АКО ИСКАШ РАДОСТ, ДАЙ РАДОСТ НА ДРУГИТЕ…

“Дай и ще ти се даде…” Звучи ли ви познато? Да! Защото това е израз, който се употребява много често. Клише! Вярно клише. Но дали се случва толкова често, колкото се изговаря? Не. Защото е клише. И е не, защото апатията на хората е голяма. Защото всички са се потопили в собствените си животи и живеят така все едно няма други около тях. Защото трябва да излезеш от зоната си на комфорт, да отвориш сърцето си, да дадеш това, от което най-много имаш нужда. Защото повечето от нас си мислят, че не могат да дават, след като самите те нямат. Какво нямате? Помислете. Ако нямате достатъчно пари, дали пък не разполагате с изобилие от свободно време, което пропилявате за какво ли не. Дайте от него. Дайте от любовта и вниманието, което носите в сърцата си. И всеки може да дава. Дори и тези, които са в безпомощна позиция. Защото пък има и един друг момент – повечето от тези, които имат нужда от помощ, поставят себе си и проблемите си така, сякаш всички са им длъжни. Едните не дават, защото не искат, не знаят как, а другите – защото си мислят, че само трябва да получават. И така при всички настъпва един застой. А застоя е блато. Водата е бистра само, когато се движи. Даването е процес на движение. Даването е живот. И не мислете за това какво ще получите. Така се заблуждавате, че правите нещата истински. Мислете само за ефекта от вашия акт на помощ. Мислете само за щастието и усмивката, с която ще ви възнагради съществото, което ще получи вашата подкрепа.

Хора! Събудете се! Огледайте се! Не сте сами! Има до вас, много близо до вас, същества, които имат нужда от помощ. Помогнете и на тях, и на себе си. И ако някога сте се замисляли какво ще остане след вас… Това ще остане. Любовта и признателността на един, на който точно сега вие може да промените живота. И не с пари, а с внимание и надежда.  Нито парите, нито имотите, нито криворазбрания стандарт ще направят живота ви смислен. И още едно клише – с тях не можете да си купите най-важните неща – здраве, любов, щастие. С тях дори няма да минете по-лесно през “онези порти”…

“Писмо в бутилка” е един много труден, идеалистичен, но възможен проект. Хората, които вече помагат са малко, но наистина го правят от цялото си сърце и цялата си любов. Искам да им благодаря, защото техните действия, тяхното движение, са като камъчета, които вече разбиват повърхността на блатото. Защото има такива хора и защото съм сигурна, че ще стават все повече. И не ни е виновна системата. Виновни сме си ние, че сме заспали. Че живеем в една илюзия за време и смислен живот.

Хайде! Намерете причината! Намерете смисъла утре да се събудите, да се усмихнете и да подадете ръката си на някой, който има нужда точно от вас. Тук и сега.


“Седемте духовни закона” е едно смислено четиво. Преди време го практикувах ден след ден. Четях вечер по един закон и стараех на следващия ден да го изпълнявам. В началото не разбирах много какво и как се случва, но сега с пълна увереност мога да ви кажа, че всеки един от тези закони работи. Те са простички и ясни. И може би точно защото са прости и ясни, ги пренебрегваме. Ето на това аз уча децата си. И това за мен е най-важно в тяхното обучение. Останалото е в техните глави и ръце. 

В контекста на проекта “Писмо в бутилка”, казаното до тук и всичко, с което се сблъсках, ви предлагам да прочетете Втория духовен закон на Дийпак Чопра:

Вторият духовен закон на успеха е законът за даването. Той би могъл да бъде наречен и закон за даването и получаването, защото Вселената функционира посредством динамичен взаимообмен. Нищо не е статично. Вашето тяло е в динамичен и постоянен взаимообмен с тялото на Вселената; вашият дух взаимодейства динамично с духа на Космоса; вашата енергия е израз на космическата енергия.
Потокът на живота не е нищо друго освен хармонично взаимодействие на всички елементи и сили, изграждащи полето на битието. Това хармонично взаимодействие на елементи и сили във вашия живот се изразява чрез закона за даването, защото вашето тяло, вашият дух и Вселената са в постоянен и динамичен взаимообмен; спирането на енергийната циркулация е като спиране на кръвообращението. Когато кръвта спре да тече, тя започва да се съсирва, да коагулира, да се разлага. Ето защо трябва да давате и получавате, за да поддържате в живота си циркулацията на богатството, изобилието и всичко, което желаете.

Английската дума за изобилие „affluence” идва от френското „affluere”, което значи „тече към”. Думата „affluence” означава „тече в големи количества”. Парите действително са символ на жизнената енергия, която обменяме, и жизнената енергия, която потребяваме в резултат на услугата, която правим на Вселената. Друга дума за парите е валута, на английски тя е „currency” и също отразява флуидното естество на енергията. Думата „сиггепсу” идва от латинското „currere”, което означава „тича” или „тече”.

Ето защо, ако спрем циркулацията на парите, ако единственото ни намерение е да се вкопчим в тях и да ги кътаме, ще спрем и обратната циркулация към своя живот, тъй като те са жизнена енергия. За да запазим притока на тази енергия към себе си, трябва да поддържаме нейната циркулация. Също както реката и парите трябва непрекъснато да текат, в противен случай започват да застояват, да се спарват, да задушават присъщата си жизнена сила. Циркулацията ги държи живи и действени.

Всички взаимоотношения се изграждат от даване и получаване. Даването поражда получаване, а получаването поражда даване. Онова, което се издига, задължително пада; онова, което излиза, задължително се връща. Всъщност получаването и даването са едно и също нещо, защото и получаването, и даването са различни аспекти на енергийния поток във Вселената. И ако прекъснем потока на което и да било от двете, влизаме в противоречие с разума на природата.

Във всяко семенце е скрито обещание за хиляди гори. Но то не бива да бъде скътвано; то трябва да предаде своята информация на плодородната почва. Чрез даването неговата невидима енергия се излива в материално проявление.

Колкото повече даваш, толкова повече ще получиш, защото по този начин позволяващ изобилието на Вселената да циркулира в живота ти. Всъщност, когато се дава, всяко нещо, което има някаква стойност в живота, само се мултиплицира. Онова, което не се мултиплицира чрез даване, не заслужава да бъде давано нито получавано. Ако чувствате, че чрез акта на даване сте загубили нещо, то това не е истински дар и няма да предизвика мултипликация. Ако давате с неохота, това даване не е подплатено с енергия.

Най-важно е намерението, с което е подплатено даването или получаването. Намерението винаги трябва да е създаване на щастие за даващия и получаващия, защото щастието стимулира и поддържа живота и следователно генерира мултипликация. Когато даването е безусловно и от сърце, връщането е пряко пропорционално на даването. Ето защо актът на даване трябва да носи радост – разположението на духа трябва да е такова, че да изпитвате радост от самия акт на даване. Тогава енергията, с която е подплатено даването, се увеличава многократно.

Да се прилага законът за даването, всъщност е много просто: ако искаш радост, дай радост на другите; ако искаш любов, научи се да даваш любов; ако искаш внимание и признателност, научи се да даваш внимание и признателност; ако искаш материално благополучие, помагай на другите да забогатяват. Всъщност най-лесният начин да получиш онова, което искаш, е да помагаш на другите да получават онова, което искат.Този принцип действа еднакво добре при индивиди, корпорации, общества и народи. Ако желаете да се радвате на всички добри неща в живота, научете се мълчаливо да дарявате всички с добрите неща в живота.

Дори мисълта за даването, мисълта за благополучието на другите или простата молитва имат силата да въздействат. Така е, защото нашето тяло, сведено до своето основно състояние, е локализирано натрупване от енергия и информация в един свят на енергия и информация. Ние сме локализирани натрупвания от съзнание в един съзнателен свят. Думата „съзнание” означава нещо повече от енергия и информация, тя означава енергия и информация, които живеят като мисъл. Ето защо ние сме натрупвания от мисъл в един мислещ свят. А мисълта има силата да преобразява.
Животът е вечен танц на съзнанието, изразяващ се в динамичен обмен на информационни импулси между микро- и макрокосмоса, между човешкото тяло и Вселенското тяло, между човешкия разум и Космическия разум.

Когато се научите да давате онова, към което се стремите, вие задействате и хореографирате танца в съзвучие с прекрасното, мощно и жизнено движение, представляващо вечния пулс на живота.

* * *

Най-добрият начин да пуснете в действие закона за даването (да стартирате целия процес на циркулация) е, като вземете решение всеки път, когато влезете в контакт с някого, да му давате нещо. Не е необходимо да е във формата на материални неща; може да бъде цвете, комплимент или молитва. Всъщност най-мощните форми на даване са нематериални. Дарове като загриженост, внимание, привързаност, признателност и любов са между най-ценните, които можете да предложите, а няма да ви струват нищо. Когато срещнете някого, бихте могли безмълвно да го благословите, като му пожелаете щастие, радост и веселие. Този вид мълчаливо даване крие голяма сила.

Едно от нещата, на които са ме учили като малък и на което аз също съм учил своите деца, е, че никога не се отива в нечий дом, без да се занесе нещо – никога не отивайте на гости без подарък. Вероятно ще кажете: „Как да давам на другите, когато в момента и аз самият нямам достатъчно?” Можете да занесете цвете. Едно цвете. Можете да занесете бележка или картичка, на която е написано нещо за вашите чувства към човека, когото посещавате. Можете да занесете комплимент. Можете да занесете молитва.

Вземете решение да давате, където и да отидете, когото и да видите. Докато давате, ще получавате. Колкото повече давате, толкова по-голямо ще става доверието ви в чудодейното действие на този закон. И тъй като ще получавате повече, възможностите ви да давате също ще се увеличат.

Истинската ни природа се отличава с богатство и изобилие; ние сме богати по природа, защото природата подкрепя всяка необходимост и всяко желание. Нищо не ни липсва, защото нашата природа в основата си е природа на чистата потенциалност и безкрайните възможности. Ето защо трябва да знаете, че богатството ви е присъщо,без значение дали имате много или малко пари, защото източник на всяко благосъстояние е полето на чистата потенциалност, то е съзнанието, което знае как да осъществи всяка потребност, включително и потребността ви от радост, любов, веселие, мир, хармония и знание. Ако се стремите преди всичко към тези неща, не само за себе си, но и за другите, всичко останало ще дойде спонтанно при вас.

П.С. Посветете следващите седем дни да практикувате законите един по един. Ако имате нужда повтаряйте процеса, докато усетите, че нещата просто започват да се случват. Не отнема време. Не отнема средства. Нищо не отнема. Само дава. 

PDF на книгата може да изтеглите от тук:

http://www.magicgatebg.com/Books/BG/Sedemte%20Duhovni%20Zakona_bg.pdf

Дийпак Чопра.

МС Мога Сам

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *