Въпроси и отговори / 2 част

Нормално е повечето въпроси, които получавам тези дни да са свързани с Аюшпрана, клиниката на д-р Прашант в Индия. Но има и други. Ще се опитам да синтезирам въпросите и да ви дам отговорите, защото има и хора, които по някакъв начин се страхуват да пишат и да питат. И в тази връзка благодаря на всички, които проявиха тази смелост и писаха!

Ще помествам част от писмата, като запазвам тяхната конфиденциалност, както и моите пълни отговори:

***

въпрос:

“1. Кога ще бъде следващото посещение на д-р Прашант?

2. Евентуално дали д-р Заркова може да проведе лечение?

3. Ако човек се реши да посети клиниката в Индия и не знае език, необходим ли е придружител с език с него и колко ще му струва?

4. Достатъчна ли е йога за поддържане или и други упражнения се правят?”

отговор: 1. Д-р Прашант ще бъде тук лятото, юли. Когато уточним датите ще пуснем съобщение и мейл за записване. До тогава можете да стартирате кореспонденция с клиниката – да опишете себе си и състоянието си, да приложите медицински документи, ако имате такива, преведени на английски език. От там ще получите отговор дали се наемат да ви лекуват, за колко време и колко би струвало това. Сайта на клиниката е www.msayurveda.com

2. Д-р Заркова може да започне аюрведична терапия, от която сигурно ще има полза, но не е същата като на д-р Прашант 

Сайта на д-р Заркова http://ayurveda.lotusguides.net/index.php?p=team

3. Още въпроси и отговори за Индия:  https://mogasam.wordpress.com/2014/04/18/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/

4. Йога е достатъчна, за мен :)”

***

въпрос: “Тъй като се лутах, с какво мога да се храня какво мога да пия. Някой ми каже,че не мога да взимам витамини други обратно един омагьосан кръг. Въпроси,въпроси много. Към момента не спазвам диета и не пия вода,което прочетох,че е груба грешна! Работя имам дъщеря  и не  мисля и не трябва  да се предавам. На йога не ходя, но на народни танци да и по странното е, че там се чувствам много добре. Изтръпванията си ги имам в десният крак и ръка,понякога се засилват има и моменти който изчезват,но тези моменти са по редни. Вие ме накарахте да се замисля за начина на хранене и не само.

Като за начало бих искала да разбера как мога да се възползвам от кухнята, за която споменахте в предаването.На каква цена е приблизително.”

отговор: “Повече за храната може да прочетете и да следите на http://fitmeal.bg/post/18

Моята програма може да видите на https://mogasam.wordpress.com/2015/09/01/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%BD-%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D0%B9%D0%BE%D0%B3%D0%B0-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0/

Това е програма, която аз следвам, но тя е някаква база, върху която можете да изградите вашата.

А колкото до водата… важно е и то много. / https://mogasam.wordpress.com/2016/01/09/%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%89%D0%B5-%D0%B8%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BD%D0%B5%D1%81/

И още една стратегическа статия:

https://mogasam.wordpress.com/2016/01/17/10-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D0%B8-%D0%B7%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%B8%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%BD%D0%BE-%D0%B7/

Прочетете, помислете и оставам на разположение за въпроси.”

***

въпрос: “Преди близо 5 години претърпях ПТП и от тогава имам парализа на краката и съм в инвалидна количка. Бях изумен от това което разказа за Индия и твоята терапия при др Прашант и исках да се поинтересувам по-вече. Намерих сайта на неговият център в Индия – http://www.ayurvedandpanchakarma.com. От него научих че освен МС лекуват и много добри заболявания включително и парализа която имам аз. Питането ми е дали др. Прашант е още в България и дали мога да се срещна с теб и него за по-вече информация.”

отговор:Д-р Прашант ще идва пак лятото и може би ще можеш да се видиш с него. Линка, който си ми изпратил не се отваря, но по името виждам, че не е неговата клиника. Неговия сайт е http://www.msayurveda.com/

Мога да ти препоръчам да му пишеш и да разкажеш какво е твоето състояние. Той или неговата асистентка ще отговорят и ще ти кажат какво може да се направи. И да, аюрведа не се отказва от никой пациент, но разбира се има лимити и до много голяма степен подобренията в състоянието на хората, зависи от тях самите. 20% е работата на терапиите, останалите 80% са на пациентите. Не знам как се справяш сега и какво правиш за себе си, но ако мога да помогна съм насреща.”

***

въпрос: “…сега искам съвет от Вас тъй като Вие от няколко години посещавате ayush prana и имате достатъчно ясна представа за живота там, може ли да ми обясните какво мога да очаквам от там, тъй като във фейсбук се наттъкнах на доста лош коментар за живота там от една индийка (Суарна) която е преминала едва ли не през ада докато е била там и въпреки това пак е ходила 3 поредни години въпреки лошото държание на целия персонал към нея и помощта която така и не получила от там. За това съм малко объркана, а знам че Вие не бихте излъгали за нищо и не търсите изгода от това а искате да помогнете на всички които споделят тази съдба….

А преди да замина трябва ли да се ваксинирам и визата за индия бързо ли излиза ако кандидаствам сега за нея. А кои месеци са най-благоприятни за леченията там въпреки че в моя случай е по-добре колкото по-скоро толкова по-добре.”

отговор: “На този линк има отговори на твоите въпроси https://mogasam.wordpress.com/2014/04/18/%D0%B2%D1%8A%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B8-%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8/

Колкото до Суарна… познавам я от първия път, когато бях там. Даже много добре. Тя стана и един от героите в моя разказ за Аюшпрана, който написах преди три години в списание EVA. Преживяла е много драматични неща в живота си. 

Историята на Суарна на 33 години, от Индия, с МС от 3 години

Днес моята МС има „рожден ден“. На тази дата преди три години се събудих и не се чувствах добре. Мислех, че имам настинка. Следобед нещата се влошиха. Опитах да стана от леглото и паднах на пода. Не ме държаха краката. Влачейки се, стигнах до телефона. Съпругът ми веднага ме закара на лекар. След неколкодневни изследвания докторите ми казаха, че имам множествена склероза. Обзе ме паника. Диагнозата МС в Индия се среща много рядко. Бях на стероиди един месец. След това се чувствах все по-добре и ме изписаха. Няколко месеца по-късно реших да се срещна с аюрведа лекар в Бангалор и той ми изписа лечение. Започнах да се занимавам с йога и да се храня по аюрведичните правила.

Година по-късно дойде втората атака. Пак започна като настинка. След няколко часа почувствах същите симптоми в краката и до края на деня вече бях загубила 50% от способността да ходя. Продължих с аюрведичната терапия и не след дълго отново бях добре. Вече имах едно дете и пиех противозачатъчни. Но нещо се случи, спрях да ги пия и забременях. Лекарите ме уверяваха, че всичко ще е наред с мен и детето. По време на бременността се чувствах добре, въпреки че развих хиперфункция на щитовидната жлеза. Но след като родих, здравословното ми състояние рязко се влоши. Когато пристигнах тук, в Аюшпрана, не можех да ходя сама. Вчера, след 4 седмици терапия, направих 320 крачки. Множествената склероза промени отношението ми към живота. Върнах се назад, в детството си, да потърся причините защо ми се случва това. Признах страховете и гнева си.

Като малка бях изнасилена от чичо ми. Никога не съм можела да споделям с родителите си. Те и сега не знаят за изнасилването. Задържаните емоции, несподелените страхове – това ме е разболяло. Единственият, който ме подкрепя и е най-близкият ми приятел, е съпругът ми. Той е от друга каста и ни костваше много борба и усилия да се оженим. Завърших компютърното си образование чак след като се омъжих. Работила съм за Ауди, за Мицубиши, имах добра кариера. Но вече не мисля какво ще е утре, а какво ще е днес и какво трябва да постигна днес. Гледам само в настоящето, защото то е миналото на моето бъдеще. А аз вярвам в него, вярвам, че ще победя болестта.”

това е нейната кратка изповед от тогава…

Тя не е единствената, която има негативни впечатления от клиниката и ги е изказвала публично. Но тези, които са доволни са повече, много повече от тези, които не са. Интересното при нея е, че тя все пак е индийка и би трябвало да е малко по-спокойна и по-подготвена за това, което е там. Но аз винаги съм казвала и предупреждавала, че Индия не е за всеки, но също така за всичките ми ходения в Индия, които са в рамките на последните 8 години и общо сумарно съм преживяла там почти две години, никога не ми се е случвало някой да ме притеснява, някой да открадне нещо от мен или каквото и да е друго. Те са различни и това е нормално. Аз съм ги приела и даже съм им благодарна на нещата, на които ме научиха. Но все пак да не забравяме, че навсякъде има недобронамерени хора. И Индия не прави изключение. 

Нормално е да търсите отзиви, но също така трябва да сте наясно, че ще има различни. Недоволните хора имат много големи очаквания. Но лошото е, че те не търсят проблема в тях, а само в това, което около тях. Даже сега тези дни разбрах за две жени, които са си тръгнали от там с гръм и трясък. Може би и те ще напишат нещо по въпроса. Но си мисля, че те където и да отидат пак така ще се чувстват. Правилата там са строги и хората не искат да ги изпълняват. А правилата са част от терапиите. Както съм разказвала и аз исках да си тръгна от там и сега се сещам с усмивка за онова време. Времето, когато исках да контролирам всичко и не вярвах в много от нещата, които ми казваха. Да имаш доверие в хората, които са там, за да ти помогнат е голяма част от терапията. 

Ваксини не са необходими. Останалото мисля, че го има в линка, който приложих по-горе. 

Където и да отиде човек, светът е такъв какъвто е в сърцето му. Ако това успеем да проумеем и да преодолеем нещата започват да се подреждат. 

Никой не ни е виновен и никой не ни е длъжен.

Ето още малко четива по тази тема:

https://mogasam.wordpress.com/2016/01/31/%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D0%B1-%D0%B5-%D0%BE%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D0%B5/

https://mogasam.wordpress.com/2015/05/31/%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BC%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B6%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0/

https://mogasam.wordpress.com/2015/03/02/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D1%82%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/

https://mogasam.wordpress.com/2015/03/29/%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D1%81%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE/

***

Ще се спра до тук. Писмата са много, но в най-общи линии това са въпросите. Радвам се, че съм ви провокирала да мислите в посока за себе си. И подчертавам, никой никого не кара да провежда лечение в Индия. Индия е екзотично и много различно място и много хора не го приемат. Но самия акт за стартиране на мисли в посока на правене на неща за здравето е достатъчен. И, разбира се, трябва да има действия. Затова публикувам всичко, което на мен ми е помогнало. И не само на мен, а и на хората, които съм виждала там и с повечето от които продължавам да съм в контакт. Аюрведа може да се случва и извън Индия, но не е същото. Дори и това, което искам да направим тук – Център за лечение, пак няма да е същото. Колкото и да се старая да запазя протокола и принципа на терапиите. Там всичко е част от терапията. Дори и въздуха. И правилата също. И със сигурност и тук правилата ще са строги. Защото самодисциплината лекува. Защото, ако пациента не съдейства на терапията, тя не работи. Запомнете го това и бъдете готови за много работа от ваша страна, ако искате изцеление с тези методи. Иначе няма да стане. И няма оправдания. В колкото и тежко състояние да сте, то е проекция на всичко което сте били, което сте, на изборите, които сте правили. Не търсете виновни. Откъснете се от миналото, простете и продължете напред без тежестта, която ви дърпа назад. Аз ще ви помагам, така както го разбирам. Не ми се сърдете! Който не иска откровените ми отговори, просто да не ми задава въпросите си. Имам желание да правя неща за вас – за храната, за терапиите, за първата крачка… И ще го правя. И когато насреща виждам и по-точно виждаме (имам предвид всички, които помагат – терапевти, готвачи, доброволци), че има ответна реакция, има дисциплинираност, има желание – ние няма да се откажем. Но ако си мислите, че всички са ви длъжни и че нищо не зависи от вас, няма да има никакъв ефект, ако ще и целия свят да се впрегне да ви лекува. Няма да има милост, така както повечето хора я разбират. Ще има само действия. Двустранни. Обичам ви! Не спирайте да мислите за себе си. Никой няма да ви разбере и да ви помогне по-добре, отколкото вие самите. Поемете тази отговорност, ако искате да промените нещо. Ще завърша с един цитат на Ганди, който е нещото, в което аз наистина вярвам: “Ти трябва да бъдеш промяната, която искаш да видиш в света!

Толкоз. Ставам права, за да благодаря за всичката мъдрост и опит, на които ме научи моята диагноза. Ставам, за да продължа с моята Карма Йога, която е най-голямата ми терапия. Хубав ден на всички!

Важно: за връзка с мен моля ви да използвате адреса ms@mogasam.org

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *