ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ / ИНДИЯ И АЮШПРАНА

150992_438305232945768_764948834_n

1. На какъв език се контактува с доктор Прашант и екипа в клиниката? Английски. Доктора говори свободно езика, Симона, която се занимава повече с организацията и терапиите – също, останалите, които са индийци говорят малко английски, но винаги може да се разберете с тях.

2. Как се контактува с клиниката:
Напишете писмо, придружено с описание на състоянието ви, медицински документи, преведени на английски език, а за тези, които имат сериозни двигателни нарушения е необходимо и видео запис, на който да се види сегашното състояние и способност за движение. Тези, които не могат без придружител би трябвало да си организират такъв. Ако не могат да тръгнат от България с някой близък, бихте могли да пробвате да си организирате такъв човек там – заявявате желание, пишете на доктора и докато не го уточните на 100% не тръгвате!

сайта на клиниката: http://www.msayurveda.com/

3. Плащане: може и по банков път (който е за предпочитане), но може и кеш. Уточнявате плащането също предварително! Цената за престоя и лечението е различно за всеки – зависи от това, колко време ви е препоръчал д-р Прашант да останете. Цената договаряте предварително. Бъдете търпеливи и настоятелни в кореспонденцията. Индийците си имат някои особености и трябва да бъдем готови да ги приемем.

4. Как да направим резервация:
Резервацията е напълно направена, след като първо сте уговорили с клиниката възможните дати и времето за престой, след това купувате самолетен билет* и когато имате точните дати на пристигане и заминаване, правите окончателната резервация (понякога при купуване на билети има вероятност датите, които заявявате да се изместват с един, два дни напред или назад) Когато имате самолетен билет го изпращете, за да потвърдите резервирания период или леко да го промените. Три дни преди заминаването, пускайте напомнящи мейли за това кога пристигате и че очаквате да ви посрещнат на летището в Кочи.

*самолетен билет – аз ви препоръчвам да използвате катарските авиолинии QatarAirways. Те имат най-добро предложение за тръгване от София и само едно прекачване в Доха. Стига се в Кочи за сравнително кратко време – около 12 часа. Аз винаги използвам услугите на Esky / www.esky.bg, които можете да използвате и онлайн на тяхната платформа за резервации или също да влезете във вербален контакт с техен служител и да им кажете точно какво искате.

5. Визи: на сайта на Индийското посолство в София има цялата информация. Прави се онлайн заявка, след като имате самолетен билет и задграничния ви паспорт е в изрядност спрямо изискванията за валидност. Може да се пътува и с туристическа виза, но от няколко години нещата в издаването на визи се промениха и ви препоръчвам да кандидатствате за медицинска. На сайта на посолството има телефон. Ако нещо не е ясно не се притеснявайте да позвъните.

6. Клиниката: всичко, което съм имала да кажа за клиниката го разказах преди една година в материала, който написах – Лечението като мантра. Сега, и след третото ми посещение, заставам на 100% зад думите си – всичко е същото, но не забравяйте, че това се случва в Индия и нашите и техните критерии за много неща са диаметрално противоположни. А и сега видях как реагират другите българи на това място. Аз не съм критерий, защото опита ми с Индия и индийците е много голям и съм свикнала с повечето неща. Има неща, които изненадват и може би леко дразнят, но не мога да помогна с това – Индия по принцип шокира.

7. Нещата, необходими за там: малко дрехи и може да са и по-старички и захабени. Няма за къде да се докарвате, освен за пътуванията – пристигане и заминаване и ако решите, че искате и доктора ви разреши да излете 1-2 пъти на разходка извън клиниката. Времето е топло и влажно – леки, удобни дрехи, които лесно съхнат са идеални. Докато сте там е добре да ползвате роклите, тип нощници, които раздават за терапиите, за да не си цапате дрехите с масло. За мъжете е достатъчно да имат някое пищималче, с което да се завиват през кръста или пък може леки халати от плат (пищималчета могат да се купят от там, халати – вие си носите). Като обувки ви трябват само джапанки, но всеки сам си решава. Хавлиени кърпи – раздават, но може да си носите една, две. Колкото до козметиката – най-много се използват шампоан и балсам. Къпането е по два пъти на ден. Но не е необходимо да се запасявате с шампоан за целия престой. И от там може да се купува. Тоалетна хартия: индийците не използват тоалетна хартия. Има монтирани душове за миене до всяка тоалятна чиния. Но, ако все пак държите на хартията – може да се снабдите там също. Вода за пиене – вземете си термос или стъклено шише. В клиниката има монтиран апарат за филтриране на вода и ще пиете от нея, както и от горещата вода, която се предлага в специални контейнери. Бихте могли да си вземете и кана за загряване на вода или пък да се снабдите с такава на място. В близост има град с голям супермаркет и там аз винаги съм намирала всичко необходимо – вода, балсам и шампоан, сапун, кана… Всичко! Индия не е “тъмна”, както са ни казвали. Има всичко, но и е много различно! Можете да си изпирате дрехите сами или да ползвате пералните, като давате парнето си на жените, които се занимават с чистенето.

8. Лаптопи, интернет – може да си вземете лаптопа, но е добре да го използвате много пестеливо . Има безжичен интернет почти непрекъснато, освен в моментите, в които няма ток, вали, има гръмотевици или просто някой го е изключил. По удобно е да ползвате телефони с възможност за интернет и с тях да разговаряте по скайп или вайбър с близките си. И си носете слушалки – всички се опитват да говорят по едно и също време и става голяма какафония. И ви моля – следвайте съветите на д-р Прашант за минимално използване на интернет и телефоните. Това е много важно за вашата терапия.

9. Книги – носете си, но бъдете готови да се разделите с тях – тежат доста, а на връщане не забравяйте, че трябва да поберете в багажа още около 6-7 кг билки и масла. (има малка библиотека, в която може да ги оставяте за ползване от следващите пациенти) И по повод четенето също има ограничения – не повече от час на ден! Това също е важно да се следва.

10. Пари, джобни – обменете още на летището – преди изхода, вдясно има офиси на банки. Всеки сам си решава колко джобни да си вземе, но като цяло не ви трябват много пари. Сметнете долу-горе по 10 евро на ден. Мисля, че е добре да разполагате с кредитни карти и ако ви се наложи ще изтеглете от банкомат в близкия град. (аз винаги пътувам поне с две, защото по банкоматите по света всякакви неща се случват)

11. Времето в Керала е горещо целогодишно. На сайтове в интернет може да погледнете за подробности. От май до юли е дъждовния период, когато е горещо и много вали. От август до ноември дъждовете са по редки и пак е горещо. От декември до април постепенно става сухо и много горещо. В клиниката хората ходят целогодишно. Няма как предварително да си изберете най-подходящото за вас време, защото така или иначе е много различно от нашите ширини. Когато пристигнете за пръв път в Индия ще разберете защо ви казвам това – първото вдишване ще е първия ви шок. Но после всичко си идва по местата. Просто там е много ВЛАЖНО и ГОРЕЩО! 🙂

12. ОЧАКВАЙТЕ НЕОЧАКВАНОТО!
Искам да ви кажа още веднъж – очаквайте неочакваното в Индия! Всичко, което ще ви се случи там ще е много различно и на моменти дори шокиращо. Индия ще ви научи на неща като търпение, толерантност, усмихнатост, живот с много по-малко неща и екстри, на които сте свикнали. В началото ще ви е трудно. На някои даже много трудно! Но не се отказвайте! Всичко това е част от плана за вашето лечение и промяна!

Не очаквайте бързи промени и ефекти. Бъдете готови на промяната, която ще ви пробърне и физически, и психически. Всеки ден в клиниката се случва едно и също. Подобренията не се усещат веднага. Даже напротив – ще минете през кризи, малки или големи, които обаче са част от оздравителния път. Ще има сълзи и лошо настроение. Детоксикацията е много сериозен процес и се настройте за него – как, може би в началото няма да се чувствате добре и за това, колко по-добре ще е тялото и психиката ви след това. Особенно трудно е на хората, които дълги години са третирали проблемите си с химия, които продължават да пият лекарства. Говорете открито с доктора за всичките си проблеми! Не му спестявайте нищо.

Още от вземането на решение да се лекувате и да живеете по аюрведичните правила и от стъпването на индийска земя вие трябва да сте наясно, че 80% ОТ УСПЕХА НА ВСИЧКО ТОВА Е ВАШЕ ДЕЛО, ОСТАЛИТЕ 20% – СА МЕТОДИТЕ НА АЮРВЕДА И Д-Р ПРАШАНТ.

ОТ ТУК НАТАТЪК МИСЛЯ, ЧЕ ВСЕКИ НОВОПРИСТИГНАЛ ЩЕ НАМИРА ТАМ ПОНЕ ЕДИН БЪЛГАРИН, КОЙТО ДА ПРЕДАВА ЩАФЕТАТА… ТА ВСИЧКО ОСТАНАЛО ЩЕ НАУЧИТЕ ТАМ ОТ ТОЗИ, КОЙТО ВЕЧЕ ИМА ОПИТ И ВИ ЧАКА ЗА ДА ВИ ГО ПРЕДАДЕ.
НО НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА СЛУШАТЕ СЕБЕ СИ И ИНТУИЦИЯТА СИ! ВЗИМАЙТЕ РЕШЕНИЯ САМ И НОСЕТЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА ТОВА!

С МНОГО ПРОЛЕТНИ УСМИВКИ
БИЛЯНА

МС Мога Сам

3 Comments

 1. Mira
  15.06.2016
  Отговор

  Здравей Биляна, би ли споделила някакъв примерен ценови диапазон като ориентир? В сайтовете на клиниките, към които открих връзки тук или не работи страницата с цените или изобщо няма такава страница. Знам, че е индивидуално, затова те моля за най-общ ориентир.
  По – Здрави! 🙂

  • 01.07.2016
   Отговор

   Направи запитване по имеил в клиниката и от там ще ти изпратят цени.За жилище.храна,обслужване,процедури.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *