БОЛЕСТ и ПЪТ – двете думи, които определиха живота ми

БОЛЕСТ и ПЪТ – двете думи, които определиха живота ми

 

КНИГАТА

Дълго време знаех за тази книга, но не я четях. Имах толкова много книги за четене, толкова много неща за осмисляне и вършене, че някак тя остана на рафта. Подари ми я една много близка приятелка преди около 8 години и давайки ми я ми каза: “Това е твоят път.” Май това ми беше достатъчно. Да, нейните думи и заглавието някак ми казаха всичко, което исках да чуя тогава. Двете думи – болест и път, бяха толкова предизвикателни за мен в онзи момент, че просто взех решение да тръгна сама по пътя и да търся.

Отворих книгата след доста време – след много натрупан опит и знания. Поех жадно тази теория и абсолютно застанах зад нея. Всъщност за мен тя беше вече практика – с цялата си абстрактност и простота. А до част от нещата бях достигнала сама и за мен беше изключително удовлетворяващо и важно това, че има такава книга и че, нещата са обяснени по толкова добър и разбираем начин.

Едно от най-важните неща, които водят мен и които споделям с другите и се опитвам да им го внушавам, е че не някой друг, а ние сме отговорни за себе си, за здравето си и за изборите, които правим. Това прочетох и в книгата: “Отговорност за всичко, с което се сблъскваме в живота, винаги носим самите ние”

bolestta-kato-pat3552089

 “Проблемът на академичната медицина се състои именно в неспособността й да предприеме тази стъпка – тя е прекалено заслепена от симптомите. Затова и поставя знак на равенство между симпто­ма и болестта, т. е. не може да раздели формата от съдържанието. Така например, с много средства и технически умения се лекуват органите, но никога човекът, който е болен. Преследва се целта някой ден да бъде предотвратено проявяването на всички симптоми, без да се анализират възможностите и смисълът на тази концепция. Учудващо е колко малко е в състояние действителността да отрезви това еуфорично гонене на целта. В края на краищата, след възникването на т. нар. модерна, научна медицина, броят на болните не е намалял и с една частица от процента.” / “Болестта като път” д-р Рюдигер Далке,Торвалд Детлефсен, ИК “Кибеа”

Човешката болест не е просто един или няколко симптома. Тя е сложно уравнение, което е уникално за всеки и няма универсално решение. Подтискането или “лекуването” на симптома не е нищо друго освен скриване на причината и замитане на проблема. И няма по-абсурдно нещо от това да се опитваме да се лекуваме, като пренебрегваме знаците, които тялото ни дава и да искаме да ги изключваме. 

 

НОВИНАТА

Щастлива съм да ви споделя, че много скоро, на 25 ноември/събота, ще мога да чуя и видя този човек на живо в София. Семинарът, на който ще се случи това е наречен “Болестта като символ” – семинар за духовно и физическо здраве. Той пристига в България със специалната покана от една негова “пациентка” /Лучана Узунова в интервю за kibea.net/, която прочита книгата, намира решение на проблема си и решава да покани д-р Далке. 

И ето какво казва той специално за българските участници:

“Радвам се, че имам възможност да се срещна с будните и осъзнати хора в България и да им помогна по пътя към един по-добър живот. В Германия книгата “Болестта като път” е издадена за първи път през 1983 година. От тогава до сега тя е достигнала до милиони хора, като им е помогнала и продължава да им помага да променят живота си. “Немската лекарска камара” най-накрая прие начина, по който обучавам младите лекари, като се убеди в нейния ефект. В такъв случай можем да кажем, че книгата променя и медицината.  Ще се видим в София на 25 ноември!” 

МНОГО СПЕЦИАЛЕН ПОДАРЪК

А най-важното, което искам да ви споделя е, че Лучана Узунова, организаторът на семинара, се свърза с мен, след като е видяла моето име сред регистрираните и ми предложи един

Много Специален подарък: 1 безплатен билет за семинара + специално намаление на още 20 билета за хора, които са свързани с фондация МС – Мога Сам! Цената на тези билети е 99лв

Нормалната цена за един билет е 230лв. Бройките на билетите и времето са ограничени, така че ако някой проявява интерес, моля да пише веднага на ms@mogasam.org

КАКВО ЩЕ НАУЧИМ НА СЕМИНАРА

Насочен е към всички осъзнати хора, за които грижата за собственото здраве и това на тяхното семейство е от първостепенно значение. Те ще получат важни насоки за разкриване на истинските причини на болестта, ще  заимстват практическите съвети на д-р Далке, който ще покаже как на практика да използваме наученото. На семинара ще присъстват и холистични лекари от цялата страна. Те ще имат възможност да преоткрият връзката между физическото страдание и съответния психологически проблем и да насочват своите пациенти към правилно разбиране на болестта и нейното истинско лечение.

Имаме ли основание да лекуваме само една част от цялото, което представлява човекът? Каква е принципната същност на болестта? Можем ли да обръщаме внимание единствено на физическите симптоми, като пренебрегваме душата? Малка част от въпросите, които ще дискутираме заедно с д-р Далке.

Семинарът е разделен на две части:

Първата ще ни научи на основите на тълкуване на клиничните картини:  как да откриваме първопричината за болестта и най-важното, как да премахнем тази причина. 

Във втора част, на база наученото от първа, д-р Далке ще ни преведе  през определяне причините за появата на туморни заболявания и заболявания на сърцето и отново заедно ще открием пътищата за премахването им.

И в двете части ще бъдат включени примери и въпроси от публиката, така че д-р Далке ще проведе семинара като работна среща между приятели.

5a3230b7df1da0581cecc165302b9a010835e97d

Повече за д-р Рюдигер Далке

Д-р Рюдигер Далке практикува като лекар и психотерапевт повече от 30 години.  Той е един от най-четените световни автори с международно признание, а книгите му преведени на 28 езика  вдъхновяват и помагат на милиони души по целия свят. Несъмнено българските читатели познават много добре  “Болестта като път”, която преобръща представите ни за традиционната медицина и дава изумителен отговор на въпроса защо се разболяваме, търсейки причините за болестта най-напред в личността, възгледите и емоциите на самия човек. 
В Германия д-р Далке води обучителни семинари за лекари и подготвя немските медици да откриват причините за постоянно повтарящите се симптоми на болестта и да усвоят правилния терапевтичен подход.
Роден е на 24 юли 1951 г. във Фрайзинг, Бавария Следва медицина в Лудвиг Максимилиан университет в Мюнхен. През 1978 година получава докторска степен с дисертация на тема „Психосоматика на бронхиалната астма при деца.” В средата на 70-те години на 20 век се занимава с натуропатия и психотерапия – минава обучение за реинкарниращ терапевт. Заедно с жена си Маргит през 1990 година основава свой терапевтичен център в Долна Бавария.  Като фундамент на работата на терапевтичния център се сочат херметизмът и самият Хермес Трисмегист, а в книгите на Далке основни понятия са „законите на съдбата“, „принципа на сянката“ и „принципите на живота“. Основател е на Академия „Далке“ за психолози, повишаващи квалификацията си.  Бивш редактор на списание „Езотера“, днес Далке организира семинари и учебни курсове по архетипична медицина, респираторна терапия, психотерапия, пост и медитация.

видео обръщение на д-р Далке

А ето няколко любопитни отговора на д-р Далке в интервю за списание 8:

– В „Болестта като път” пишете, че всяка болест е урок. Кой е всъщност най-големият урок, на който учи една болест?
– Учи ни, че имаме отговорността за болестта и това означава, че има способността да реагираме, вместо да бъдем безучастни.

– А болестта при децата как да я тълкуваме? Урок за родителите ли е?

– Не само за родителите. Урок е и за детето. Казвам това от личен опит – дъщеря ми има синдром на Даун.

– Можем ли да обръщаме внимание единствено на физическите симптоми, като пренебрегваме душата?
– Разбира се, че не трябва да пренебрегваме душата. Защото именно тя е причината за много заболявания, които впоследствие се проявяват в тялото ни.

– Как се отразяват на човека емоциите страх и гняв?
– Случва се по много начини. Аз написах цяла книга само за емоцията страх. Когато се опитваме да избягаме от страха, положението се влошава. Докато, ако се изправим срещу него, той ще отслабне и в един момент дори ще изчезне. Що се отнася до гнева, той е част от принципа на агресията и нашият шанс да се справим с него е да го превърнем от разрушителна сила в конструктивна енергия. Това се случва с обмисляне на дадения проблем и вземане на решения, за да го преодолеем.  

цялото интервю

СЕМИНАР / ПРОГРАМА

Регистрация: 8:15-8:45 часа

Начало: 9:00 часа (нека да сме точни, лекторът все пак е немец)

Обедна почивка 12:00-13:00  

Край: 16:00 часа

Осигурен е превод от английски на български език.

 

още информация


 

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *