Ако мога да разпространявам посланието и да променя нечий живот –  длъжна съм

Ако мога да разпространявам посланието и да променя нечий живот – длъжна съм

Остават по-малко от 3 седмици до премиерата на Living Proof!

Гледах този филм четири пъти, подготвяйки гостуването на Мат Ембри и мога да го гледам най-малко още толкова. И всеки път откривам нова информация. И всеки път получавам нов отговор. Абсолютно всеки път се чувствам вдъхновена.

Заслужава си!

Заслужава си да отделите няколко часа, за да гледате филма, да се срещнете с неговите герои и веднага след това да се запознаете на живо с Мат Ембри.

И отново искам да ви кажа – това не е филм, който е само за хора, диагностицирани с МС и техните близки.

Това е филм за всички.

Елате, за да бъдем заедно! Елате, за да усетим и видим вашата подкрепа.

Елате, за да разбере повече за една диагноза, която точно заради незнание и неразбиране обрича на страх, депресии и отхвърляне хиляди хора. Може и да ви е тежко да гледате на екран хора, които са се влошили много, които са загубили способност да се движат, да се хранят сами, не могат да измият лицето и зъбите си, които говорят трудно, които губят всичко…

Да, това е диагноза, която ужасява.

И не искам да спестявам нищо, защото това не помага.

И аз бях ужасена преди 10 години.

И мина време преди да разбера, че не това да гледам други хора с МС е ужасно.

Ужасно е, когато усещаш и виждаш какво се случва с тялото ти, но не правиш нищо. Ужасно е да се страхуваш. Ужасно е да се криеш, защото първо ти не се приемаш и не се разбираш и после, защото другите започват да те отхвърлят. Ужасно е да се самосъжаляваш, да искаш всичко друго да се промени, но не и ти. Казвам това водена от моя опит и от всичко, през което минах. И в началото не беше лесно.

Изобщо не беше лесно…

Тази сутрин се събудих с мисъл за моя лекар, моя невролог, доц. Петрова. Някак, като запазен аудио файл ми се отвори целият разговор, който проведохме с нея, точно преди 10 години, след като диагнозата МС се потвърди.

Чух отново какво ми каза тя тогава и сега, с наведена глава за поклон, с ръка на сърцето и със сълзи в очите искам да й кажа:

“Благодаря Ви, доц. Петрова! Благодаря за това, че тогава ми казахте ИСТИНАТА и не скрихте нищо от мен! Благодаря Ви, че ми казахте няколко думи, които и до ден днешен звънят при нужда в главата ми, а те са – “тялото е твое и ти решаваш какво да правиш с него!” Безценно, нали? “Благодаря Ви, че НЕ МЕ ИЗХВЪРЛИХТЕ от кабинета си, когато ви разказах как смятам да продължа. Благодаря, че искахте ДА ВИ СПОДЕЛЯМ всичко, което правя и това как се чувствам. Благодаря, че когато аз изчезвах от хоризонта, многократно, пътувайки до Индия и лекувайки се с Аюрведа, ВИЕ МИ ЗВЪНЯХТЕ, ЗА ДА МЕ ЧУЕТЕ КАК СЪМ! Благодаря Ви! Защото сега можеше и да не е това, което е…”

Да, можеше и да е друго. И абсолютно съм убедена, че вече наистина можех да съм стигнала до стола на колела. Но това е друга тема…

Та мисля, че всички имаме нужда да бъдем стреснати. И да помислим преди да се е случило. Да действаме преди да е станало късно. Защото това е истинска превенция.

И както казва една от героините във филма, Джуди Греъм: “Ако го нямаше този ужас пред очите, не бихме могли да сме достатъчно мотивирани.”

Не се плашете.

Има и по-страшни неща. И със сигурност по-страшно е да няма кой да ви ги каже всичките неща, които ще видите и научите от филма и от срещите, които предстоят.

И да, винаги може да е и по-лошо, и по-страшно. Но, когато си информиран, когато сам взимаш отговорни и добри решения за себе си, няма как да си навредиш толкова, колкото, когато се оставиш в ръцете на някой друг.

Просто не губете време.

Множествената склероза поразява все повече хора.

И повечето от тях са много млади. Наистина много млади. Деца…

Елате и заедно ще гледаме един истински, откровен и докосващ филм, където прекрасни Много Специални (МС) хора споделят лични истории.

Специалисти разказват за терапии на официалната медицина, които не получават финансиране за проучване и изследвания, които са необходими за легализацията им, просто защото в тях няма печалба.

Ще научите цифри и факти, които ще ви изяснят картината за отношенията между лекари, пациентски МС организации и фармацевтичната индустрия. И вероятно няма да се учудите, че тези цифри и факти изобщо не са в полза на диагностицираните хора.

Да, това е филм превенция.

Защото здравето си го ковем сами.

С осъзнаване, дисциплина, режим, диета, спорт…

Здраве не се постига с лекарства. И както казва Мат, “ако чакате поредното “вълшебно хапче” – загинали сте!”

“Храната и начинът на живот влошават здравето. И пак храната и начинът на живот могат да помогнат отново да сме здрави и жизнени.” – ще чуете това от самата д-р Тери Уалс, за която съм писала тук преди много време и която също е герой във филма и разказва, истински и през сълзи, за нейния път.

Повечето хора плуват по течението.

Мат Ембри е срещу течението.

Джуди Греъм – също.

Д-р Тери Уалс – също.

Проф. Джелинек – също.

И има още такива.

И аз съм в тяхната лодка, което ме прави смислено щастлива.

И ще гребем заедно, за да стигнем до повече хора.

 

Защото, Мат казва нещо, което казвам и аз отдавна: “Ако можем да разпространяваме посланието и да променим нечий живот, длъжни сме.”

 

Прегръщам ви

До скоро, Биляна

 

Повече информация за прожекциите https://www.facebook.com/mogasam.org/

Безплатна регистрация за прожекциите може да направите на следните линкове:
– София, 26.05, 14:00 ч. – https://bit.ly/2FamzL9
– София, 26.05, 17:00 ч. – https://bit.ly/2HmJpVH
– Среща с Мат в София, 27.05, 10:00 ч. – https://bit.ly/2HRSrJL
– Пловдив, 28.05, 18:30 ч. – https://bit.ly/2qZNofS

 

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *