НЕДЕЛНАТА ПРИКАЗКА Е ИНДИЙСКА, ЩЕ ИМА ПРОДЪЛЖЕНИЕ…

…И Е НАПИСАНА ОТ АНДРЕЙ след миналогодишния му престой в клиниката на д-р Прашант в Индия. Той ми разреши да го публикувам и обеща, че като му свърши сегашната втора терапия ще напише още. Ние в момента сме заедно в клиниката и с огромна радост искам да ви кажа, че Андрей е едно съвършенно различно момче. Няма нищо общо с човека, с който се запознах тук точно преди една година. И с още по-голяма радост да ви кажа, че от една седмица, всеки ден той прави разходки и без “любимите” си канадки. Мисля, че в скоро време ще трябва да се задоволи само с любимата си българка Деси, която пък е едно невероятно момиче – крехко, но с голямо сърце и силен дух.

ТЕЗИ ДНИ ЩЕ ВИ ПУСНА ВИДЕО ОТ ВЪЛНУВАЩИТЕ РАЗХОДКИ НА АНДРЕЙ! ОЧАКВАЙТЕ…

ето и неговия разказ:

Преди няколко дни се върнах от двумесечно лечение в клиниката на д-р Прашант, за която ни светна Биляна преди време. В момента там е настанала истинска инвазия на българи – за този период изброих 8 пациента + 8 придружителя от България. Хората са изпълнени с много надежда, но много от тях имаха (и вероятно все още имат) погрешни очаквания за резултатите от лечението.
Въпреки че чудеса се случват, основната цел е да се спре развитието на МС, а не да станеш за 3 месеца от инвалидната количка. Моето разбиране е, че при спиране на прогресията има добър изглед за възстановяване на вече натрупани дефицити, което повечето от вас са преживявали по време на ремисия.
Лечението има няколко основни акцента:
1. Храната е прясно приготвена и изцяло вегетарианска. За нея може да намерите доста източници на информация в интернет (стига да знаете какъв тип конституция сте според Аюрведа).
2. Маслен извлек от билки, с който се третира скалпа или цялото тяло.
3. Лекарства от стрити билки. Маслата и лекарствата са аюрведичното ноу-хау, което се предава от баща на син.
4. Пълноценен сън – от 21 до 5-6 ч.
5. Редуциране на стреса.
6. Предишни години, в центъра е имало йога практика, но за съжаление изпуснах този период.
Важно е да подчертая, че пациентите сами трябва да участват в лечението си: при завръщането си в родината, те трябва да продължат да продължат да спазват основните принципи на хранене, третиране с масла, прием на билки и т.н.

Лечението в клиниката се провежда за период от 3 години и първата ми цел когато отидох там бе да разбера колко от пациентите се връщат за втора и трета година. Това (според мен) би дало достоверен отговор на въпроса дали има файда от това лечение. В момента не мога да изровя записките си от багажа все още, за да ви дам обобщена статистика, но като изключим българската група, в която съвсем разбираемо 75% от хората идваха за първа година, почти всички останали идваха за втори или трети път. Когато ги питах дали са имали пристъпи в този период, болшинството отговаряха отрицателно. Това звучи доста окуражаващо, нали?
В същото време, не мога да не спомена, че един от българите получи пристъп (според мен) по средата на престоя си и въпреки че към края се беше подобрил осезаемо, той твърдеше, че си заминава в по-лоша форма, отколкото когато е дошъл. Все пак, това беше единичен случай от 15-20 пациента, които срещнах по време на престоя си там.

Аюрведичното лечение е трупало познания в продължение на хиляди години и не се ръководи материалните ценности на западната медицина, чиято основна цел е потискане на симптомите и създаване на зависимости от фармацевтиката (мое мнение). След дълги години опити да преборя МС, аз съм определено разочарован от алопатичната медицина и съвета на д-р Прашант да преустановя приема на Копаксон и Баклофен ме изпълни по-скоро с облекчение, а не с тревога. Все още обаче, не съм 100% сигурен дали бих го послушал и за кортикостероидите… Той твърди, че дори да получа пристъп, той няма да е така силен и ще се справя с него с помощта на едно от неговите лекарства. Сега тествам въпросното лекарство за пръв път, тъй като един ден след пристигането ми се разболях и едвам се влача .
Въпреки че някои от условията в центъра не ми харесаха и специалната цена за българи, предложена от самия доктор, се оказа валидна, само ако я договориш предварително, най-вероятно към края на годината ще замина за втори път, пък времето ще покаже дали това има смисъл…

Фев 01, 2014

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *