Седемте морални принципи на самураите

samurai

Бушидо – това е Кодекс на самурая, набор от правила, насоки и норми на поведение както в битка, така и в живота като цяло. Като опитни стратези, безстрашни бойци и добри философи, самураите са най-успешните хора на своето време.

ГИ– справедливост. Бъди винаги честен в своите действия. Вярвай в справедливостта не на други хора, а на тази, която е в теб. За самураите няма градация в оценката на чест и справедливост, има само черно или бяло, вярно или невярно. Всеки честен човек с чиста душа не се страхува от истината.

Ю – смелост. Издигни се над тълпата. Да се криеш в черупката си като костенурка – значи да не живееш. Самураят трябва да има дух на герой. Това е много опасно и рисковано, но в същото време животът е пълноценен. Това не е духовната слепота – самураите са умни и силни. Замени своя страх с уважение и внимание.

ДЗИН – добродетел. Състрадание и жалост. Интензивното обучение прави самурая бърз и силен. Той развива сила, която трябва да се използва за общото благо. Ако съдбата не му даде такава възможност, той я намира сам.

РЕЙ – уважение. За самурая не е необходимо да бъде жесток и да доказва силата си. Дори и с най-злия враг самураят трябва да бъде учтив. Без това качество, ние не семе повече от зверове. Истинската вътрешна сила се проявява в конфликта.

МАКОТО – искреност. Ако самураят казва, че ще направи нещо, той трябва да го изпълни. Нищо в този свят не може да го спре. Тя не трябва да дава дума, не трябва да обещава нищо. Фактът, че е казал това, вече е гаранция за изпълнение. Да каже и да направи – това е едно и също нещо.

名誉

MЕЙЙО – чест. За самураите има само един съдия, кой може да съди за негова чест – самият той. Решенията, които той взема и изпълнява, отразяват истинското му “Аз”. Не можеш да се скрие от себе си!

忠義

TЮГИ – преданост. Самураят е отговорен за действията си, доброволно поемайки отговорност за своите действия. Той е абсолютно верен и лоялен на шефа си и е модел за подчинените си. Думата на мъжа са неговите следи , по тях можете да вървите след него където и да отиде. Гледайте къде вървите вие!

zarata.org

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *