ИЗЖИВЕЙ МИГА

Всеки ден е един живот. Всеки миг е един живот. И никакъв опит не е полезен, ако не бъде внимателно изживян в настоящето. Съсредоточаване на вниманието. Влагай себе си във всяко нещо, което вършиш. Бдителността да живееш “тук и сега” разрешава много физически и емоционални проблеми. Да бъдем внимателни в настоящето спрямо онова, което вършим, което чувстваме, спрямо онзи, с когото сме: това е един от главните ключове към добрия живот.

Умрял един стар цар. Единственият му син се възкачил подир него на престола. Съзнавал невежеството си и свикал най-учените хора в царството. Накарал ги да обиколят света и да му доставят цялата ученост и цялата мъдрост на онова време. След шестнайсет години те се завърнали, натоварени с книги на различни езици. Царят си дал сметка, че цял живот не би му стигнал, за да изчете, научи и разбере всичко. Помолил своите книжовници да прочетат книгите вместо него, да извлекат същината и да съчинят за всяка от науките по един достъпен труд. Минали още шестанaйсет години, докато учените подготвили за царя библиотека, съставена само от съкратените съдържания на цялата човешка наука и мъдрост. Царят бил остарял и разбрал, че няма да му стигне времето да прочете и усвои всички трудове. Изискал от учените да напишат по една глава за всяка наука, която да разказва основното. Минали осем години. Изморен и болен, царят пожелал всеки бързо да сведе своята статия до едно изречение. За тази задача били потребни още четири години.

Накрая била съставена една-единствена книга, която съдържала по едно изречение за всяка наука и за всяка мъдрост на света. Умиращият цар промълвил към стария съветник, който му донесъл творението: “Кажи ми едно изречение, което обобщава цялото това знание, цялата мъдрост. Едно-единсвено изречение, преди да умра!”

“Ваше величество!” – казал съветникът. “Цялата мъдрост на света се свежда до две думи: ИЗЖИВЕЙ МИГА.”

Фредерик Льоноар, “Душата на света”

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *