ОТВОРЕНО ПИСМО – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

head_pismo_up

До д-р Петър Москов

Министър на здравеопазването на РБългария

От Биляна Савова

Инициатор на кампанията “ДЕН НА КОЛЕЛА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО”

и на движение “МС – МОГА САМ”

Г-н Москов,

Ще започна направо – за да не останете някой ден сам, само с кученцето си, в същата отвратителна среда, със същите мутри по телевизията, със същата невъзможност за сигурност за утрешния си ден. За да не живеете в страх. За да не Ви взривят големите думи и да не Ви детронират пиарите.

Бъдете смел! Бъдете промяната! Вие не обичате да се страхувате! Не робувайте на обречеността! Не стойте в оковите на тази обреченост! Повярвайте, че можете! Не се примирявайте! Сега Вие сте администрацията и Вие трябва да сте в моя услуга, а не аз във Ваша. Покажете ми как се взривява обречеността! Вземете решението, че искате да го направите и участвайте! Не се оставяйте някой друг да взима решения вместо Вас.

Предизвиквам Ви, министър Москов. Вземете инвалидния стол. Живейте в него 24 часа, не по-малко. Опитайте да си свършите работата на колела. Вижте света от една различна гледна точка. Сблъскайте се с отвратителната среда. Усетете невидимостта на ситуацията, в която ще изпаднете. Вече минах през това и Ви гарантирам, че само така можем да разберем, а само ако разберем, можем да помогнем. Повярвайте в себе си и бъдете пример и вдъхновение за всички, които са загубили тази вяра, които не знаят, а и не искат да продължат. Събудете себе си и другите!

Защото Държавата ни е с диагноза, министър Москов. И е сложна тази диагноза. Най-вероятно се касае за “автоимунно заболяване”, защото по смисъла на сложност в официалната медицина, тези заболявания са много неясни, сложни и неизлеичими медицински казуси. И е седнала Държавата на инвалиден стол и стои. И не се движи. И ако гледате на държавата като на жив организъм, ще видите симптомите.

Главата не е добре, д-р Москов – ЯМР показва, че има множество мозъчни клетки, които са “дали на късо”. Лицето е тъжно. Ушите са глухи. Очите отказват да виждат. Устата не спира да говори безмислици. Вратът се е схванал и не може да се върти. Гърбът, който трябва да държи цялото тяло, е в атрофии и дискови хернии. Белите дробове са отровени. Стомахът и червата също – от преяждане. Ръцете хващат едно, събарят друго. А краката? Отказали са да се движат и в това седнало положение мускулите са загубили функциите си. И освен всичко това, този организъм е пълен с тумори, с метастази.

Имунната система се е побъркала, д-р Москов. Самоунищожаваме се.

Но сърцето, което е символ на любовта, знаете много добре, е с много големи компенсаторни способности, и кръвта, която пък е символ на радостта – все още се движат и работят.

В този голям организъм, кръвта и сърцето сме всички ние – хората, които избраха да живеят тук. И ние сме причината това тяло да е с диагноза. А Вие не забравяйте, че сте част от нас. Но както казва моята любима Пипи: “Щом сърцето е топло и бие както трябва, на човек не му става студено.” И тази топлина и това неуморно съкращаване на сърдечния мускул ще ни спаси. Защото все още има любов, радост и топлина.

Организмите, уважаеми министър Москов, имат уникалната способност да се самоизлекуват. Не знам дали това сте го учили в Медицинския университет, но аз го научих докато лекувах и лекувам себе си сама.

Сама – в смисъла на това, че сама взимам решения как да се лекувам и сама нося отговорност за това. Затова от нас трябва да тръгне лечението, изчистването на отровите и туморите, раздвижването и рехабилитацията на цялото тяло. Трябва да спрем антидепресантите, с които тъпчем този организъм. Защото ако продължим така – в това измамно блаженство, в този абсурден делириум, даже няма и да разберем как ще загинем. Даже и кученцето няма да Ви е утеха в този момент.

Ние сме здравите клетки, министър Москов. Изцелението трябва да тръгне от нас. И здравите клетки да помогнат на болните. Така трябва да стане. А Вие сте една от хилядите здрави клетки.

Без мрънкане, без оправдания, без прехвърляне на вина. Нека всяка клетка си е на мястото и да прави това, за което е създадена. Да носи отговорност.

Никой не ни е виновен. Никой не ни е длъжен.

Аз не се страхувам, министър Москов! Не се страхувайте и Вие. Направете едно простичко нещо. Бъдете едно от камъчетата, които ще разбият застоялата вода.

Приемете ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО!

Ако Вие лично искате промяна – за Вас, за детето си, за кученцето, бъдете промяната! Аз го направих заради себе си. Да, аз съм егоист. Аз искам промяна за мен, за децата ми, за хората, които са около мен. Затова се променям. Хайде да станем повече! Да станем като “вируси”, от които спасение няма.

Цялото това писмо е провокирано от три неща, г-н Москов:

– От настоящата кампания “ДЕН НА КОЛЕЛА – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО” на движение “МС – Мога Сам”, което работи в помощ на хора, които живеят с Множествена склероза;

– от едно Ваше предизборно рекламно клипче от есента на 2014,  преди да станете министър

и

– на последно място, но и на най-първо място – от многото ми срещи с хора, които не могат да живеят достойно и равноправно и се отказват от най-ценния си дар – живота.

От Множествена склероза не се умира, д-р Москов, умира се от отказа да се продължи напред.

Очаквам Вашия отговор! Очаквам не само да приемете, но и да предизвикате някой. Кампанията е до края на месец май.

С уважение

Биляна Савова

Арт Директор на списание EVA,

собственик на диагноза Множествена склероза,

инициатор на движение “МС – Мога Сам”,

и първата предизвикала себе си в кампанията “Ден На Колела – Предизвикателството”.

head_pismo_down

МС Мога Сам

4 Comments

 1. Бойка Костадинова Христова
  09.05.2015
  Отговор

  Поддържам решението за кампанията МС-МОГА САМ,отдавна имах желанието да си сменим местата с хората, които нямат двигателни проблеми и околната среда не им създава никакви проблеми и затова няма как да влязат в ситуацита на закрепостен живот” ще правиш това,което можеш” и най-добре си стой у дома без каквито и да е контакти.УСПЕХ НА КАМПАНИЯТА !!!

 2. Бойка Костадинова Христова
  09.05.2015
  Отговор

  Поддържам решението за кампанията МС-МОГА САМ,отдавна имах желанието да си сменим местата с хората, които нямат двигателни проблеми и околната среда не им създава никакви проблеми и затова няма как да влязат в ситуацита на закрепостен живот“ ще правиш това,което можеш“ и най-добре си стой у дома без каквито и да е контакти.УСПЕХ НА КАМПАНИЯТА !!!

 3. Много ви благодаря за тези статии и често влизам във вашият блог и се радвам, че ни пишете. За жалост нашето здравеопазване отива все по надолу. Има места където всичко е наред, но и други огромни дупки, с които е време да се захване нашето правителство за, което сме гласували. Дано някой ден стигнем до останалите развити Европейски страни.

  • Дано 🙂 И аз ви благодаря! Мисля, че сами можем наистина да си помогнем, най-първо като започнем да мислим и започнем да поемаме отговорност за себе си. “Здравеопазването” навсякъде е подчинено на фармацията. А тя няма изгода да има здравеопазване. Има болестоопазване – трябваме им живи и болни… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *