ОСЪЗНАВАНЕ НА ДИШАНЕТО – практика двадесет свързани вдишвания и издишвания

Дихателното упражнение, което ви предлагам, е форма на съзнателно енергийно дишане. То позволява – чрез ритмично, дълбоко дишане, при което вдишването и издишването са свързани – човек да поеме в системата си не само въздух, но и жизнената енергия, наречена прана, която е по-важна за живота и от въздуха.

Резултатът от практикуването на това дихателно упражнение е постепенното пречистване и излекуване на тялото и психиката. Тази форма на дишане премахва телесните и психическите замърсявания, като ги изхвърля от тялото и психиката и ви оставя потопени в състояние на дълбока релаксация и усещане за благополучие и свързаност с всичко съществуващо.

Освен че увеличава нивото на физическата и психическата енергия, упражнението помага на човек да влезе в контакт с истинските чувства, емоции и мисли, които храни по отношение както на настоящи, така и на минали събития. Тъй като много хора подтискат тези чувства, емоции и мисли, считайки ги за нещо “лошо”, за тях това ще бъде като разтваряне, или осветяване, на собственото им подсъзнание. Когато това се случи, не се опитвайте да пренебрегнете или подтиснете и натикате обратно в подсъзнанието си тези чувства, емоции и мисли. Оставете ги да се изливат навън безпрепятствено. Позволете си да ги видите, осъзнаете и приемете. Не ги осъждайте и не се осъждайте за тях. Те имат същото право на съществуване, както и съзнателните ви, одобрявани от вас чувства, емоции и мисли. Позволете на подсъзнателното да излезе на повърхността. Нежеланието ви да го видите и приемете е основната причина за физическите, психическите и житейските ви проблеми, тъй като всяко подтиснато чувство, емоция или мисъл създават блокажи в енергийната ви система, които се проявяват под формата на физически болести, на психически разстройства и неуравновесеност, както и на житейски несгоди.

За да протича успешно очистителният процес, е необходимо да се настроите по един нов начин: приемете случващото се като лечение и осъзнайте, че възвръщането на усещането за щастие и благополучие е по-важно за вас от удовлетворяването на чувството ви за справедливост или възмездие…

Някои от нещата, които можете да излекувате по този начин са: травмата от раждането, синдрома на родителското неодобрение, подсъзнателния нагон към смъртта, карма от предишни съществувания, религиозната травма, училищната травма, други емоционални травми, сенилността, както и множество физически заболявания.

За да може този процес на пречистване да се осъществява постепенно и безболезнено, броят на вдишванията и издишванията е ограничен до 20, като упражнението се изпълнява само по един път на ден. Техниката се състои в следното:

1. Направете четири кратки вдишвания и издишвания

2. После направете едно дълго вдишване и издишване

3. Повторете точка 1 и 2 четири пъти без прекъсване, докато стигнете общо 20 вдишвания и издишвания, като винаги вдишвате и издишвате през носа.

Когато изпълнявате упражнението, сливайте вдишването и издишването така, че двете да са свързани и между тях да няма пауза. Вдишването и издишването трябва да са еднакво дълги. При издишването, не влагайте никакви усилия – оставете гравитацията сама да свърши работата.

Използвайте четирите кратки поемания на дъх, за да наблегнете на свързването и сливането на вдишването и издишването в непрекъснат цикъл. Използвайте дългото поемане на дъх, за да напълните дробовете си докрай, без да се напрягате при вдишването, а при издишването изхвърлете въздуха докрай.

Дишайте с такава скорост, каквато ви се струва естествена за вас. Важното е дишането да е свободно, естествено и ритмично, а не насилено и напрегнато. Това ще ви даде възможност да поемате не само въздух, но и прана.

Забележка: Възможно е, особено в началния стадий на практиката ви, да се получат леки изтръпвания или схващания на крайниците или лицето. Това е признак, че увеличеният поток на прана в системата ви прочиства места в нея, където са налице особено големи енергийни задръствания в резултат на подтискани чувства, емоции или мисли. Не се притеснявайте и продължете да дишате. След няколко минути изтръпванията или схващанията ще изчезнат.

По книгите “Откажи се от навика да умираш” на Ленард Ор и “Нищо в тази книга не е вярно, но всичко е точно така” на Боб Фрисъл 
/материала е копиран от сайта www.virtualobitel.alle.bg/

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *