НЕОБИЧАЙНА ОБЯВА ЗА РАБОТА

_91-8073

Вчера се срещнах с едно семейство от Самоков. Мили, обикновени хора, които доведоха дъщеря си, за да се срещнем и да поговорим. За МС диагнозата, разбира се. Тя – на 38 години, почти напълно обездвижена, на инвалиден стол. Обезверени, изгубили всякаква надежда. Говорихме много и за всичко. Те си записваха и обещаваха, че ще правят това, което им казвам – и за начина на хранене, и за съня и стреса, и за физическите упражнения и дисциплината. В хода на разговора ги попитах как се справят, кой работи и изкарва парите в това семейство. Очите им се напълниха със сълзи и ми обясниха, че работи само бащата, но фирмата му за строителни дейности нямa поръчки в момента и едвам се справят. Майката е посветила живота си за това да гледа дъщеря си и нейното 12-годишно дете. Тогава бащата ме помоли, ако мога да му помогна, като препоръчвам неговата фирма, а той ще дава 10% от печалбата за движението “МС – Мога Сам”, за да не спираме да работим и да помагаме и на другите…

Хора! Моля ви! Ако имате нужда от слагане на изолация, ремонт на покриви, боядисване и всякакви ремонтни строителни работи потърсете фирмата на този човек. Той и неговата бригада са готови да правят това, където и да е в България. Името на фирмата е “Верджи Строй” ЕООД, а телефонът за контакт е 0894 50 37 40. Той не иска милостиня! Той иска работа и е готов да работи и да помага и на другите! 

и още нещо, което не е за подминаване: https://mogasam.wordpress.com/2015/05/02/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F/

МС Мога Сам

30 Comments

 1. Doroteya
  02.05.2015
  Отговор

  Причината майка и да не и е личен асистент не е в родствената връзка. Ако са кандидатствали по програма в Социално подпомагане, най-вероятно причината е в това, че бащата има фирма, а това не отговаря на едно от условията за ЛА към Социално подпомагане. Моля, като пишете такива сърцераздирателни истории, си уточнявайте фактите.

  • Добро утро и на вас, Доротея! Благодаря за информацията! Ще проверя фактите.

  • Tatiana Karamanova
   24.08.2015
   Отговор

   Госпожо Doroteya и да кандидатства и да не е ., е все същата , ако бъде удобрена майката получава около 100 лв на месец за 4 часа на ден по -програма.Дъщеря и има нужда от 24 часа на ден някой да се грижи за нея затова не е уместен вашия коментар!

 2. Опитах се да намеря информация в интернет по въпроса с личните асистенти. Това, което разбрах е, че всяка община сама си решава как да изпълнява програмата. И тази програмата за лични асистенти е по-скоро с цел намиране на работа на безработни, а не подобряване живота на хората с физически ограничения. И прочетох за много случаи, в които е отказано на роднини да бъдат асистенти. И все пак ми се иска да ви питам – за какви факти ми говорите? Целта на публикацията не беше да ви раздирам сърцата, а да ви помоля, ако имате нужда от строителна бригада да се обадите на този баща. Това е факт за мен! Човекът не иска някой да му дава милостиня. Иска работа. Това беше посланието. И да си помагаме един на друг. И да спрем да мрънкаме, да обвиняваме. Ще цитирам тук една моя много любима авторка – Астрид Линдгрен. В прекрасната книга “Пипи Дългото Чорапче”, Пипи казва: “Ние живеем, за да правим добро на другите хора. Аз например, живея само заради това. А другите хора? Интересно те за какво живеят!”

  • Десислава
   02.05.2015
   Отговор

   Здравейте на всички,
   Не знам защо се включвам след като ефект няма да има, но негативизма и злобата продължават да ме учудват!!! Не знам какво лошо има в това един човек да опише историята на друг човек, пък макар и сърцераздирателна. Не знам защо толкова злоба има …ами ако това беше вашата история??? Жената написалА това е благороден човек, а на който не му харесва да не чете просто…интернет е едно огромно пространство и има място за всички, без да се бутаме и спорим!!!
   Пожелавам позитивизъм и усМивки на всички!!!

 3. Десислава! Позитивизмът и усмивките са “белите лястовици” на оптимизма. Ще има ефект. Просто аз няма да се откажа! Не се отказвайте и вие! Имам нужда от подкрепа 🙂

 4. Петя Илиева
  02.05.2015
  Отговор

  Имам идея за фирмата: в момента тече програмата на REECL за енергийна ефективност. Нека фирмата да се регистрира като доставчик на услугата “изолации”. ОББ кредитират такива проекти, като възстановяват 20% от стойността на извършеното. Ще се свържа с бащата по телефона
  да му дообясня.

 5. По въпроса с ЛА: имаше перод, когато роднина не можеше да бъде личен асистент, но после това го промениха. Не виждам, обаче, защо това е толкова важно – да не би личните асистенти да получават по 1000 лв/месец?!
  Ще разпространя тази информация, доколкото мога. Идва лято – време за ремонти. Нека просто бъдем добри и ако можем да помогнем. Ако не, да си замълчим и да се помолим!

 6. Благодаря на всички, които разбраха посланието! Вижте и това: https://mogasam.wordpress.com/2015/05/02/%D0%BD%D0%B0%D0%B9-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC-%D0%B4%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D1%8F/

 7. Здравейте,
  Ще се радвам да помогнем на строителната фирма на бащата да намира клиенти и поръчки през нас – платформата ни се занимава именно с това и ще му осигурим безплатно участие и реклама.
  При интерес, моля, свържете се с мен 🙂
  Поздрави
  Борис Санчес – MaistorPlus

  • Браво! Обадете му се на човека. Той е обикновен човечец, работяга и много не разбира от платформи, но му обяснете какво предлагате и просто го направете! Благодаря ви!

 8. лора
  02.05.2015
  Отговор

  Не разбирам как дъщерята, напълно неподвижен инвалид, е успяла да зачене и роди? След като това и се отдава явно може да се грижи до някаква степен за себе си, а майка и да работи. Престанете да искате помощ от хора, които търпят мн повече лишения, за да си живеете добре.

  • Скъпа, Лора! Искате да ви обясня как е заченала! Еми тя не се е родила инвалид. Нейното състояние се е влошило след второто й раждане – преди десетина години. Множествената склероза е коварна диагноза и може да те доведе до инвалиден стол за няколко месеца. Преставаме да искаме помощ от вас и хора като вас, но не забравяйте нито за миг, че това може да е “другия ваш възможен живот”. И всъщност не искаме милостиня, а подкрепа и работа. И ако искате да смените гледната си точка поне за ден, вземете под наем една инвалидна количка и се опитайте да се грижите сама за себе си. Бъдете здрава!

  • Яна
   02.05.2015
   Отговор

   Баща ми е в напреднал стадий на МС. Не може да се грижи за себе си, в някои случаи само може да се храни самостоятелно, ако храната му е на хапки. Между другото имам и по-голяма сестра. Преди да пуснете прозорливия си коментар сетихте ли се, че човек не се ражда с МС, нито пък заболява в ранна детска възраст? Не съм убедена колко е уместно да се правите на “много съм умна и голяма” без да помислите поне малко. С уважение..

  • Desi
   07.05.2015
   Отговор

   Не е препоръчително с тази диагноза да се ражда, но едва ли някой медик е обяснило и препоръчало на семейството. Предполагам,че след раждането момичето е достигнало до тази латентна форма на живот.От мен късмет и много кураж!

  • Вие изобщо запозната ли се с МС??? Невежество пълно цари тук…

 9. Незнанието е в основата на всичките ни проблеми, болести и злини. Незнанието, според Аюрведа, е състояние на съзнанието, при което постъпките и поведението стават неконтролируеми.

 10. Мариана
  02.05.2015
  Отговор

  Уважаема Лора,дано никога да нямате инвалид в семейството си,за да не си отговаряте на въпроса, който задавате. Моята майка,лека и пръст, беше на инвалидна количка, откакто се помня.След като ме е родила,вече не е могла да се движи.Но заболяването и се е развило от 13 годишна,мускулна атрофия. Може да си имате мнение,но преди да се информирате,не пишете неща,които меко
  казано ще засегнат хората с такива тежки заболявания.

 11. Мина
  02.05.2015
  Отговор

  тъпа Лора, ако не знаете какво да кажете -, замълчете красиво!

 12. светла
  02.05.2015
  Отговор

  От години съм убедена, че много хора в България не знаят смисъла на думичката ,,човечност,,. Станахме толкова ЗЛИ! Пожелавам на жената заболяването да се задържи, никога да не губи надежда и да си дава сили с позитивни мисли. Семейството ѝ винаги да е до нея и да я подкрепя!

 13. Вяра
  03.05.2015
  Отговор

  Пускайте повече такива обяви, хората с малки фирми търсят отчаяно работа, ще потърся услугите на този човек и ще го препоръчам на познати и Вие може да се откажете от Вашите 10 % в негова полза!

 14. Аз съм последният човек, който ще вземе 10%… Написах това, защото той, човекът, който иска работа и търси начини да продължи да живее достойно и да се грижи за прикованата на количка дъщеря е готов да даде и това, от което има най-много нужда. Разбирате ли? А това е основното, на което трябва да се научим – да даваме това, от което най-много имаме нужда, а не това, което ни е в излишък…

 15. Daniela
  04.05.2015
  Отговор

  обявата не е необичайна, също така не е обичайно безкрайните брътвежи,които откривам тук, но ние по български все се делим и смятаме,че ние сме по-умни от вие,а дали е така-времето ще покаже

 16. Георги Митев
  05.05.2015
  Отговор

  Georgi Mitev Georgi Mitev Мили хора (обръщам се към семейството на болното момиче), пишете ми на ЛС, има разрешение на Вашия проблем, както и на много други проблеми, на които официалната медицина казва “НЕ МОГА”, имам личен опит в това отношение, не губете кураж!!!
  Харесвам · Отговор · Вчера в 14:54

 17. Doroteya
  05.05.2015
  Отговор

  msayurveda, виждам, че сте махнали частта с личния асистент. Все пак е дразнещо да се пише нещо, което не е вярно. Има разлика между личен асистент и социален асистент. Програмата за личен асистент е към дирекциите за социално подпомагане и там изрично се изисква родствена връзка – деца – родители и обратното.Социален асистент е европейска програма към общините, там няма изискване за родствена връзка. А сега още един въпрос – давате ли гаранция, че човекът със строителната фирма е кадърен, притежава нужните умения и си върши добре работата? Да не стане вместо да изпишете вежди, да извадите очи? Не се заяждам, но професията ми всекидневно ме среща с плачещи хора, колко са зле, но в последствие се оказва съвсем друга истината.

 18. Скъпа, Доротея! Казвам се Биляна. И я махнах, и обясних след това. И да ви кажа честно изобщо не ме интересува каква е разликата между личен и социален асиситент. И в двата случая става въпрос за заплащане, мизерно разбира се, но дори и такова то е примамливо за много хора, които изобщо не могат да вършат тази работа и го правят само защото са безработни. Както и други, които са “инвалиди” без да са, а да не говорим, че и те си имат лични асистенти. Виждала съм много – и хора, и ситуации, и отношения, и отказ от живот… И не мога да гарантирам за нищо. Какво предлагате? Хайде малко повече доверие! Когато вярвате в хората и им имате доверие, това обикновено се оправдава.
  Моята идея е да си помагаме. Ако имате какво да предложите съм насреща за всяка конструктивна идея. И каква е вашата професия? Виждам, че сте почти експерт по въпроса с асистентите. И колко часа седмично отделяте за обществено полезен труд? Готова ли сте да го правите?

 19. Doroteya
  05.05.2015
  Отговор

  Биляна, когато правите добро трезвото мислене не пречи. Можете ли да гарантирате за това, което предлагате? Строителните услуги са скъпи и не вярвам някой да се хвърли ей така. Не се заяждам, а задавам съвсем нормални въпроси. А моята професия и ОПТ не влизат в работата Ви. Питам можете ли да гарантирате, за да го препоръчам?

 20. Доротея! Когато искате да говорите с някой, който се представил и знаете всичко за него, да коментирате и давате съвети, е проява на добро възпитание да се представите. Питам ви за професията, не защото е моя работа, а защото казвате, че тя ви среща с плачещи хора, които лъжат, че са зле. Щом това ви е работата, мисля че те по-скоро лъжат системата, а не вас. А мен животът ме среща с хора, които просто искат подкрепа и са малко тези, които наистина плачат. И до сега никой не ме е подвел. Разбира се никога не е късно, защото аз не съм толкова наивна, колкото си мислите. Но в годините се научих да имам доверие. И ако сега ви казвам още веднъж, че не мога да ви дам гаранции, които толкова много искате то е, защото кой как ще продължи този сюжет не е вече моя работа. Някой ще предложи работа, друг ще я свърши – и в двете страни има риск. Но ако не рискуваш не можеш да се движиш напред. А риск има навсякъде. Доротея, не се занимавайте повече с този човек и не търсете гаранции! Обадиха му се хора, които ще му се доверят. Но аз пак ви питам – на кого помогнахте вие извън професионалните си задължения и колко часа обществено полезен труд дадохте от себе си в изминалите 7 дни? Аз също не се заяждам и задавам нормални въпроси…

 21. нека дя се консултират с MMS Bulgaria – това е сравнително евтино лекарство и в сайта им има хора които го взимат именно за МС. А за строителна дейност ако някой търси ще ги препоръчаме

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *