ХИЛЯДИ ЖЕРАВИ В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА С МНОЖЕСТВЕНА СКЛЕРОЗА

Животът не свършва с диагнозата МС. Той започва по нов начин, с нова нагласа и с подкрепа за независмo и абсолютно възможно всекидневие.

Фондация МС – Мога Сам и Plan to Be Generator стартират своята нова кампания за подкрепа на хора с диагнозата множествена склероза: 1000 ЖЕРАВИ.

Създателката на двете организации – Биляна Савова, ни призовава да сгънем 1000 хартиени жерави в знак на съпричастност и материална подкрепа за хората с МС, но и за собствен емоционално-психологически баланс и сбъдване на нашето лично, съкровено желание.

„Сгъването на 1000 жерава има силна символика и връзка с човешкото самоосъзнаване. Всичко започва през 1945 г., когато е хвърлена атомната бомба над Хирошима – действие, променило завинаги съдбите на стотици хиляди хора. По време на бомбардировката Садако Сасаки е на 24-месечна възраст и оцелява по-чудо, намирайки се едва на по-малко от 2 км от мястото, където пада бомбата. За жалост радиацията бавно разбива крехкия ѝ организъм и едва на 12-годишна възраст тя заболява тежко от левкемия и постъпва в болница, където прекарва месеци, докато болестта постоянно се влошава. Садако научава легендата за 1000-та жерава от своя приятелка и започнва да сгъва жерави с желанието да оздравее. Младото момиче сгъва прилежно всеки жерав, а след като хартията ѝ свършва, започва да сгъва жерави от медицински листовки и дори от картички с пожелания за бързо оздравяване на други пациенти. Тъй като била много отпаднала физически, родителите ѝ я умолявали да престане, но тя винаги повтаряла: “Всичко е наред. Аз имам план.” Разказват, че Садако успяла да сгъне едва 644 жерава, преди да напусне този свят. Била погребана с венец от 1000 жерава, като останалите били сгънати от нейни приятели. Садако осъзнала, че желанието ѝ да оздравее няма да се сбъдне, и преди смъртта си, пожелала нито едно дете по света да няма нейната съдба и написва следното хайку: “Ще напиша мир върху крилете ти и ти ще полетиш около света, за да не е нужно хората да умират по този начин”. Оттогава сгънатият жерав е символ, освен на надеждата, още и на мира“, разказва Биляна Савова какво я вдъхновява за тази поредна инициатива.

Въпреки че Садако не успява да спаси собствения си живот чрез сгъването на 1000 жерави, нейната история може да спаси живота на много хора. „Това, което прави Биляна през всичките тези години е да кара хората да се вгледат в себе си и да се открият. „Трябва да даваме, трябва да правим добро, дори тогава, когато ни е трудно“, споделя Ивет Лалова, която заедно със Силвия Петкова, Ирина Тенчева, Андреа Б.Б., които отскоро също за застъпници на каузата на фондация “МС – Мога Сам” – да помага с действия и идеи за по-добрия живот на хората с МС.

МЕХАНИКА НА КАМПАНИЯТА “1000 ЖЕРАВИ”

Всеки, който иска да се включи в кампанията 1000 ЖЕРАВИ, може да го направи, като вземе своята кутия с 1000 ЖЕРАВИ от сайта myplantobe.com (още със закупуването на кутията се отделят 10%, които отиват в специалния фонд „Андрей“ на фондацията). Кутията съдържа 1000 бели листа и инструкции как с изкуството оригами те да се преобразят в жерави. След като сгъне своите 1000 жерави, участникът в инициативата трябва да ги изпрати на фондация “МС – Мога Сам”. Фондацията ще има грижата да превърне изящните оригами в красиво пано и да намери “осиновители” на тяхното хартиено ято – корпоративни и частни дарители, които да закупят създадената на ръка декоративна творба. Всички средства ще бъдат събирани във фонд „Андрей“ на фондация “МС – Мога Сам”, който ще съфинансира хора с МС по пътя им на промяната и овладяването на тежката дегенеративна диагноза.

„Целта на този фонд е да осигурява превенция, трансформация, истинско лечение на хората с МС. Целта ни е мотивационна. В този свят на съревнования и сравнения, искаме да накараме хората да чуват желанията си. Защото без това, те няма как да се сбъднат.“ – казват организаторите.

към кампанията >>>

За дарения, както и за повече информация за кампанията и останалите иницативи на “МС – Мога Сам”, бихте могли да се свържете с Биляна Савова на – ms@mogasam.org

Сметката на фондацията, където можете да направите и дарения е:

УниКредитБулбанк (BGN)

IBAN: BG21UNCR70001522310611

BIC: UNCRBGSF

Титуляр: МС-МОГА САМ

основание: “Фонд АНДРЕЙ”

МС Мога Сам

4 Comments

 1. Християн
  18.07.2022
  Отговор

  Здравейте! Първо бих желал да Ви поздравя за инициативата и да пожелая успех. Искам да попитам дали може да бъде използвана рециклирана хартия А4, защото сме малка фирма и разполагаме само с такава хартия, и до кога е срока на кампанията. Благодаря предварително!
  Поздрави,
  Християн

  • mogasam
   20.07.2022
   Отговор

   Здравейте, Християн! Благодаря ви много за подкрепата! Да, може на рециклирана хартия, но е добре да бъдат размер 10/10 или 15/15см. Срок няма. Когато сте готови можете да изпратите вашите сгънати жерави на адрес за доставка: София, офис Еконт Лозенец Бигла, телефон 0894377501, Бианка Хинова

 2. Йовка
  22.11.2022
  Отговор

  Здравейте, на този адрес ли да изпатя кашон с 1000 сгънати жерава – София, офис Еконт Лозенец Бигла, телефон 0894377501, Бианка Хинова?

  • mogasam
   29.11.2022
   Отговор

   Мисля че ви отговрих на мейл. Съжалявам за неудобството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *