Йога и МС – мисия възможна / още едно вдъхновение

“Какво да правите, зависи от това, което имате. Какво да правите, зависи и от това, което искате да бъдете.” Прашант Айенгар*

Гарт Маклиан

“С моя директен личен опит в преодоляването на някои от най-плашещите симптоми, свързани с MS (виж по-долу), аз с цялото си сърце да удостоверявам, че практиката на Айенгар йога предлага на практикуващия възможност да преодолее не само предизвикателствата на MS, но също така и тези на живота. Практиката помага на човек да се изправи пред моментите на страх и несигурност с много повече уравновесеност и присъствие на духа.” – така казва Гарт Маклиан, сертифициран йога учител по системата на Айенгар и човек, който живее с диагнозата Множествена Склероза 20 години.

GM_022-online

“Въпреки, че йога не е лек за MS, чрез ежедневна практика Айенгар йога ми помогна да вкарам моите симптоми в ремисия. Успях да възстановя физическата си сила и ловкост, за да бъда в състояние да направя позите, които виждате тук и в крайна сметка се радвам на един нормален начин на живот!”

“В традицията Айенгар йога е прието позите да се адаптират за справяне с конкретно състояние и според способностите на индивида, посредством използването на подпори, колкото това е необходимо.”

Моето пътуване / Гарт Маклиан

През май 1996 г., бях диагностициран с пристъпно-ремитентна множествена склероза. Тогава бях изключително зает с моите актьорските занимания и моята реализация в Холивуд. В течение на около един месец, аз постепенно започнах да изпитвам загуби на усещания – изтръпване и загуба на чуствителснот започнаха да поразяват ръцете, краката, торса, а накрая лицето и черепа. Имах проблем с баланса и ходенето, а двигателните умения бяха компрометирани до състояние, в което вече не можех да закопчея копчето на моите дънки или да използвам писалка, за да напиша името си. Видях се с един невролог от Медицински център UCLA и веднага бях приет в болница. Претърпях серия от тестове, включително 3 ЯМР на мозъка и гръбначния стълб. Резултатите бяха категорични: лезии, отговарящи на диагноза множествена склероза бяха открити в мозъка и в шийните прешлени. Винаги съм бил активен човек и тази нова реалност ме накара да попитам моя лекар веднага след като бях диагностициран, какви са неговите препоръки за моята физическа дисциплина. Той препоръчва йога и плуване, но да бъда внимателен и да избягвам прегряване на организма.

 

Мой приятел ми препоръча Айенгар йога, тъй като системата Айенгар използва реквизит, когато е необходимо (въжета, одеала, колани, столове и т.н.), за да помогне за достъпа на практикуващия до позите и за да се получат потенциалните ползи. След като бях изписан от болницата през следващата седмица, аз буквално се втурнах към Института по йога Айенгар в Лос Анджелис и това беше първата крачка по път, който промени живота ми. С практика на йога и с началната помощ на интравенозни стероиди, успешно влязох в ремисия. Рецидиви, които съм преживял тогава, бяха загуба на равновесие, изтръпване и мравучкане в ръцете, краката и торса, загуба на моторни умения, неврит на зрителния нерв (временна загуба на зрението), загуба на контрол на пикочния мехур и контрол на червата, преобладаващото умора, симптомът L’Hermittes (електрически жужащи усещания в тялото и крайниците, когато се движат в областта на шията). Въпреки, че тези симптоми са тежки моменти, аз намирах утеха и правех моята практика на Айенгар йога. Симптомите ставаха все по-малко малко и се случваха все по-рядко. Сега аз съм сигурен, че йога практиката стана е неразделна част от преодоляването на всичките ми ужасяващи симптоми и основна причина да вляза в ремисия.

 

Освен това, потърсих хранителна консултация и смених хранителна си дисциплина. Прегърнах вегетарианската диета и елиминирах кофеина. Ограничих приема на пшеница, захар и млечни продукти и редовно започнах да правя метаболитни и стомашно-чревни прочиствания. Съчетанието на Айенгар йога, хранене, хранителни добавки и плуване доведе до много положителни резултати. Моето ежедневно практикуване на йога ми позволява да остана много активен и да водя нормален начин на живот. Някои дни бяха истинско предизвикателство, но винаги си повтарях мъдрите думи на моя учител г-н Айенгар, който още на първото ми посещение в Индия през 2000 г., ми каза: “Всеки ден трябва да вървиш по тънката граница между смелост и повишено внимание.”

 

През 2001 г. получих две тежки обостряния – неврит на зрителния нерв, което води до временна загуба на зрението и загуба на усещане от пъпа надолу. Страх и съмнения се вмъкнаха в моя живот и аз започнах терапия с интерферон бета 1-A. Медикаментите не предлагат лек за МС. С времето започнах да усещам текущите странични ефекти от моите седмични инжекции. През 2004 избрах отново да се откажа от лекарствата.

 

Макар, че не съветвам и не проповядвам хората с MS да пренебрегват фармацевтичния подход в управлението на техния курс на MS, аз лично избрах страничните ефекти на ежедневна практика на Айенгар йога, пред тези на текущите медикаменти. Йога не е лек за състоянието, но съм свидетел, че Айенгар йога беше и продължава да бъде моя ефективен инструмент за текущото управление на развитието на моя МС.

 

Споразумях се с моя невролог да правя годишен ЯМР и да наблюдаваме пораженията върху мозъка ми. Докладите от ЯМР, които правим всяка година от 2005 г. насам, са обещаващи – първоначално показват намаляване на размера на лезиите на мозъка (2005 г. спрямо 2001 г.), както и последователно показват липса на активност в дейността от 2005 г. насам – което е наистина добра новина.

Успях да преодолея успешно симптомите, които изброих по-горе с изключение на умората и остатъчната загуба на усещане в десния крак и стъпалото, което е предизвикателство за мен и за силата и баланса в дясната страна на тялото ми. Виждам се с моя невролог (д-р Харт Коен, директор на Катедра по изследвания за МС в Cedars-Sinai Medical Center, Лос Анджелис) на всеки шест месеца и непрекъснато следим моя курс на MS.»

 

Това накратко е историята на Гарт Маклиан. Във видеото, наречено “Кураж и внимание – битката на Гарт маклиан с МС” ще чуете неговото мнение, както и това на невролога. Също ще станете свидетели на част от сесия Айенгар йога практика с човек с МС, който е вече с големи поражения и физически дефицити.

 

«МС – Мога Сам» има възможност за контакт с Гарт Маклиан и при проява на достатъчен интерес от страна на йога учители и на хора, които се вълнуват от тази практика, бихме могли да го поканим и да организираме семинар в България. Така, че гледайте, мислете и пишете. Имаме нужда от вашето отношение и обратната връзка.

 

Ръковоство за практика на Айенгар йога за хора с МС, може закупено и бъде изтеглено от тук

Гарт Маклиан изришно подчертава, особенно за начинаещите йога практикуващи, че практикуването трябва да се случва внимателно и под ръководството на сертифицирани Айенгар йога учители и под наблюдение на вашите лекари.

 

Айенгар Йога

* За много хора по Западния свят името на Айенгар е синомим с думата йога. Разпознат като един от най-големите йога учители по света, Айенгар, който сега е на 93, е практикувал йога повече от 75 години. Когато той започва да изучава йога от своя зет Шри Кришнамачаря, на възраст от 15 години, той бил изключително болнав младеж. Докторите не са давали много шансове да оцелее, но той се захваща за йогата и сега, въпреки преклонната си възрст, той е в цветущо здраве
Гениалността на Айенгар се основава на неговата способност през много години на практика да използва своето тяло, за да изучава различни пози и дихателни практики. До ден днешен той изучава всяка асана по няколко часа, вниквайки как влияе на човека, и прилага знанията си в общ и терапевтичен контекст.

Той е световно известен със своя лечителен подход към йога, използвайки множество помощни средства – въжета, възглавници, чували, блокчета, постелки и одеала. Г-н Айенгар е работил съвместно със западни доктори с огромен успех за преодоляване на проблеми в областта на сърдечните и имунните заболявания, гръбначни и ортопедични проблеми. Този иновативен подход в преподаването и йога терапията идва от използването на камъни, домакински блокчета, маси и други обикновени предмети, с които той си помага в ранните си години.Постепенно той адаптира и преобразува класическите асани, така че хората с различни заболявания и тези, които не са гъвкави, да имат подкрепа в позите, без болка или риск от бъдещи увреждания. Много спортисти откриват йога и я използват в развитието на своята концентрация, увеличавайки своята мобилност и за възстановяване от травми.

Отвъд упражнението: специалните акценти на Айенгар йогата

Подравняването (правилното позициониране на тялото), издръжливостта, последователността, както и свързването на една асана с друга са уникални в практиката на Айенгар йогата.
Благодарение на всичко това се работи на много дълбоко ниво – физическо, емоционално и духовно.

Медитация в движение

Г-н Айенгар казва, че в своята практика, човек може да изпита Дхяна или активна медитация чрез своето движение. Повечето хора възприемат медитацията като нещо пасивно. Успокояването на ума в позиция на асана, така че всички ментални функции да са притихнали, се нарича пасивна медитация.
Динамичната медитация се появява, когато човек се вглъби напълно напълно в изпълнението на асани, а умът е концентриран във всяко движение и позиция на тялото. За тази медитация в движение Айенгар казва “Аз въвеждам концентрация в тялото, докато ви уча на асани и пранаяма. Карам ви да наблюдавате тялото и ума във всяка асана.  Докато правите йога вие наблюдавате една точка от тялото си, и в същото време цялото тяло. Това помага да развиете изкуството на концентрацията и тя да прераства естествено в медитация.”

 

Източници:

Официален сайт на Гарт Маклиан

Чудото Айенгар, статия на Мартина Иванова

 

 

 

МС Мога Сам

1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *