Алцхаймер – “страшна” диагноза или добра причина да започнем да се променяме

Открих тази статия в сайта www.zdravivsekiden.com. Освен, че я прочетох с огромен интерес, открих и д-р Бридизън в интернет и разгледах неговата работа и публикации. Той е невролог и приоритетно и много сериозно работи с диагнозата Алцхаймер. Но това, което е най-ценно в тази статия и в неговата работа е начина, по който той доказва, че тази “страшна” диагноза може да бъде преодоляна. Както и всяка друга. Вижте текста. Вижте списъка с препоръчителните неща, които всеки може да прибави към дневният си режим. Ще видите списък от предложения, които аз прилагам и отдавна споделям с всички вас. И да, Мога Сам пак е в сила, защото всичко това е въпрос само на информиране и личен избор. 

cms-image-000010435

Болестта на Алцхаймер излекувана за първи път в 9 от 10 болни

Сред участниците в изследването направените промени в начина им на хранене, повишаването на физическата им активност, тренирането на мозъка и социалните дейности довели до подобряване на когнитивното им представяне.”

Болестта на Алцхаймер (БА) засяга повече от 5.4 милиона американци; тя засяга повече от 30 милиона души по света. Тя е шестата водеща причина за смърт в Съединените щати след сърдечните заболявания, рака, хроничните респираторни заболявания, инсулта и катастрофите. Към 2050 година, без ефикасна превенция и лечение се очаква 160 милиона души в света да заболеят от Алцхаймер, включително 13 милиона американци, което е възможно да доведе системата на здравеопазването до фалит. За разлика от някои други хронични заболявания, заболеваемостта от Алцхаймер се повишава.

Откакто за първи път е описана преди повече от 100 години, за болестта на Алцхаймер няма ефикасно лечение. Но това явно предстои да се промени.

 

В публикуван научен доклад Дейл Бридизън от Университета на Калифорния, Лос Анжелис и Института Бак показа, че 9 от 10-та пациенти участвали в програма показали възстановяване на когнитивното влошаване, свързвано с болестта на Алцхаймер.  Шест от 10-та участника в изследването е трябвало да напуснат работа или едва са се справяли с работата си поради болестта  на Алцхаймер; след преминаване през програмата, всички те са се върнали на работа и продължават да работят, представяйки се по-добре.

Това е първият път когато някой е показал, че е възможно възстановяване на загуба на паметта, свързвана с Алцхаймер – като цели 6 от 10 пациенти, които преди това са били принудени да напуснат работа или едва са се справяли поради влошаване на паметта, са могли да се върнат на работа или да продължават да работят, представяйки се по-добре.

„Повече под елегантния макарон”, за да цитираме Абстракта на изследването:

„Първите 10 пациенти, които бяха подложени на тази програма включват хора със загуба на паметта, свързвана с болестта на Алцхаймер (БА), амнезия с леко влошаване на когнитивната функция или субективно когнитивни увреждане. Девет от 10-та са показали субективно или обективно подобрение в познавателната функция, започващо в рамките на 3-6 месеца, като единственият неуспял да се излекува пациент е имал много късен стадий на БА. Шестима от пациентите е трябвало да спрат да работят или едва са се справяли с работата си по време на изследването, като всички те след това са били способни да се върнат на работа или да продължат да работят с подобрени умения. Подобренията са постоянни и към момента най-дългото проследяване на пациенти е от две и половина години от първоначалното лечение, като то е показало запазено и значително подобрение. Тези резултати показват, че е необходимо да се проведе по-голямо и по-обширно изпитание на тази терапевтична програма. Резултатите също така показват, че поне в началото на курса на процеса, когнитивното влошаване може би в голямата си част се причинява от метаболитни процеси”.

Изследването на д-р Бридизън оборва съществуващата хипотеза за причините за БА. Сегашното мнение е че Алцхаймер е заболяване, причинено от натрупването на лепкави плаки в мозъка. Но работата на Бридизън предоставя доказателства, че БА възниква от дисбаланс в сигнализирането на нервните клетки. И показва, че поне ранните етапи на познавателно влошаване могат да се дължат на метаболитни процеси. С други думи, „човек е каквото яде” е правилно обобщение на действителността. Освен това, онова което и както ядете, днес ще повлияе както на когнитивното, така и на физическото ви здраве.

Следното обобщение е онова, което лаик ще извлече от събитията в мозъка, които водят до БА, според Бридизън. Здравият мозък генерира електронни сигнали, които имат конкретни задачи за подобряване на нервните връзки и за запазване на спомените. Други сигнали разграждат спомените, губейки информация.  (Това може да е полезно, ако искате да изчистите пространството, заето от списъка с имената на мъртвите президенти, която информация вече не искате да пазите. Но, уви, механизмите за накъсване на спомените не са избирателни, и не разграничават между загубилите полезност спомени и спомените като стихотворението, което сте научили за празника за завършване на 6 клас). Има баланс между механизма на правене на спомени и на премахване на спомени, който действа в полза на правенето на спомени в здравия мозък. Но в мозък, засегнат от болестта на Алцхаймер, премахването на спомени започва да превишава броя на формираните спомени като в процеса се потискат свързващите нервни сигнали.

Резултатите от изследването на д-р Бридизън би следвало да се интерпретират доста предпазливо, първо заради малкото участници в изследването и защото участниците са били с различни диагнози, което предполага различни интервенции. Но основата на работата му е идеята, че има множество рискови фактори, водещи до БА и следователно, подход, включващ множество фактори, а не даването на едно или друго лекарство ще покаже полезни резултати . Всъщност, тази теория изглежда е правилна при положение, че 9 от 10-те пациенти са възстановили умствени функции, а 6 от 10-те са се върнали на работа с подобрени функции.

Множеството фактори на д-р Бридизън включват храна, упражнения, сън, намаляване на стреса и трениране на мозъка, които са обичайни в широкия смисъл. Но той идентифицира 36 отделни елементи на терапевтична система за пациентите, много от които са изненадващи за по-традиционната западна медицина.

Покрив с 36 дупки в него

„Всяко от тези неща допринася мъничко парченце от мозайката”, каза д-р Бридизън пред CNN. „Все едно става дума за покрив с 36 дупки в него. Някои хора имат голяма дупка, например, липсата на физическа активност, и може би по-малка дупка в друга област… може би те трябва да запушат някои от тези дупки преди да опитат друго лекарство”.

Терапевтичният подход с множество фронтове определено не е нов, пише Джеймс Хендрикс, директор на отдел Глобални научни инициативи в Асоциацията за Алцхаймер в електронно съобщение до CNN. Хендрикс се позовава на двугодишно клинично изпитание на 1200 души във Финландия. Сред участниците в изследването направените промени в начина им на хранене, повишаването на физическата им активност, тренирането на мозъка и социалните дейности довели до подобряване на когнитивното им представяне.

Бридизън подчертава, че идентифицирането на факторите за ранните симптоми на Алцхаймер трябва да се основава на конкретните дефицити и дисбаланси на пациента. Той добавя, че много елементи в неговата програма могат да се използват като стратегия за превенция, дори и при хора без симптоми на БА.
Д-р Лизенен Ла Фойет от Greenbrae, CA, въз основа на изследването на Бридизън и на своята практика, посочва, че ние всички можем да подобрим здравето си и да повишим шансовете си да живеем дълъг, здрав и продуктивен живот като включим колкото се може повече от тези 36 неща в ежедневието си. Може и да е трудно, но ние можем да подобрим шансовете си да се преборим с Алцхаймер и със засечките в тялото си като добавим колкото се може повече от тях в дневните си режими.

Тук даваме част от списъка с уговорката, че определено трябва да се консултирате с личния си лекар относно дозите, противопоказанията и слабите места конкретно свързани с вашите мозък и тяло:

 1. Елиминирайте или в голяма степен намалете консумацията на простите въглехидрати и фабричните храни, които включват захар, зърнените храни и другите нишестета, понеже те могат да причинят възпаление в мозъка.
  2. Добавете пробиотици в хранителния си режим
  3.   Пийте по 125 мг (5000 МЕ) витамин D3 всеки ден.
  4.   Пийте добър мултивитамин всеки ден.
  5.   Пийте витамин B6 всеки ден.
  6.   Пийте витамин B12 всеки ден.
  7.   Пийте CoQ10 всеки ден.
  8.   Добавете рибено масло в храната си.
  9.   Консумирайте кокосово масло всеки ден.
  10. Правете интензивни упражнения, 30 до 45 минути, 5 дни в седмицата.
  11.  Спете по 8 часа на нощ.
  12.  Постете минимум 3 часа между вечерята и лягането си.
  13.  Постете минимум 12 часа между вечерята и закуската си.
  14.  Пийте куркума всеки ден. Помислете си за пиенето на ашваганда и Bacopa monniera всеки ден.
  15.   Ако ядете месо, нека да е пилешко, риба, но не отглеждана в развъдници, а от време на време, говеждо от хранени на паша животни.
  16.   Почиствайте зъбите си с конец поне два пъти на ден.
  17.    Медитирайте всеки ден – достатъчните сън и упражнения подобрява притока на кръв в мозъка и задействат генериране на неврони.
  18.    Хормоно-заместващата терапия се препоръчва за жени с хормонален дисбаланс, който може да засегне мозъчната им функция.

 

Знаем, че здравето е въпрос на усилена и целенасочена работа. Купувайте си качествени витамини, хранителни добавки и здравословни храни. Добре е да си набавяте говеждо от хранени на паша животни, органични зеленчуци и плодове, зърнени храни, които не съдържат глутен, риба не от развъдници, старайте се да правите половин часова медитация по два пъти на ден и по половин час интензивни упражнения 5 дни от седмицата, почиствайте зъбите си с конец и ще станете по-здрави.

 

Bredesen, Dale E., M.D.

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *