Много Специално Меню и вашата подкрепа

 

casper-original

Това е Каспър. В сайта www.patientslikeme.com той споделя своя опит свързан с прилагането на ОМС системата на д-р Джелинек, който е автор на книгата Overcoming Multiple Sclerosis: The Evidence-based 7 step recovery program”, която скоро ще излезе на български език с любезното съдействие на ИК “Кибеа”. В интервюто, Каспър споделя всичко – какъв е бил, как се е разболял, как е започнал да се променя, как се чуства сега. И както се вижда от снимката и както казва самия той: “Сега се усмихвам. Преди няколко години бях уплашен и объркан за това, което ми се случва … бавно, но стабилно загубвах на способността и независимостта си. Загубих надежда и се озовах в едно тъмно място. Сега, с OMS, мога да се радвам на живота, да бъда оптимист и очаквам с нетърпение бъдещето. Аз правя приятелите и семейството си щастливи. Хората често ми казват, че са вдъхновени от моята позитивност.” Аз само ще добавя: Да, Каспър. И мен ме правиш щастлива. (за да разгледате пълният профил на Каспър, както и да направите връзка с него е нужно да се регистрирате в сайта)

Вече една година фондация МС – Мога Сам, заедно с подкрепата и работата на екипа на Фитмийл работят по проекта МСМ – Много Специално Меню, което достига до хора с МС. Това меню е създадено на базата на изследванията на д-р Суoнк – същите, върху които е развита програмата на д-р Джелинек. Някои от тях вече имат сериозни подобрения и са щастливи, че могат да следват този режим. Скоро, също като Каспър, и хората от нашата програма ще споделят с вас техния опит.

Сега обаче имаме нужда от помощ. Имаме нужда от вашите дарения, за да можем да продължим да съфинансираме храната на нашите абонати – за да не спира процеса и за да се радваме заедно на добрите резултати.

Можете да подкрепите работата ни за хората, живеещи с диагноза Множествена склероза и проекта МСМ – Много Специално Меню на фондация МС – Мога Сам

като дарите средства:

УниКредитБулбанк (BGN)

IBAN: BG21UNCR70001522310611

BIC: UNCRBGSF
Титуляр: МС-МОГА САМ

 

Още материали по темата:

Лекуване на МС с диета: Факт или Измама?

John A. McDougall, M.D.Д-р Джон А. Макдугъл / John A. McDougall, M.D.

Повечето здравни сециалисти отхвърлят идеята, че множествената склероза, дегеративно заболяване на нервната система, може да бъде свързано с начина на хранене. За тях е нелепо едно толкова загадъчно заболяване да се влияе от нещо толкова просто. Медицината не търси отговори в кухнята, а очаква лек за МС да дойде от някое хай-тек проучване, което ще открие виновник – вирус може би, или бъг в имунната система.

Все пак когато попитам лекари и диетолози има ли твърди доказателства, че храненето няма никаква връза с причината или лечението на МС, те редовно се оказват с празни ръце. Все още очаквам изследването, което доказва, че диетата няма да помогне на пациенти с МС. Всъщност всички съществуващи научни доказателства сочат, че хранителният режим е най-полезният подход.

Множествената склероза е най-често срещаното дегенеративно възпалително неврологично заболяване в САЩ, поразяващо хора между 15 и 55 години. Характеризира се с множество лезии – поразени зони върху нервните клетки в мозъка и/или гръбначния мозък. Праженията са заменени с твърда съеинителна тъкан, която спира функциите на нервните клетки. Близо 500 000 американци с МС страдат от повтарящи се присъпи на нервната система, които ги ограбват от множество функции и сетива. Един пристъп може да отнеме зрението на пациента, друг може да доведе до загуба на контрол над пикочния мехур; няколко месеца по-късно ръка или крак може вече да нямат сила. След 10 години с диагнозата 50% от хората с МС са с тежки увреждания, приковани към легло, инвалидна количка или по-лошо.

Множествената склероза е често срещана в САЩ, Канада и Северна Европа, но рядко в Африка и Азия. Когато хората мигрират от страна с ниска честота на случаите с МС (което неминуемо променя начина, по който живеят и се хранят), рискът от “получаване” на диагнозата нараства. Много проучвания са изследвали околната среда като фактор за появата на заболяване сред групи от населението. Основният фактов се оказва най-силният контакт, който имаме с околната среда – храната.

Въпреки че генерално по-богатите страни имат по-висок процент на МС случаи, има едно изключение – Япония. Въпреки че японците живеят в модерна, индустриална държава със стрес, замърсяване и тютюнопушене, характерни за други индустриализирани страни, тяхната диета, базирана на ориз наподобява повече хранителните навици на по-бедните страни, в които МС е по-рядко срещан. Японският случай е солидно доказателсто, че не други “модерни” напасти, ами режим, базиран на животинските продукти, може да поставя основите за МС.

Има теория, която предполага, че даването на краве мляко на кърмачета поставя основа за проблеми с нервната система по-късно в живота. Краве млякото има само една пета линолова киселина (съществена мастна киселина) в сравнение с човешката кърма. Линоловата киселина изгражда градивните елементи на нервната тъкан. Може би децата, отгледани с режим, богат на животински мазнини, имат дефицит на линолова киселина (както повечето деца в нашето общество) и са по-поддатливи на проблеми с нервната система. Анализи на мозъчната тъкан са показали, че хора с МС имат по-високо съдържание на наситени мазнини в мозъка от хора без поставена диагноза.

Какво предизвиква МС е неизвестно, но се подозират вируси, алергични реакции, нарушено кръвоснабдяване към мозъка. Много вероятно е заболяването да е свързано с кръвообръщението в мозъка и гръбначния стълб, защото лезиите са центрирани в нервните клетки, близки до кръвоносни съдове.

Теория гласи, че МС се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване до чувствителни зони в мозъка. Диетичните мазнини могат да имат такъв ефект – те проникват в кръвния поток и обгръщат кръвните клетки, в резултат на което клеткитре се слепват една за друга и образуват бучки, които забавят притока на кръв към жиненоважни тъкани. Кръвта не образува съсиреци (като при инсулт), но в много кръвоносни съдове слепването на клетки е толкова масивно, че потока на кръвта спира, притока на кислород чрез кръвта също. Тъкани, лишени от кръв и кислород за дълъг период от време умират. Може ли нещо толкова просто да е фактор за МС?

Като пример нека погледнем здравословното състояние на хора с лишена от мазнини диета. По време на Втората Световна Война в западна Европа храната е оскъда и стресът е висок. Хората не могат да си позволят да ядат месо и затова го заменят със зеленчуци и зърнени продукти, които преди това са давали на техните крави, пилета и прасета. Резултатът е рязко намаляване на приема на животински продукти и мазнини в хранителния режим. Докторите наблюдават, че пациенти с МС имат 2 – до 2 и половина по-малко хоспитализации по време на войната.

Д-р Рой Суонк*, бивш ръководител на неврологичния департамент на университета в Орегон, наблюдава, че пациенти с МС са изпитали подобрение при наложен хранителен режим с нисък прием на мазнини. През 1950 г. Суонк започва да третира собствените си пациенти с такъв режим. Той получава отлични резултати и през следващите 35 години лекува своите пациенти по този начин. По всеки медицински стандарт неговите резултати са впечетляващи: състоянието на пациентите се подобрява с до 95%. Пациенти, при които заболяването е диагностицирано рано и са имали малко пристъпи са показвали по-добри резултати. Но дори и дългогодишни МС пациенти са изпитали забавяне в прогреса на заболяването. Първоначално Суонк е ограничавал най-вече наситените мазнини, но с течение на времето осъзнал и опасностите, които всички мазнини носят. Неговата диета за МС днес е около 20% мазнини от калории.

Резултатите от проучването на Суонк не са оспорени от друго проучване, но въпреки това лекарите не препоръчват на своите пациенти вегетариански режим, ограничаващ мазнините и игнорират или отхвърлят работата на Суонк, защото смятат, че диетата е трудна за спазване. Когато попитах Суонк защо изследването му е до голяма степен игнорирано от изследователите на МС, той ми каза: “Джон, аз съм малък човек в малк лаборатория в университет. Техните среддства за научноизследователска дейност не са платили за това, как би могло да е важно?”

Три важни открития от изследването на Суонк:

  1. Колкото по-рано след диагностициране с МС пациентът започне диета с ниско съдържание на мазнини, толкова по-голям е шансът за липса на влошаване и смърт в следствие на болеста.
  2. Пациенти, които ограничат приема на наситени мазнини под 20 на ден не показват очакваното развитие на болеста. (Днес хората консумират над 100 г наситени мазнини на ден.)
  3. Сред пациентите, които са приемали 17 или по-малко грама наситени мазнини на ден, нивото на смъртността за 35-годишния период на проучването е 31% – близко до нормалното. Смъртността е била 21% за пациентите, които са започнали да спазват този хранителен режим до 3 години след поставяне на диагнозата. От друга страна при пациентите, които са консумирали над 25 г наситени мазнини на ден, е отчетена смъртност до 79% за периода на изследването – почти половината от тези смъртни случаи са директно причинени от МС.

Разликата от 8 грама наситени мазнини на ден (която утроява статистиката на смъртността при МС) може да значи:

  • Около 28 гр свински колбас – 10 гр нас.м.
  • 1 средно голям хамбургер – 14 гр нас.м.
  • около 90 гр пържола – 14 гр нас.м.
  • около 28гр сирене чедър – 9 гр нас.м.
  • 2 чаени лъжички масло – 8 гр нас.м.
  • 1 чаша пълносмаслено мляко – 8 гр. нас.м.

Изводите са ясни. За да се овладее МС, хранителният режим трябва да съдържа възможно най-малко наситени мазнини – приблизително 6% от общите калории. Това е нискомаслена вегетарианска диета, съдържаща плодове и зеленчуци – вкусна храна, съдържаща само 5 до 10% мазнини общо. Ако не ядете яйца, млечни продукти, тропически масла като палмовото и кокосовото, вие почти не ядете никакви наситени мазнини.

Освен с овладяването на МС, нискомаслена вегетарианска диета помага намаляване на теглото при затлъстяване, облекчава запек и намалява разходите за храна с до 40%. Всъщност такава диета е в препоръчваните и от други здравни организации (включително Американското Онкологично Дужество, Американската Сърдечно-съдова Асоциация и др. ), които призовават американците да ядат по-малко мазнини, месо и млечни продукти, и да добавят повече пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Аз лекувам моите пациенти с МС с вегетарианска диета без добавени мляко, яйца или млечни продукти. Храните са подобни – овесени ядки, зърнени храни, гофрети или палачинки за закуска; супа и вегетариански сандвич на обяд; спагети, бобен боритос или готвени зеленчуци за вечеря.

Изключително съм доволен от резултатите не само защото прогресът на заболяването при повечето ми пациенти е спрял, а и защото цялостното им здравословно състояние несъмнено се подобри. И всеки знае, че страдащите от МС имат нужда от всякакъв вид помощ, която могат да получат.

 

източник

*Д-р Рой Суонк напусна този свят на 16 Ноември, 2008. Въпреки това, работата му продължава да докосва живота на хиляди МС пациенти, които са намерили надежда чрез неговата диета.

още по темата:

МСМ / Много Специално Меню – следва спазването не хранителна диета, силно повлияна от хранителната диета на д-р Суонк, създадена през 1949 г., а основната й цел е ограничаване приемът на наситени мазнини до 20 гр. /ден. Менюто НЕ съдържа наситени мазнини (продукти от животински произход, палмово и кокосово масло), млечни продукти и яйца (с изключение на белтъци). В менюто два пъти седмично има включена риба и морски дарове, но те могат да бъдат заменени с веган ястие. Менюто НЕ съдържа пържени или преработени храни, оцветители, овкусители и подобрители на вкуса. Менюто е пълноценно и разнообразно през всеки ден от месеца. Ястията са съчетание от естествени вусове и различни по националност кухни. Менюто може да бъде персонализирано, по препоръка на лекар, при наличие на алергии към дадени продукти или при нужда от корекция в грамажите на ястията. Менюто можете да разгледате и да поръчате на този линк. За тези, които имат финансови затруднения и не могат да покриват месечният си абонамент, фондация МС – Мога Сам предлага съфинансиране на менюто, както и пълна подкрепа. Пишете тук. Разкажете за себе си и вашата диагноза. Заявете желание да започнете да се храните с МСМ. Оставете телефон за контакт.

фондация МС – Мога Сам

видео д-р Суонк

2 видео д-р Суонк

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *