ВСИЧКО СЕ СЛУЧВА ТУК И СЕГА

 

image

Това, което правят всички в края на една година е да си направят равносметка за нещата, които са се случили. Мислих за това почти през целия декември. Имах много време. Заключението ми е, че тази година беше много различна, вълнуваща, преломна, запомняща се… Много неща се случиха и много се промениха. Дните ми бяха пълни. Имам много нови приятели. Имам много поводи за радост. Имам всичко, което ми е нужно, за да се чувствам щастлива. И с абсолютна убеденост заявявам, че най-важното и най-смисленото нещо, което ме удовлетворява и ме прави да се чувствам така е животът ми, подчинен на Карма Йога*. Всичко останало, което имам и което ме радва е производно на тази идея.

Неведнъж съм ви разказвала за Карма Йога и за този начин на живот. Позволявам си да го направя пак. И не за друго, а защото искам да живея в един свят, който да е наистина по-добър. И колкото повече ставаме, толкова по-истински и по-смислен става краткият ни живот. Тук и сега.

Защото всеки ден е един живот. Всеки миг е един живот. И никакъв опит не е полезен, ако не бъде внимателно изживян в настоящето. Да съсредоточим вниманието си. Да вложим себе си във всяко нещо, което вършим. Бдителността да живеем „тук и сега“ разрешава много физически и емоционални проблеми. Да бъдем внимателни в настоящето спрямо онова, което вършим и което чувстваме към тези, които са около нас: това е един от главните ключове към добрия живот.

Карма Йога

„Дай и ще ти се даде…“ Звучи ли ви познато? Да! Защото това е израз, който се употребява много често. Клише! Вярно клише. Но дали се случва толкова често, колкото се изговаря? Не? Защото е клише? Или не, защото апатията на хората е голяма. Защото всички са се потопили в собствените си животи и живеят така все едно няма други около тях. Защото трябва да излезеш от зоната си на комфорт, да отвориш сърцето си, да дадеш това, от което най-много имаш нужда. Защото повечето от нас си мислят, че не могат да дават, след като самите те нямат. Какво нямате? Помислете. Ако нямате достатъчно пари, дали пък не разполагате с изобилие от свободно време, което пропилявате за какво ли не. Дайте от него. Дайте от любовта и вниманието, което носите в сърцата си. И всеки може да дава. Дори и тези, които са в безпомощна позиция. Защото пък има и една друга ситуация – повечето от тези, които имат нужда от помощ, поставят себе си и проблемите си така, сякаш всички са им длъжни. Едните не дават, защото не искат, не знаят как, а другите – защото си мислят, че само трябва да получават. И така при всички настъпва един застой. А застоя е блато. Водата е бистра само, когато се движи. Даването е процес на движение. Даването е живот. И не мислете за това какво ще получите. Така се заблуждавате, че правите нещата истински. Мислете само за ефекта от вашия акт на помощ. Мислете само за щастието и усмивката, с която ще ви възнагради съществото, което ще получи вашата подкрепа.

Събудете се! Огледайте се! Не сте сами! Има до вас, много близо до вас, същества, които имат нужда от помощ. Помогнете и на тях, и на себе си. И ако някога сте се замисляли какво ще остане след вас… Това ще остане. Любовта и признателността на един, на който точно сега вие може да промените живота. И не с пари, а с внимание и надежда.  Нито парите, нито имотите, нито криворазбрания стандарт ще направят живота ви смислен. И още едно клише – с тях не можете да си купите най-важните неща – здраве, любов, щастие. С тях дори няма да минете по-лесно през „онези порти“…

Един от проектите на МС – Мога Сам е вдъхновен от идеята Карма Йога. Нарекохме го „Писмо в бутилка“. Той труден, идеалистичен, но възможен. Хората, които вече помагат са малко, но наистина го правят от цялото си сърце и цялата си любов. Искам да им благодаря, защото техните действия, тяхното движение, са като камъчета, които вече разбиват повърхността на блатото. Защото има такива хора и защото съм сигурна, че ще стават все повече. И не ни е виновна системата. Виновни сме си ние, че сме заспали. Че живеем в една илюзия за време и смислен живот.

„Щастието със силата си компенсира липсата на продължителност.“ (Благодаря ти, Филип за вдъхновението! – цитат от книгата „Душата на човека“, Филип Лхамсурен) Но пък може силните моменти на щастието да са много. Да са един след друг, нанизани като огърлица. На мен така ми се случва от известно време. И не защото съм късметлийка или защото много го заслужавам. А защото така съм си го направила. Защото търсих и намерих. Намерих нещата, които ме правят истински щастлива. Едно от тях именно е Карма Йога. Моето лекарство. Може би най-истинското и най-важното. За мен.

Знаете доста за мен. Виждате ме каква съм тук и сега. Но имаше едно дълго време, през което бях гневна и страхлива, груба и нетърпелива, не вярваща в себе си и таланта си, тревожна и тъжна, сравнявах се с другите, завиждах. Не виждах изход. Бях в един тъмен коридор. Имаше само врати, но не смеех да ги отворя. Предпочитах познатото зло, пред непознатото не знам какво. Толкова дълго стоях там, че от липсвата на свеж въздух и светлина се разболях. И когато въздуха съвсем не ми стигаше отворих вратата, през която се процеждаше светлина. Протегнах пръста си към брояча, занулих и тръгнах. И всичко започна да се случва някак лесно. Важно е да не стоим дълго в коридора или пък с пръст протегнат към брояча. Променях се ден след ден. И продължавам. Имам още много. Осъзнавам всичко и живея в движение. Без застои никъде. Премахнах фалшивите етикети, които ме обграждаха.

Да проявиш кураж са необходими няколко секунди. И когато направиш първата крачка, всичко започва да се случва някак от самосебе си. И всичко се случва за добро.

Срещнах го по пътя си. Нали сте чували, че не ти намираш Учителя си, а той теб. Когато си готов! Та спрях пред него. Застанах на колене и му се поклоних в знак на уважение и признателност. Той сложи ръка на главата ми, усмихна се и каза само две думи – КАРМА ЙОГА. Знаех какво значат, но не осъзнавах какво иска да ми каже. Сега, години по-късно, разбирам смисъла. Разбирам, че това ме изведе на повърхността. На свежия въздух при светлината и топлината на слънцето. Позволи ми да усетя силата на водата и да я превърна в моята сила. Да правя с камъните това, което те сами не могат. Да разбирам огъня и неговото истинско значение. Благодарение на това, че моят Учител се появи намерих мястото, където мога да намеря тишината, празнотата и да чуя себе си. Дървото е моя храм. Влизам в него и се сливам с жизнените му процеси. И дори физически да съм далеко от тези мои светини, те са в сърцето ми и винаги, когато имам нужда отивам там. И пак се срещам с Онзи Човек, който ориса дните ми от онзи момент нататък. И пак се срещам с всичките си Учители, които ме намериха докато блуждаех по пътя. Всеки човек може да ти бъде Учител. И щом е на пътя ти, значи е пратен с мисия.

Ashram_129_3
мястото, на което срещнах моят Учител

КАРМА ЙОГА е изкуството да правиш неща за другите. Безвъзмездно! В западния свят го наричат „ПРО БОНО“. В близките на нас социуми – Общественно полезен труд. Наричайте го както искате. Все едно! Важното е да го правите.

Без натиск. Без сила. А с любов и отдаденост.

Всеки вярва в нещо – богове, религии, ангели. Без значение. Аз съм пратена при вас. Вие при мен. Намерете вашето призвание. И започнете от днес. И всяка усмивка, всяко озарено от радост лице, всяко благодарно сърце ще са вашите розови хапчета. Любов, истина, простота. Чудеса има! Ние сме чудеса! Животът е най-голямото чудо. Отворете сърцата си и предайте нататък…

Хайде! Намерете причината! Намерете смисъла утре да се събудите, да се усмихнете и да подадете ръката си на някой, който има нужда точно от вас. И вие от него. Тук и сега.

*Карма Йога – от санскрит най-опростено думата карма означава “правя това така както трябва”, а думата “йога” означава единение, хармония, единство. Карма йога в най-общия смисъл се превежда като постигане на единство и хармония чрез правилно действие.

В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА И ЛЮБОВТА – ЗАПИСКИ ОТ АШРАМА

 

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *