъргаво, със здрав тен на кожата. Ще бъде весело и с непрекъснат стремеж за движения и опознаване на външния свят. Децата, които ги прехранват, особено с храни от животински произход, страдат изключително често от болни сливици.

Най-добрата рецепта за побеждаване на тежки болести е да се премине изцяло на сурова храна, кълнове, сокове фреш, мед и чай. Има достатъчно примери за хора, които наистина са се избавили от настина жестоки страдания само като са станали СУРОВОЯДЦИ. Просто трябва да ЯДЕМ ЗА ДА ЖИВЕЕМ, а не да ЖИВЕЕМ ЗА ДА ЯДЕМ.

Тук има доста голямо разнообразие от плодове. Можем да ядем ябълки, круши, грозде, портокали, мандарини, банани, ананаси, манго, сушени кайсии и фурми. Също така фрешове от плодове и от моркови и целина. Бананите са много добро решение за озверелите от глад, а фурмите – когато ти се прияде нещо сладко.

Продължавам с антицелулитните масажи. Мисля, че вече резултатите са видими. Комбинацията от гладуване с плодове, чай и мед, гимнастика и масажи е много успешна срещу безмилостната борба с целулита, която всяка жена води.

ДЕН СЕДЕМНАДЕСЕТИ

5 март

кръвно налягане 110/70, -1кг

Днес лекцията на д-р Емилова беше посветена на РАКА. На това как можем да се предпазим от него, от причинителите, които ни преследват всеки ден, които ни се струват ежедневие, а всъщност са неща, които бавно и упорито ни тровят, и неусетно ни причиняват рак.

Освен общоизвестните причинители на рака – прекаленото пушене, слънцето, рентгеновите лъчи, смога, солта, преяждането, силния емоционален стрес, бях много учудена да разбера, че широко използваните захарин и аспартам в цялата хранителна промишленост са причина за рак на пикочния мехур и матката. Друга причина за образуването на рак е изкуствения полов хормон, който се използва при отглеждането на животни, за да нарастват бързо на тегло и да правят по-голяма маса. Приемането на такова месо води до рак на матката, гърдата и други репродуктивни органи. Между другото рака не е единственото заболяване, до което води женския изкуствен полов хормон. Той нарушава плодовитостта и потентността при мъжете. Факт е, през последните години драстично се увеличава броя на мъжете с липса на мъжественост. Те стават все по-женствени, а в същото време се ускорява половото развитие и зрялост на младите момичета. А ние си мислим, че това е акселерация и че е нормално на 10-12 години момичетата да достигат полова зрялост. Още една заблуда! Решението на проблема – никакво месо от магазини и пазари. Директно от стопанството, с ясен произход и от току що заклано животно. Освен това така ще избегнем нитратите и нитритите (химични консерванти и оцветители), които попадат в месото след като то се обработи. Ние знаем само за нитратите в плодовете и зеленчуците, не ги консумираме и си мислим, че това е добре за здравето ни. Изкисване от половин, един час преди консумация е достатъчно за да се спасим от тях, но при месото това е невъзможно. Солта е другото нещо, което ще спомена. Тя безспорно води до рак на стомаха. Има и още причинители на рак, но ще заприлича на лекция това което искам да кажа. За това за тях няма да споменавам, а ще споделя нещо, което ми се струва супер логично. Единствената цел на всички причинители е да наруши съпротивителните сили на организма, да отключи болестите, които да разчистят пътя на рака.

Защо тогава, след като се знаят тези неща, се продължава търсенето на лечение на рака, а не просто да се забрани употребата на всички доказани по безспорен начин причинители на рака???

Защото, по моето скромно мнение – колкото повече болести, толкова повече пари се инвестират в медицината. Това са икономически интереси, които се издържат от тежки болести като рака и диабета.

Страшно сериозно е това, което днес споделям, но не ти трябва да си медицински образован за да го проумееш. Всичко е просто – има причина, има рак; няма причина, няма рак. Въпроса е кои са тия, които искат да ни убият, бавно, но със сигурност.

Съжалявам за последното, което написах, но когато имаш близки хора, които са си отишли от този свят не навреме и с диагноза рак, няма как да не мислиш по-този начин.

Почти всеки ден аз ви преразказвам лекциите на д-р Емилова, не защото искам да агитирам вас, а защото така ми е по-лесно да убедя себе си.

 

ДЕН ОСЕМНАДЕСЕТИ

6 март

кръвно налягане 120/80, -0.200кг, цигари 3

Днес се чувствам отлично. Остават ми още два дни до започване на захранването. Звучи много добре. Така съм зажадняла за други вкусове, че чакам с нетърпение първия морков и варен на пара картоф. До днес съм отслабнала с 9кг. Наистина има невероятен ефект върху организма ми тази ПРОГРАМА. Косата ми пада много по-малко, отколкото преди това. Кожата на лицето е свежа, погледа е бистър. Налепите по езика в момента са на 1/3 от това, което беше в първите дни. Голямата подутина в областта на щитовидната жлеза е почти изчезнала. А какво точно се е случило с жлезата и какво е нивото на хормоните в момента ще разбера след около една седмица. Тялото ми е много по-леко и гъвкаво. Искам да ви кажа, че гладуването съчетано с каланетиката, йога, тибетски ритуали, масажи и много чист въздух вършат наистина чудеса. Наистина трябва да обичаме себе си, да уважаваме това, което природата е сътворила, за да ни се отплаща така, както всички бихме желали. Дошли сме на този свят за да живеем здрави.

Днес се запознах с дядо Георги, 75 годишен, който преди една година е бил “на умирачка”, както сам той се изрази. “Господ ми прати един познат, който като видя колко съм зле, ми разказа за това, че във Варна има една д-р Емилова, която ще ми помогне. След няколко дни бях при нея.” – така започва да разказва дядо Георги, който сега кипи от енергия и за старите му болести напомня само болката в крака и затова се движи с бастун. Но на танцовата забава миналата седмица той доста се развесели и по едно време даже забрави за бастуна. А болестите били доста – тежък диабет, затлъстяване ………………………………………….

Невероятна позитивна енергия излъчва този човек. Хората, които контактуват с него са просто заразени от неговата позитивност и са винаги усмихнати. Така е – здравите хора, са весели и щастливи хора. Това, което го мъчи само е, че все още не е успял да убеди най-близките си хора за ползата от ПРОГРАМАТА.

ДЕН ДЕВЕТНАДЕСЕТИ

7 март

кръвно налягане 90/60, -0.100кг

Днес се успах сутринта и пропуснах гимнастиката. Здравия сън е едно от най-приятните неща по времето на ПРОГРАМАТА. Вече съм отслабнала 9 кг от началото до сега. Не мога все още да спра цигарите, но съм ги свела до 5 на ден, което си е успех, но много малък. Остава ми още време и смятам да работя в тази посока.

КИЛОГРАМИТЕ

Деветте килограма, с които се разделих да сега се разпределят във времето долу горе така: през първите 5-6 дни около пет килограма, след това имаше един застой между 7мия и 12 ден и през останалите 7-8 дни още четири килограма. По принцип точно такава е схемата за отслабване при тази програма на плодове, чай и мед. По време на захранването се свалят още килограми, а за достигането на идеалното тегло е хубаво след приключване на захранването, да се гладува по един ден в седмицата (най-удобно на всички е понеделник) на плодове, чай и мед. Добър ефект има и гладуването по 5 дни в месеца с 5 дни захранване, понеже най-много килограми се свалят през първите дни на гладуването. Едно уточнение – ефекта е пълен само ако първо е направено едно дълго двадесетдневно гладуване и десетдневно захранване, които са пречистили и оздравили тялото ни. Примерите, които посочва д-р Емилова непрекъснато за хора, които за около година, година и половина са свалили от себе си 60, 70 и повече килограми, са на хора които много стриктно са спазвали нейните указания и схемата на хранене и гладуване, който тя прави на всеки индивидуално за една година на пред. От там нататък всичко остава в нашите ръце. Споделям това за килограмите, защото съм сигурна, че повечето хора се вълнуват точна от това, макар че оздравяването е по-важно и отслабването е една екстра към прилагането на тази програма. Но дори и така да е – да са по-важни килограмите, няма лошо. Това пък е видимият стимул, който ни кара да следваме ПРОГРАМАТА , и така детоксикацията и оздравяването някак стават от само себе си.

Днес ще ме приеме д-р Емилова, за да ми направи схемата на захранване и да видим постигнатите резултати до тук. Реших да остана за първите пет дни от захранването, защото то е също толкова важно колкото и гладуването. А и по-трудно се прави и понеже ми е за пръв път реших да не рискувам. Чакам с нетърпение неделя.

Схемата е направена, от неделя започвам. Малко преди прегледа кръвното ми налягане спадна до 85/60, много ниско и с доста сближени граници. Но след около половин-един час и едно валидолче под езика, положението беше овладяно. Направиха ми веднага кардиограма и за радост всичко беше наред. Дори показателите бяха доста по-добри от кардиограмата ми преди двадесет дни. Във вторник ще дам кръв за да ми направят хормонални изследвания, а в четвъртък ще видят щитовидната жлеза на ехограф.

ДЕН ДВАДЕСЕТИ

8 март

кръвно налягане 100/70, -0.200кг

Днес е последния ден от гладуването. Не мога да повярвам, че успях. Преди двадесет дни ми се струваше невъзможно, а ето че можело. Вече съм убедена, че само който не е опитал, той не е успял. А и като виждаш резултатите всеки ден, това те радва и ти дава сили да продължиш.

Днес лекцията на д-р Емилова беше за мигрената и дебелото черво. Оказва се, че има много тънка връзка между мигренозната болка и функционирането на дебелото черво. Почти всички хора, които страдат от мигрена, имат нарушена функция на дебелото черво и имат запек. Да, така е! В практиката си д-р Емилова има многобройни примери за това, а най-първия й случай е бил нейния. За около десет години тя изпива толкова много хапчета за мигрена, че в един момент изследвайки бъбреците си тя установява невъзвратимо увреждане и бъдещето е щяло да я доведе единствено до хемодиализа. Тогава случайно разбира за Лидия Ковачева и нейния метод на гладуване. Намира я веднага и малко по-късно прави първото си гладуване. За около една година тя провежда няколко гладувания, преминава на природосъобразен начин на хранене и оздравява. “Напълно!” – споделя с нас Людмила Емилова. “Няма ги мигрената, гастрита, черният ми дроб и жлъчния мехур са с нормални размери, хемоглобинът ми е абсолютно нормален. И всичко – това без да изпия едно хапче. Всички гладувания провеждах по системата на Лидия Ковачева – с плодове, чай и мед, защото се убедих, че за българина това е най-добрата система за гладуване.”

Не само е излекувала себе си, но и вече 10 години успешно лекува хиляди хора и хиляди болежки.

Установено е, че при един средно дълъг живот, човекът приема 35 тона храна (американеца – около 70 тона, американския народ изяжда 50% от хранителните запаси на планетата). Звучи невероятно! Ето защо трябва да се отнасяме с уважение към дебелото си черво. Даже с любов! При здравото храносмилане опразването на отпадъците от дебелото черво е редовно – обикновено два пъти на ден. Има ли задръжка, това автоматично означава, че има болестно състояние. Веднага трябва да се направи всичко за нормализиране на състоянието. Учените са установили, че колкото повече са уврежданията на храносмилателния апарат, толкова по-тежки са болестите, които ни сполетяват. Много хора с години носят болести като запек, гастрит, колит или някакво друго заболяване и не правят никакви усилия за излекуването им. Никога не забравяме редовно да се храним, а за редовното изхвърляне на отпадъците – забравяме. Те се задържат в червата, предизвикват образуване на фекални камъни и се спасяваме отново с лекарства. Неизхвърлените отпадъци и лекарствата тровят организма ни, започват да се опитват да се изхвърлят през другите отделителни органи и след това се чудим откъде тези тежки болести, които ни връхлитат като гръм. Ами това е – тровим се в собствените си отпадъци. Аз за радост нямам такива проблеми, но познавам много хора, които наистина страдат. Тук ще им помогнат, ПРОГРАМАТА наистина ще излекува дебелото им черво и ще подобри перисталтиката. Хора, които правят гладуване само на дестилирана вода, задължително правят клизми всеки ден. Те казват, че изхвърлянето на отпадъци продължава до 20 ден от гладуването. Значи представете си до каква степен се задръства нещастното ни дебело черво. Единственият начин за възстановяване на храносмилането е да му се даде почивка, като се мине на разтоварващ режим.

И още нещо, добре е преди да се започне гладуването на плодове, чай и мед да се подготвим за това. Хубаво е да изчистим дебелото черво в дните преди началото, за може след това да ни е по-лесно и да избегнем силното главоболие, което съпътства първите дни от ПРОГРАМАТА. А храненето ни преди това не бива да бъде като за последно.

Цитат на деня

“Мислете с любов за дебелото си черво. То не е на някой друг, а ваше!”

 

ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЪРВИ

9 март

кръвно налягане 90/60, -0.300кг, 0 цигари

Първи ден от захранването. Два моркова. Това е.

Днес е един прекрасен ден – слънце, топлина и невероятно красиво море. Гимнастиката беше навън. Много добре се чувстваш след такова зареждане сутрин рано. Днес лекцията продължи вчерашната тема.

ЙОГА

Следобед отново бях на йога. Вече след като се упражнявам три седмици, изпълнявам йогийските упражнения много по-лесно и по-добре. В началото беше трагично, но постепенно всичко се получава. Най-важното е да не се бърза. За да се достигне съвършенство в йога, трябват години практика. Това, което изпълняваме неизменно всеки път е ПОЗДРАВ КЪМ СЛЪНЦЕТО. Времето, което е необходимо за изпълнението на всичките 12 пози е около 1-2 минути. Трябва да се изпълняват бавно. Всичките 12 пози правят един цикъл и е добре да се изпълняват от 1 до 6 цикъла всяка сутрин. А като се овладее добре, може и повече. В това аюрведично упражнение участва цялата физиология – ум, тяло и дишане. Разтягат се всички мускулни групи, подобрява състоянието на гръбнака и ставите и масажира вътрешните органи. Увеличава се и притокът на кръв до всички части на тялото. Дванадесетте пози се изпълняват в строга последователност. Дишаме свободно. Винаги трябва да се вслушваме в тялото и да не пренапрягаме. Почиваме като отпускаме тялото по 1-2 минути между отделните цикли. Останалите упражнения или асани, както се наричат в йога, които изпълняваме всеки път са свещ, рало, мелница, скакалец, лък, кобра и различни видове обтегачи. Няма да описвам всяка асана и поздрава към слънцето, защото без схеми това е невъзможно, но стига да иска човек може да намери от къде да ги види или да се свърже с група или инструктор, които практикуват йога. Повярвайте изпълняването на тези наистина леки йогийски пози действат чудодейно върху изтормозените ни и вдървени тела. Изисква се само малко време, мека подложка, търпение и разбира се желание. Идеалното изпълнение не е най-важното. Важно е да почуствате тялото си и да отпуснете ума.

ДЕН ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ

10 март

кръвно налягане 90/60, -0.200кг, 0 цигари

Втори ден от захранването. Всичко е много вкусно, но наистина ако не ми даваха точно определеното количество, имам чувството, че ще мога да изям пет пъти повече. За това е добре захранването да се направи тук. Аз ще остана първите пет дни, а след това ще продължа в къщи.

Темата на лекцията днес беше за ПРИРОДОСЪОБРАЗНОТО РАЗДЕЛНО ХРАНЕНЕ.

На тръгване от тук всички получаваме таблица, в която е посочено правилното комбиниране на храните, а също така и идеи и рецепти, вече изпитани и предоставени от бивши пациенти на д-р Емилова.

Вечерята ми беше парче сурово зеле и два картофа, сварени на пара. Е, не съм яла по-вкусни картофи. Можех да изям поне още 2-3. За това е по-добре поне първите дни от захранването да ти дават точно определено количество храна и да си по-далеч от хладилника.

ВРЕДНИТЕ ХРАНИ

МЕСО – замразените меса, престояли незнайно колко време по хладилници и фризери, не съдържат нищо полезно, а само токсини. Храната, с която се хранят животните във ферми и комбинати, е пълна с изкуствен растежен хормон и антибиотици. Всички тези вредни неща попадат в организмите ни и нанасят страхотни вреди. Децата растат бързо и са едри за възрастта си, често боледуват. Възрастните все по-често се оплакват от проблеми с щитовидната жлеза, надбъбречната жлеза, кисти на яйчниците и още много нарушения на жлезите с вътрешна секреция. Много вредни са също така и колбасите, които се приготвят от меса с неясен произход и много химични вещества, които да ги правят по-трайни.

Другото нещо, което трябва да изключим от менюто си е

СОЛТА – тя предизвиква склерозиране на кръвоносните съдове, а от там и високо кръвно налягане, инсулти, инфаркти, бъбречна недостатъчност, водеща да хемодиализа. Трябва да заместим готварската сол с морска сол, а в зеленчуците и ядките има нужните количества соли и няма нужда от допълнително количество.

Много е вредна и

РАФИНИРАНАТА БЯЛА ЗАХАР – след рафиниране захарта губи всички хранителни свойства. Попадайки в тялото тя запачва да ферментира и се разлага до оцетна киселина, въглена киселина и алкохол. Тя води до трупане на излишни въглехидрати, които се превръщат в мазнини, а от там и пълнеем. Заменяме захарта с мед и сурови плодове, които съдържат нужната фруктова захар.

БЯЛОТО БРАШНО – просто е вредно. След обработка не е останало нищо от така ценното зрънце. Няма ги триците, които съдържат витамин В и много помагат при запек. Няма го и зародиша, който съдържа витамин А и витамин Е. За това трябва да се храним само с пълнозърнест хляб и да използваме само пълнозърнесто брашно.

МЛЯКОТО И МЛЕЧНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ – съвсем скоро научни изследвания доказаха, че ензимите които разграждат млечната молекула, изчезват от нашите организми след третата ни година. Ние обаче продължаваме да се храним с мляко и млечни продукти, които не могат да се обработят, ферментират в червата ни и предизвикват отделянето на токсични вещества. А от там и заболявания като артрит, мигрена, алергия, астма, сенна хрема, запек и други.

 

Ето основните принципи на природосъобразното хранене.

Най-добре за нашето здраве е да се храним с:

Сурови плодове и зеленчуци

Сурови ядки – орехи, бадеми, лешници

Покълнали семена

Покълнало или варено жито

Маслини

Овесени ядки

Царевично брашно

Булгур (препоръчва се да замести вредния бял ориз)

Готвим само това, което не може да се яде сурово:

Бял боб, леща, картофи

Важно е как комбинираме храните:

Никога не ядем заедно плодове и зеленчуци

Плодовете винаги се ядат на празен стомах, а не за десерт

Всички други храни комбинираме само с сурови зеленчуци

Дневния режим

Сутрин – до обяд ядем само плодове и пием чай с мед

Обяд – салата сурови зеленчуци и някаква друга храна, но само един вид и да не е готвена. Готвената храна изисква два пъти повече енергия за смилане, а е по-добре тази енергия да изразходим за задачите си през деня.

Вечерята – голяма салата от сурови зеленчуци и малка порция готвена храна.

90% от нашата енергия се изразходва за храносмилане.

 

ДЕН ДВАДЕСЕТ И ТРЕТИ

11 март

кръвно налягане 90/60, -0.100кг, 0 цигари

Трети ден от захранването. Наистина няма нищо по-вкусно от варен на пара картоф. Никога не съм обръщала внимание, колко е сочно прясното зеле и морковите. Дъвча продължително и се наслаждавам на вкусовете.

 

ДИАБЕТА

Каква е истината за това заболяване? Защо има толкова много хора, които страдат от диабет? Тук около 50% от гладуващите са диабетици. Защо след първия, втория ден от ПРОГРАМАТА те спират лекарствата и инсулина? Не знам дали ще мога да го обясня като д-р Емилова, но съветвам всички диабетици, които искат да си помогнат, просто да и повярват.

Диабетик е и моят баща, диабетик беше и баба ми, цял живот.

Това, което ще споделя накратко с вас, е това, което ще му кажа на него, за да се опитам да го убедя, да направи нещо за себе си и да си помогне да като не е станало късно.

Диабета е два вида. Диабет I тип, който се проявява в ранна детска възраст и Диабет II тип, който е при възрастните хора. Двата типа са коренно различни. Първият се проявява най-вече при деца, които не са кърмени и изкуствената храна е увредила храносмилателните им органи. Вторият – при възрастните, когато вследствие на неправилно хранене и начин на живот се обърква работата на храносмилателните органи. С няколко думи ще се опитам да ви обясня какво се получава.

Приемането на огромни количества животинска храна започва да обърква работата на панкреаса. Панкреаса е органа, който произвежда инсулин за нуждите на организма ни. Инсулина е нещото, което отключва нашите клетки за да приемат глюкозата. Без глюкоза те не могат да живеят. Панкреаса е програмиран да произвежда определено количество инсулин, за да може клетките да получават нужната им глюкоза. Когато човек приема огромни количества животински храни в организма се получава дисбаланс между количеството глюкоза и количеството на инсулина. И последствията са – или се произвежда недостатъчно инсулин, или два пъти повече.

Какво прави официалната медицина? Ами просто крие истината за диабета, защото това е една от болестите, от която се печели най-добре! Какво съветват лекарите – лечение с медикаменти и хранене с животински продукти. Абсолютна грешка! Изписват се хапчета, инсулин, инжекции, апарати за измерване на кръвна захар и аксесоарите към тях, апарати за кръвно налягане и какво ли още не. Печалбите са големи, а болните още по-болни и още повече като брой. Лекарствата стават все по-нови и по-усъвършенствани. Ами храните за диабетици? А захарина и аспартама, които водят до рак? Истината е добре прикрита зад стените на индустрията, която е в услуга на диабета, а диабетиците се въртят в един омагьосан кръг и изходът от него е фатален.

Примерите от практиката на д-р Емилова са много. И винаги края е щастлив. Разбира се без пълното съдействие на самия болен това не може да стане. Но тези, които стриктно спазват начина на хранене, който ще им бъде препоръчан завинаги забравят болестта. Звучи невероятно, но е факт! Изборът е техен! Няма случай на човек, който е следвал програмата и е останал диабетик.

Аз лично съм много впечатлена и за това така разпалено споделям тези мисли. Но отново всичко звучи много логично.

ДЕН ДВАДЕСЕТ И ЧЕТВЪРТИ

12 март

кръвно налягане 85/50, -0.100кг, 0 цигари

Днес единственото нещо, което си мисля е за това че след два дни ще си бъда в къщи. Много ми липсват всички. Но мисля, че си заслужаваше. Чувствам се много добре, научих много неща, за това как трябва да храня децата си и изобщо цялото семейство. Спрях да пуша! Е, какво повече. А, да и минус 11 кг. Да видим какво ще стане след 1 месец.

Утре ще са ми готови изследванията и ще ме гледат на ехограф.

 

ДЕН ДВАДЕСЕТ И ПЕТИ

13 март

кръвно налягане 85/50, -0.100кг, 0 цигари

Отново ми е много ниско кръвното налягане, но смятам че се дължи на промените във времето и атмосферното налягане, защото много хора днес са с ниски стойности на кръвното налягане. Ехографските изследвания показаха много добри резултати при щитовидната жлеза. Размерите и са намалели до 30-40%, възелът, който преди се напипваше и заради който се налагаше операция, сега не се вижда. Чакаме и хормоналните изследвания, и тогава ще имам пълен отговор.

НЕЩО КАТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Ако съм успяла поне малко да ви заинтригувам, ви препоръчвам да прочетете книгата на Лидия Ковачева “ГЛАДЪТ – ПРИЯТЕЛ И ЛЕКАРСТВО”. Тази книга е настолната книга, библията на д-р Емилова, която с благословията на Лидия Ковачева и с огромния натрупан опит (близо 22000 пациенти) помага на всеки, който иска да оздравее и да промени начина си на живот. Тя го е направила преди десет години и от сърце желае да посвети колкото се може повече хора в простата тайна на природата. Хората, които си тръгват от тук не само оздравяват и се променят, те променят и възпитават своите деца и близки в природосъобразен начин на живот. А какво по-хубаво от това, всичките ти близки да са здрави, да се радват един на друг и колкото се може повече години на големия дар на природата наречен ЖИВОТ. Д-р Емилова ще продължава да работи и да лекува. Човек стига да иска винаги може да я намери. Тя е човек с мисия на тази земя и аз вече наистина вярвам, че ще я изпълни. Благодаря Ви, д-р Емилова!!!

 

********

Днес: Две години и половина следвах този режим. Функцията на щитовидната жлеза се нормализира след второто гладуване. Спрях всички хапчета. Оказа се, че също съм имала тумор на надбъбречната жлеза, който е провокирал високите стойности на кръвното налягане. Сега той е с намалени размери и капсулован. Не действа и отдавна не правя тези ужасни хипертонични кризи, които бяха част от ежедневието ми.

Години по-късно споделям и практикувам голяма част от всичко, за което така разпалено разказвам в този дневник. Обърнах се към Аюрведа, защото много ми допадна философията на тази практика и взаимосвързания начин, по който разглежда тялото – психическата и физическата му част. Сега не правя дълги гладувания. Веднъж в месеца, когато има пълнолуние го правя за по 24 часа. Детоксикацията, която проведох за тези две години и половина с глад, след това продължи с метода Панчакарма на Аюрведа. И както и друг път съм казвала, още след първата Панчакарма тялото ми продължаваше да отделя токсини. Детоксът е дълъг процес и се изисква много постоянство и огромно желание и мотивация, за да тръгнеш по пътя на самолекуването.

Всеки трябва сам да намери своя път. Това е моят. Споделям, защото смятам, че е правилно и защото знам, че щом аз мога сама, значи – всеки може. Стига да го поиска. Истински.

 

клиника на д-р Емилова

 

МС Мога Сам

4 Comments

 1. Росица Стоянова Лалева
  09.06.2016
  Отговор

  СТРАХОТНО!!! АКО ИМАХ ФИНАНСОВА ВЪЗМОЖНОСТ ,НЕ БИХ СЕ КОЛЕБАЛА ДА ПОСЕТЯ КЛИНИКАТА НА Д-Р ЕМИЛОВА!!! ЧЕТИВОТО ,ЩЕ МИ БЪДЕ ОТ ПОЛЗА!!! БЛАГОДАРЯ ВИ!!! БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНА!!!

  • Николина Милчева
   09.06.2016
   Отговор

   прочетете за д-р Гайдурков -може в къщи с негова помощ да направите всичко това

 2. sista
  10.06.2016
  Отговор

  ако имах финансова възможност е оправдание. Ако искате може да прочетете и сама да тръгнете по този път. Всички рамки си ги поставяме сами. Защото, ако имахте финансова възможност. то няма да имате време. Защото парите и свободното време се самоизключват.
  Така, че не се оправдавайте, а го направете.
  Странно е как хората нямат пари за здравословна храна, но имат пари за цигари и за лекарства, които всъщност са много по скъпи.

 3. malina velichkova
  10.06.2016
  Отговор

  благодаря ви , че споделихте с нас всички тези преживявания! аз също започнах някои от методите.чувството,че правя нещо за здравето си,ме кара да се чувствам горда със себе си!резултатите не закъсняват!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *